'Ničvreden' bitcoin dosegel vrednost 67.000 dolarjev

Predsednik in izvršni direktor največje banke v ZDA in pete največje na svetu meni, da je bitcoin brez vrednosti.
Fotografija: Bitcoin je vreden vsaj en cent. Foto: Pixy
Odpri galerijo
Bitcoin je vreden vsaj en cent. Foto: Pixy

Največja in najstarejša kriptovaluta na svetu je dosegla novo najvišjo vrednost v svoji 12-letni zgodovini. Bitcoin je dosegel včeraj, 21. oktobra, po podatkih spletne strani CoinDesk vrednost 66.974 dolarjev oziroma 57.479 evrov in tako po približno šestih mesecih presegel prejšnjo najvišjo vrednost. V zadnjih dneh naj bi rast cene spodbudila novica o prvem ameriškem bitcoin ETF skladu, ki je na newyorški borzi začel kotirati v torek, 19. oktobra, o čemer smo že pisali (vir).

Ob vseh novicah o rasti bitcoina se mnogi morda sprašujejo, kako ima lahko digitalna valuta sploh kakršnokoli vrednost. Jamie Dimon, izvršni direktor največje ameriške banke JP Morgan Chase, je na nedavnem dogodku Inštituta za mednarodne finance (IIF) dejal: »Osebno mislim, da je bitcoin brez vrednosti.« Pojasnil je, da se njihove stranke z njegovo trditvijo ne strinjajo in dodal: »To je tisto, kar ustvarja trge.«

image_alt
Bitcoin še bližje novim rekordnim vrednostim, napetost narašča

V nadaljevanju si bomo pogledali, zakaj je bitcoin vreden vsaj en cent in kakšna pričakovanja ima glede njegove vrednosti univ. dipl. ekon. Andrej Bohinc, ki je nedavno za Svet kapitala komentiral trenutno dogajanje. Čeprav je omenjeni ETF sklad pozitiven pokazatelj vedno večje legitimnosti kriptovalut, nekateri vlagatelji nad njim niso navdušeni.

Bitcoin je vreden vsaj en cent

Medtem ko je tako imenovani kralj med kriptovalutami dosegel nove rekordne vrednosti, se vlagatelji, ki tovrstnega premoženja ne poznajo, morda sprašujejo, zakaj ima sploh vrednost. Na spletni strani CoinDesk, ki je specializirana za bitcoin in digitalne valute, pojasnjujejo, zakaj je bitcoin vreden vsaj en cent.

Bitcoin. Foto: Edgar Su / Reuters
Bitcoin. Foto: Edgar Su / Reuters
Bitcoin omogoča hiter decentraliziran prenos vrednosti in podatkov. Takšen način prenosa ne potrebuje vmešavanja vlad, finančnih podjetij ali katerih drugih posrednikov. CoinDesk navaja, da je odpornost na cenzuro zelo pomembna v dobi »plazeče finančne cenzure«.

Bitcoine je težko 'ugrabiti'. Ni nemogoče, vendar je težko. Morebiten 'ugrabitelj' mora pridobiti kriptografske zasebne ključe kripto denarnice, za kar pa je potrebno sodelovanje imetnika ključev. Nathan Cook, zdaj tehnični direktor podjetja Zen Protocol Development, je leta 2015 pojasnil, da lastnik bitcoina nima težav z vprašanji glede spoštovanja lastniških pravic. »Svet lahko obrne hrbet bitcoinu, njegova vrednost lahko pade na delčke centa, toda tisti, ki ga imajo v lasti, ga bodo imeli v lasti ne glede na to,« je dejal Cook.

image_alt
Inovativna in svetovno znana slovenska blockchain podjetja

Poleg tega ima bitcoin omejeno ponudbo na 21 milijonov in predvidljiv urnik izdaje novih kovancev. Zato nekateri vlagatelji nanj gledajo kot na varovalo pred inflacijo. Gre za vlogo, ki jo sicer tradicionalno opravlja zlato. Omejena vrednost oziroma redkost ohranja vrednost bitcoina, medtem ko ZDA neomejeno tiskajo denar, pri čemer je glavna omejitev zgolj zadržanost oblikovalcev politik.

Če vsa ta dejstva seštejemo, je bitcoin vreden vsaj en cent, pojasnjuje CoinDesk. To je kljub vsem tveganjem z regulativnimi posegi, napakam v programski opremi in morebitni prihajajoči konkurenci.

Bitcoin in dolar. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin in dolar. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Nedavno je svoja pričakovanja glede cene bitcoina z nami delil univ. dipl. ekon. Andrej Bohinc. Strokovnjak na področju kriptovalut meni, da je večja verjetnost, da bo cena bitcoina še naprej rasla v pričakovanju njegove najpomembnejše nadgradnje do sedaj, Taproot, ki se bo zgodila 16. novembra.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

»Do konca leta 2021 lahko pričakujemo nove ATH [All-time high] vrednosti za bitcoin, do konca štiriletnega tržnega cikla, ki se lahko zavleče tudi v leto 2022, pa lahko cena zraste na več kot 100.000 dolarjev za bitcoin,« je v začetku oktobra pojasnil Bohinc. Ob tem je dodal, da lahko skoraj zagotovo pričakujemo še kakšno večjo korekcijo zaradi likvidacije stav z vzvodi in sicer vsaj 20- ali 30-odstotno. Sicer je cena bitcoina v pričakovanju izboljšav zrasla tudi pred štirimi leti, ko se je zgodila nadgradnja SegWit.

Mejnik za industrijo kriptovalut

Newyorška borza New York Stock Exchange (NYSE), 19. oktober 2021. Foto: Brendan McDermid / Reuters
Newyorška borza New York Stock Exchange (NYSE), 19. oktober 2021. Foto: Brendan McDermid / Reuters
Bikovski komentarji legendarnega investitorja so v sredo, 20. oktobra, okrepili razpoloženje, navaja CNBC. Milijarder Paul Tudor Jones je kriptovalute označil za svojo prednostno varovalko pred inflacijo. »Bitcoin bi bil lahko odlična varovalka. Kriptovalute bi bile lahko odlična varovalka,« je Jones dejal v oddaji Squawk Box na televiziji CNBC. »Obstaja načrt za kriptovalute in očitno je, da trenutno zmagujejo v tekmi z zlatom. Mislim, da bi bile tudi zelo dobro varovalo pred inflacijo. V tem trenutku bi jim dal prednost pred zlatom.«

Prvi ameriški bitcoin ETF sklad s polnim imenom ProShares Bitcoin Strategy ETF (oznaka: BITO) sicer ne kupuje bitcoinov, ampak trguje s terminskimi pogodbami, ki so vezane nanj. Vendar vsi na trgu kriptovalut niso bili navdušeni. Več vlagateljev bi si želelo, da bi omenjeni sklad dejansko kupoval bitcoine, navaja CNBC.

image_alt
EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

Slovenska tiskovna agencija (STA) je včeraj zapisala, da številni finančni strokovnjaki vlaganje v ta razred premoženja zaradi nestanovitne vrednosti bitcoina in drugih kriptovalut odsvetujejo. Kritiki jim očitajo tudi pomanjkanje regulacije in nadzora, zaradi česar so priljubljene tudi pri kriminalcih in pri financiranju terorističnih dejavnosti, je še dodala STA. Zagovorniki po drugi strani kriptovalute vidijo kot prihodnost plačil in zavarovanje pred inflacijo v času, ko centralne banke po vsem svetu po pandemiji covida-19 pospešeno tiskajo denar.

Več iz rubrike