Inovativna in svetovno znana slovenska blockchain podjetja

V ljubljanskem BTC Cityju poteka v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU Evropski blockchain teden (EBCW 2021).
Fotografija: Slovensko podjetje Eligma je razvilo plačilni sistem GoCrypto. Foto: Staš Ivanc / Delo
Odpri galerijo
Slovensko podjetje Eligma je razvilo plačilni sistem GoCrypto. Foto: Staš Ivanc / Delo

Predzadnji dan Evropskega blockchain tedna je z uvodnim govorom začel dr. Marko Grobelnik, strokovnjak na področju umetne inteligence z Instituta 'Jožef Štefan' (IJS). Tekom dneva je bila predstavljena slovenska blockchain infrastruktura in uporaba umetne inteligence in blockchain tehnologije za doseganje Ciljev trajnostnega razvoja (SDG).
 
Na zadnji dan mednarodne konference EBCW so bila predstavljena nekatera inovativna slovenska blockchain podjetja. V popoldanskem delu pa je bilo med drugim pojasnjeno, kako financirati svoj blockchain projekt.
  
image_alt
EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

Na Svetu kapitala bomo poročali o vseh pomembnejših novostih in inovacijah, ki bodo predstavljene na konferenci EBCW 2021, pričakujete pa lahko še več ekskluzivnih intervjujev z udeleženci konference.
 

Za tri stavke so potrebovali osem mesecev

 
Dr. Marko Grobelnik z IJS-ja je v uvodnem delu četrtega dneva konference pojasnil, da je umetna inteligenca (ang. AI) zelo kompleksen pojem, ki ga je težko razložiti v nekaj stavkih. Grobelnik je bil z ekipo raziskovalcev odgovoren za uradno definicijo umetne inteligence za Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).
Jadran Lenarčič, nekdanji direktor IJS, Ljubljana, Slovenija, 6. december 2019. Foto: Suhadolnik Jože / Delo
Jadran Lenarčič, nekdanji direktor IJS, Ljubljana, Slovenija, 6. december 2019. Foto: Suhadolnik Jože / Delo

Definicija zajema vsa področja umetne inteligence in je sestavljena iz treh stavkov, zaradi kompleksnosti pojma pa so strokovnjaki za sestavo definicije potrebovali osem mesecev. Grobelnik je pojasnil, da je to prva, tudi politično sprejeta, uradna definicija umetne inteligence, ki jo je odobrilo 44 držav, aprila letos pa tudi Evropska komisija. Sicer je temelj področja ena izmed prvotnih trditev, da je človeško inteligenco mogoče tako natančno opisati, da je mogoče izdelati stroj, ki jo simulira.  

Dr. Aleksander Zidanšek, profesor in raziskovalec na IJS je izpostavil paradoks, s katerim se soočamo v današnjih dneh. »Po eni strani imamo tehnologije, kot sta umetna inteligenca in blockchain, ki lahko človeštvu olajšata življenje, toda po drugi strani vidimo pomanjkanje znanja in veščin, da bi lahko izkoristili te možnosti,« meni Zidanšek.
 
image_alt
Kaj je blockchain tehnologija in kako deluje?

Pojasnil je, da so digitalne veščine ena izmed ključnih kompetenc, ki jih je EU uvrstila na svoj seznam kompetenc za vseživljenjsko učenje (LLL). Zidanšek vidi blockchain tehnologijo koristno za ponovno vzpostavljanje zaupanja med ljudmi, optimizacijo poslovnih in drugih procesov ter doseganje Ciljev trajnostnega razvoja (SDG).
 

Slovenska blockchain podjetja

 
Danes dopoldne je bilo na konferenci EBCW predstavljenih nekaj inovativnih slovenskih podjetij, ki so uspela s pomočjo blockchain tehnologije.

Slika je simbolična. Foto: Shutterstock
Slika je simbolična. Foto: Shutterstock
Luka Planinc, pravnik in glavni svetovalec podjetja Eligma, je predstavil njihovo zgodbo, dosežke in cilje. »Ugotovili smo, da na spletu ni enostavnega sistema za plačevanje s kriptovalutami, zato smo se odločili narediti svojega,« je dejal Planinc in dodal, da je bil to šele začetek poti. Pojasnil je vizijo podjetja: »Trgovcem želimo pomagati, da bodo lahko sprejeli vse oblike plačil, tudi kriptovalute, obenem pa ustvariti enostaven in uporabnikom prijazen sistem, ki bi potrošnikom omogočal tudi plačevanje s kriptovalutami.«
 
Tako je nastala globalna plačilna mreža GoCrypto, ki je prisotna v 24 državah na petih kontinentih. Planinc pravi, da je GoCrypto kot Mastercard za kriptovalute brez posrednika. Od leta 2017 so zbrali več kot 20 milijonov evrov investicij, Planinc pa poudarja, da se vseskozi prilagajajo najnovejšim predpisom in zahtevam ter pridobivajo vedno nove licence regulatorjev.
 
Slovensko podjetje BC Vault izdeluje najvarnejše strojne denarnice za kriptovalute na trgu, je pojasnil Alen Šalamun, tehnični direktor podjetja. Strojna denarnica je namenjena shranjevanju kriptovalut v fizični kripto denarnici. Ker ni povezana s spletom, je strojna denarnica odporna proti hekerskim napadom. V njej so shranjene 64-mestne unikatne kode, ki predstavljajo digitalen zapis določene kriptovalute. Strojna denarnica BC Vault je v celoti plod slovenskega znanja in izdelana iz slovenskih materialov oziroma komponent.
 
image_alt
Očitno imamo raje birokracijo in čakanje v vrstah

Na konferenci se je predstavilo še podjetje CryptoWater, ki s pomočjo časovnih žigov na blockchainu omogoča sledljivost vode. Podjetje Netis s pomočjo blockchaina pomaga malim podjetjem, da se poslovno transformirajo in stopijo ob bok velikim podjetjem. Iniciativa Tourism 4.0 pa želi odkleniti potencial v turizmu in s pomočjo tehnologije omogočiti obogateno turistično izkušnjo.
 

Evropski blockchain teden 2021 organizirajo: Blockchain for Trusted Data Ecosystem Digital Innovation Hub, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Evropska komisija, European Blockchain Partnership, EU Blockchain Observatory and Forum, OECD, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Hashnet, Tehnološki park Ljubljana, INATBA, DIH Slovenija, SPIRIT Slovenija, Blockchain Alliance Europe in druge partnerske organizacije.
 

Več iz rubrike