Avstrija: Ženske delajo manj let, vendar imajo veliko nižje pokojnine

Prihodnost pokojninskega sistema je v Avstriji veliko in konstantno družbeno vprašanje.
Fotografija: Foto: Rainer Mirau
Odpri galerijo
Foto: Rainer Mirau

Na Dunaju, mestu v katerem so prebivalci znani po stalnem 'jamranju', pogosto slišimo stavek: »Naše pokojnine bodo tako ali tako zanič«.
 
Od skoraj devet milijonov prebivalcev Avstrije jih je na začetku lanskega leta okoli 2,4 milijona prejemalo pokojnine. Nekateri več kot eno. Gre večinoma za osebe, katere imajo pravico do pokojnine iz svojega dela pa tudi do dela pokojnine umrlega življenjskega partnerja. Skupno število izplačanih pokojnin ob koncu leta 2019 je bilo 2,83 milijona. Število avstrijskih upokojencev je v zadnjem desetletju precej hitro raslo in bo v prihodnjih letih vztrajno raslo, ko gre v pokoj še baby boom generacija, rojena v 1950-ih in 1960-ih - in ker današnji upokojenci v povprečju živijo dlje kot prejšnje generacije.
 
image_alt
Najbolj luksuzni vlaki na svetu

Tako kot v mnogih drugih državah, pokojnine sedanjih upokojencev - in svoje prihodnje pokojnine - financirajo zaposleni za polni delovni čas in drugi, ki plačujejo pokojninske prispevke. Prispevki za pokojninsko zavarovanje v Avstriji se plačujejo iz plač. V ta namen gre 22,80 odstotka bruto plače (kar je bistveno več kot na primer v Nemčiji): 10,25 odstotka plača zaposleni, 12,55 odstotka pa delodajalec (v Avstriji delodajalec plačuje bruto plačo zaposlenega plus neposredno državi svoj delež socialnih prispevkov za vsakega zaposlenega). Od celotnega zneska prispevkov za socialno varnost, gre v Avstriji največji delež za pokojninsko zavarovanje: 57 centov od vsakega takšnega evra.
 
Demografski trendi so velik izziv za sistem obveznih pokojninskih prispevkov v takšni 'generacijski pogodbi'. Predvideva se, da se bo do leta 2060 segment avstrijskega prebivalstva, starejšega od 65 let, povečal s sedanjega milijona na približno 2,7 milijona. Hkrati se pričakuje, da bo število prebivalcev v glavnem delovnem segmentu, starih od 20 do 65 let, stagniralo. Že nekaj časa tekoči prispevki ne zadoščajo za kritje izdatkov za pokojnine. Država za te namene iz proračuna plača 20 milijard evrov, kar je približno tretjina celotnega zneska za pokojnine in oskrbo nemočnih.
 
Takšni trendi ne vznemirjajo samo paranoike, ampak tudi zmerne pesimiste. Po drugi strani pa mnogi ekonomisti prestrašene pomirjajo. Prvič, Avstrija je zelo razvita država, z na splošno visokim življenjskim standardom in je vsekakor zelo privlačna za mnoge priseljence. Z modro politiko priseljevanja (ki še ne obstaja oziroma obstaja le delno) lahko država do neke mere ublaži nekatere posledice negativnih demografskih trendov, na primer staranje prebivalstva. Drugič, in nič manj pomembno;  pokojnina je odvisna tudi od dejavnikov, ki niso demografski. Visoka stopnja zaposlenosti, rast skupne družbene produktivnosti in rast realnih plač so dejavniki pozitivnega vpliva na pokojnine.
 
V zadnjih desetih letih se je skupno število zaposlenih v Avstriji občutno povečalo, vendar se to ni odrazilo na rasti realnih plač. Ena od težav tukaj je, da veliko ljudi dela s krajšim delovnim časom.
Foto: Jure Eržen / Delo
Foto: Jure Eržen / Delo

Izenačenje šele leta 2033

 
Avstrija je bila do nedavnega znana kot država, v kateri so se mnogi predčasno upokojili, ali dobili polno starostno pokojnino pred 60. rojstnim dnevom. Na začetku tega stoletja je bila povprečna starost novega upokojenca okoli 59 let. Takratni zvezni minister za socialne zadeve nam je zaupal, da vsak dvig povprečne starosti novega upokojenca za 15 dni zmanjša letne stroške avstrijskega pokojninskega sistema za več deset milijonov evrov.
 
Povprečna starost novega upokojenca se medtem nenehno povečuje in je konec leta 2019 dosegla 63,3 leta za moške (leta 2018: 63,2 leta) in 60,5 leta za ženske (leta 2018: 60,4 leta).
 
Avstrija se je medtem odločila, da bo upokojitveno starost za vse postopoma zvišala na 65 let, vendar lahko ženske, rojene pred 1. januarjem 1964, še zmeraj dobijo starostno  pokojnino takoj po svojem 60. rojstnem dnevu. Pozneje rojene bodo morale postopoma delati do poznejših rojstnih dni, nazadnje do 65., kot moški. Konec prehodnega obdobja in popolna izenačitev žensk z moškimi bo od leta 2033.
 
image_alt
Hiše v vasici blizu Rima naprodaj za en evro

Eden večjih splošnih problemov pri avstrijskih pokojninah je veliko neravnovesje med tistimi, ki jih prejemajo ženske in tistimi, ki jih prejemajo moški, ne le zaradi dosedanje upokojitve žensk. Leta, ki jih ženske preživijo doma z otroki po porodniškem dopustu, pa tudi veliko večji delež žensk na delovnih mestih s krajšim delovnim časom, se na koncu odraža v višini pokojnin.
 
Povprečna bruto pokojnina v Avstriji je decembra 2019 znašala 2022 evrov za moške in 1167 evrov za ženske. To je skupno povprečje. Po statističnih podatkih Avstrije je bila povprečna bruto pokojnina tistih moških, ki so se upokojili konec leta 2019, 2278 evrov, medtem ko je bila povprečna pokojnina novih upokojenk v Avstriji 1381 evrov.
 
Pomembna opomba: tako kot plače se v Avstriji tudi pokojnine izplačujejo 14-krat na leto: 13. konec junija, pred poletnimi počitnicami in 14. konec novembra, pred božičem in novim letom.
 

Več iz rubrike