Toksična socialna omrežja

»Socialna omrežja resno ogrožajo vaše duševno zdravje.« – Neznani avtor
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Predstavljajte si gostilniško debato druščine, ki jo sestavljajo različni električarji, vrtnarji, vozniki tovornjakov, avtomehaniki in gozdarji. Poklicne profile sem izbral naključno, brez  kakršnegakoli diskriminatornega ali zaničevalnega namena.
 
Lahko bi vključil tudi kakšnega zdravnika, pravnika ali biznismena, da se razumemo, a poznavajoč lokalno sceno, sem izbral tovarišijo, ki slovi po tem, da svoja stališča o družbenem dogajanju še posebej rada izpostavlja v prijetno opojnem okolju vaške »birtije«.
 
image_alt
Avstrija: Ženske delajo manj let, vendar imajo veliko nižje pokojnine

V takih okoljih se ustvarja specifično ozračje. Podobno misleči ljudje, ki običajno nimajo pojma o tem, kako v resnici delujejo kompleksni sistemi, kot so politika, gospodarstvo, pravo ali znanost in jih to v resnici niti ne zanima, so soglasni glede tega, da je življenje sveta preproščina in predvsem glede tega, da je za vse njihove težave in tegobe treba najti dežurnega krivca.
 
In tako električar Jože vrže kost za glodanje. Navrže, da je v ozadju pandemije globalna zarota nekaj hudobnih izbrancev. Za svojo trditev seveda nima niti najmanjšega dokaza, a ker se njegovi pivski tovarišiji zazdi tako čudovito preprosta, da jim o njej ni treba preveč premišljevati, jo vzamejo za svojo.
 
Dokler take debate ostajajo v gostilniškem mikrokozmosu in posledično njihova ostrina krepko popusti že naslednje jutro, ko moč črede, pa tudi opojne substance izgubijo svoj vpliv, se ostali svet glede njih ne bi smel obremenjevati niti za sekundo.
 
Koga pa nenazadnje brigajo neke slaboumne klamfe.  
 
Situacija pa se začne spreminjati, ko se začnejo taki lunatični mikrokozmosi množiti kot gobe po dežju. Nekaj podobnega se zdaj dogaja v ZDA, kjer je Donaldu Trumpu uspelo mobilizirati še zdaleč ne zanemarljivo množico družbenih poražencev in nezadovoljnežev in jih premamiti s svetom alternativnih dejstev in alternativne resnice.
 
V taki situaciji začnejo gospodujoči mikrokozmosi požirati podredljive mikrokozmose, v katerem se nahaja na deset tisoče zgubljenih duš, ki sveta, ki jih obkroža niti ne marajo, niti  ne razumejo in kot taki predstavljajo idealne žrtve za širjenje slaboumnih in nevarnih ideologij. Tisti vaščani, ki še niso člani gospodujočega gostilniškega omrežja, so čedalje bolj šikanirani in zasmehovani. In tako jim ne preostane drugega, kot, da se pridružijo temu vplivnemu mikrokozmosu, zato, da dobijo občutek, da vsaj pripadajo nekomu.
 
Zdaj pa zaprite oči in to primerjajte s socialnimi omrežji.
 
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Dokler se na njih družijo, kritizirajo, udrihajo in širijo teorije zarote majhne skupinice somišljenikov, gre za »mini« požarčke, ki jih pogasi čas, podobno kot borbeni sklepi gostilniških druščin utonejo v pozabo z nastopom jutranje treznosti in službenih obveznosti.
 
Drugače pa je, ko začnejo vplivni šerifi družbenih omrežjih raztezati svoje lovke na množico nevednih, prestrašenih, dvomljivih in paranoičnih sledilcev, ki so zaradi šibkega stanja duha še posebej dovzetni za sugestije agresivnejših prodajalcev alternativnih dejstev. Nevedne množice so mobilizirane.  
 
Kaj se zgodi v takem primeru? Preostali svet, ki zaupa znanosti, modrosti in moči argumentov zamahne z roko, češ – na planetu, kjer vladajo globalne demonske sile, so začeli malo napenjati mišice, ampak to se ne dogaja drugje. Briga nas.
 
Se pa zadeva spremeni v tistem trenutku, ko postanejo tresljaji, ki jih povzročajo prebivalci demonskega planeta tako močni, da mora preostali svet zaradi njih začeti spreminjati svoj način življenja. Ko moramo denimo tisti, ki smo sebe in svoje najbližje zavarovali pred boleznijo živeti v nepotrebnih lockdownih in karantenah in se se soočati s še enim izgubljenim šolskim letom naših otrok.
 
image_alt
Hiše v vasici blizu Rima naprodaj za en evro

Tega pa nikakor ne smemo dopustiti!
 
Zato je treba čim prej drastično spremeniti zakonodajo, povezano z družbenimi omrežji. Kot prvo anonimnost, ki je pisana na kožo strahopetcem. Kot drugo, je treba začeti filtrirati vse vsebine, ki imajo toksične vplive na tiste družbene vrednote, ki nam civiliziranim državljanom veliko pomenijo: dostojnost, profesionalnost, argumentirana resnica, krepitev zdrave družbene klime in vnašanje mirnosti med ljudi. 
 
Čas je namreč kot naročen za to.
 
*Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.
 

Več iz rubrike