Guinness zagnal projekt za zmanjšanje ogljičnega odtisa

V prvi fazi naj bi Guinness spodbudil 40 irskih pridelovalcev ječmena k bolj trajnostnim metodam pridelave.
Fotografija: Pivo Guinness. Foto: Peter MacDiarmid/Reuters
Odpri galerijo
Pivo Guinness. Foto: Peter MacDiarmid/Reuters

Irski pivovar Guinness je zagnal pilotni program, s katerim želi v sodelovanju s pridelovalci ječmena zmanjšati svoj ogljični odtis. V prvi fazi bo sodelovalo 40 irskih proizvajalcev, ki jih bo Guinness spodbujal k bolj trajnostnim metodam pridelave, so poročali irski mediji.

Cilj programa je zmanjšati količino izpustov ogljika, ki nastane pri pridelavi ječmena - ene od ključnih sestavin piva Guinness, je v sredo poročala nemška tiskovna agencija dpa.

image_alt
Prodaja nemškega piva iz leta v leto pada

Poleg sodelujočih kmetov je Guinness sestavil mrežo partnerjev, ki so oblikovali in bodo vodili pilotni projekt. Med njimi so strokovnjaki za upravljanje tal in pridelavo pridelkov ter dobavitelji, kot so Boortmalt, Glanbia in Comex McKinnon.

Cilji programa so izboljšanje stanje tal in potenciala zemljišč za skladiščenje ogljika, povečanje biotske raznovrstnosti, zmanjšanje uporabe sintetičnih gnojil in izboljšanje kakovost vode.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON/Reuters
Foto: CATHAL MCNAUGHTON/Reuters

Tudi izboljšanje kakovosti življenja pridelovalcev

S projektom želijo pri Guinnessu izboljšati tudi kakovost življenja pridelovalcev ječmena.

Pobudo irskega pivovarja je podprla tudi irska vlada, pri čemer je irski kmetijski minister Charlie McConalogue pozdravil njen potencial.

»Dobrodošlo je, da je ena najbolj ikoničnih irskih blagovnih znamk zavzela odločno stališče na področju kmetijstva in okolja, saj si vsi prizadevamo za zmanjšanje emisij ogljika in doseganje ambicioznih, a nujnih ciljev na področju podnebnih sprememb,« je dejal.

image_alt
V Zagrebu bodo začeli proizvajati irsko pivo Guinness

Več iz rubrike