Hiše v vasici blizu Rima naprodaj za en evro

Jugovzhodno od Rima se nahaja vasica Maenza, v kateri je nepremičnine možno kupiti že za en evro.
Fotografija: Maenza, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Maenza, Foto: Shutterstock

Ker se vse večji delež ljudi odloči živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke, podeželska območja, ki so oddaljena od mestnega vrveža, vse bolj samevajo. Oblasti lokalnih skupnosti ubirajo različne taktike, s katerimi bi na opuščena območja ponovno privabili prebivalce.
 
Jugovzhodno od Rima se nahaja vasica Maenza, kjer je hišo možno kupiti že za en evro. Gre za zgodovinsko točko, ki se nahaja na gričih Lepini, kjer so nekoč živeli pastirji. Naprodaj je več deset zapuščenih kamnitih domovanj.
 
Župan Maenze Claudio Sperduti je za CNN predstavil projekt za oživitev tega območja. Kot je razložil, nameravajo s prodajo nepremičnin po izjemno nizkih cenah privabiti tiste, ki so se z območja pred leti odselili, apelirajo pa tudi na nove prebivalce. Na tak način si želijo tudi obnoviti propadajoče objekte.
 
»Projekta se lotevamo korak za korakom. Ko stopimo v stik s prvotnimi lastniki in nam ti predajo svoje stare hiše, jih ponudimo na naši spletni strani, da je postopek čim bolj pregleden,« je ponazoril Sperduti. Dodal je, da so zainteresirani kupci prav tako vabljeni, da se obrnejo na lokalne oblasti in podajo zahtevo glede nakupa hiše.
Maenza, Foto: Shutterstock
Maenza, Foto: Shutterstock

Kupci bodo morali prenovo nepremičnine izvesti v treh letih

 
Na območju se nahaja približno 100 nepremičnin, ki so v precej slabem stanju, saj predstavljajo tudi nevarnost za mimoidoče. Hiše se bodo na trg sproščale postopoma. Interesenti za nakup prvih nekaj hiš se lahko prijavijo do 28. avgusta.
 
Vsi kupci se bodo morali zavezati, da bodo prenovo hiše izvedli v roku treh let. V te namene morajo zagotoviti sredstva v višini 5000 evrov, ki pa jim bodo povrnjena, ko bodo dela končana. Lastnik bo moral pred obnovo predložiti načrt, iz katerega bo razvidno, v kakšne namene se bo nepremičnina uporabljala.
 
Kot je za CNN še dejal Sperduti, bodo imeli ob prijavi prednost tisti, ki se želijo na območju ustaliti in ki bi lahko obnovo dobljene nepremičnine izvedli v najkrajšem času. Še posebej so dobrodošli mladi pari in družine z otroki.
 
»Maenza ni umirajoče mestece, staro okrožje je poseljeno. Gre pa za območje, ki potrebuje prenovo in svež veter,« je razložil župan.
 
image_alt
Kam na potovanje septembra?

Površina večina stanovanj meri med 50 in 70 kvadratnimi metri, zaradi česar naj njihova prenova ne bi bila velik finančni zalogaj. Stroški obnove naj bi znašali približno 100 evrov na kvadratni meter.
 
Maenza ponuja lep razgled na rt Circeo. V okolici se nahajajo bujni vrtovi, nasadi kivija, jezera in pašniki. Na voljo so številne pohodniške in kolesarske poti. V mestecu se nahaja majhen trg, ki ponuja razgled na morje. Prebivalci se radi udeležujejo koncertov, umetniških razstav in gurmanskih sejmov, ki jih organizira mesto.
 

Več iz rubrike