Bitcoin še bližje novim rekordnim vrednostim, napetost narašča

Cena bitcoina se je včeraj zvečer povzpela na 64.486 dolarjev, do novih najvišjih rekordnih vrednosti pa ga loči le še dobrih 400 dolarjev.
Fotografija: Bitcoin. Foto: Edgar Su / Reuters
Odpri galerijo
Bitcoin. Foto: Edgar Su / Reuters

Največja kriptovaluta je včeraj trgovala manj kot odstotek pod svojo najvišjo doseženo vrednostjo 64.895 dolarjev, ki jo je dosegla letos aprila, kažejo podatki spletne strani CoinDesk. Bitcoin je nove najvišje vrednosti zadnjih šestih mesecev dosegel na dan, ko se je na newyorški borzi The New York Stock Exchange začelo trgovanje s prvim ameriškim bitcoin ETF skladom, o katerem smo že pisali.

image_alt
Bitcoin za las zgrešil novo najvišjo rekordno vrednost

Euronews je nedavno poročal, da je vloge za uvedbo bitcoin ETF skladov v ZDA vložilo več upravljalcev finančnih sredstev, med katerimi so VanEck Bitcoin Trust, ProShares, Invesco, Valkyrie in Galaxy Digital Funds. Podjetju ProShares je uspelo včeraj, 19. oktobra, na newyorško borzo uvrstiti prvi tovrsten sklad v ZDA z imenom ProShares Bitcoin Strategy ETF (oznaka: BITO).

Mešani občutki in deljena mnenja

Nekateri analitiki so omenjeni borzni sklad kritizirali, saj so opozorili, da ne gre za promptni ETF, temveč je vezan na terminske pogodbe. Z drugimi besedami; omenjeni sklad ne bo dejansko kupoval bitcoinov, temveč bo trgoval s terminskimi pogodbami, ki so vezane nanj. Mark DeCambre, urednik portala MarketWatch, je ta sklad v enem od člankov opisal kot 'slabši terminski produkt'.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Nekateri drugi opazovalci trga pa so bolj optimistični in so uvrstitev tega ETF sklada na borzo razumeli kot pozitivno novost. Več strokovnjakov je izjavilo, da bi lahko razpoložljivost tega novega sklada pomagala privabiti vlagatelje in jih pritegnila h kriptovalutam.

Newyorška borza New York Stock Exchange (NYSE), 19. oktober 2021. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP
Newyorška borza New York Stock Exchange (NYSE), 19. oktober 2021. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP
»Uvedba ProSharesovega ETF sklada za bitcoin na newyorški borzi je potrditev, ki jo nekateri vlagatelji potrebujejo, da bi razmislili o vključitvi bitcoina v svoj portfelj,« je izjavila Hong Fang, izvršna direktorica podjetja Okcoin. Po njenih besedah je to lahko znak, da bodo kriptovalute deležne še večje institucionalne finančne podpore.

Fangova je za Forbes še pojasnila, da za vlagatelje, ki jih že dolgo odvračajo regulativna negotovost in tveganje, ta poteza sporoča legitimnost kriptovalut kot razreda premoženja. Poleg tega ponuja priložnost za posredno izpostavljenost digitalnemu premoženju prek manj tveganega sredstva. Fangova meni, da bo to na trg kriptovalut na koncu pripeljalo večje, bolj tradicionalne institucije, z njimi pa tudi znatno količino kapitala.

image_alt
Velike banke so pognale ceno bitcoina čez 50.000 dolarjev

Ben Armstrong, ustanovitelj podjetja BitBoy Crypto, je za Forbes prav tako podal svoje mnenje. »Res je, da so borze, kot sta Coinbase in KuCoin, olajšale nakup kriptovalut. Je pa v zvezi s kriptovalutami še vedno veliko FUD-a [strahu, negotovosti in dvoma] za običajnega vlagatelja ali upravljavca portfelja, ki je videl le lažne naslove o odkupninah, ruskih hekerjih in Elizabeth Warren, ki govori neumnosti.«

Svoje informacije o tej zadevi je prispevala tudi soustanoviteljica decentralizirane kapitalske tržnice AllianceBlock, Amber Ghaddar: »S skladi ETF se trguje kot z lastniškimi vrednostnimi papirji, kar zadeva poravnavo. V smislu razporeditve sredstev spadajo pod lastniški kapital,« je opozorila.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Ghaddarjeva je za Forbes pojasnila, da lahko v bitcoin tehnično gledano vlaga vsak mali vlagatelj s standardnim borznoposredniškim računom in vsak institucionalni igralec tretjega reda. Pri tem ne potrebuje digitalnega skrbništva, posodabljanja svojo infrastrukture in/ali spreminjanja zahteve glede razporeditve sredstev. Po mnenju strokovnjakov bi moral omenjeni sklad tlakovati pot večji uveljavitvi kriptovalut.

Več iz rubrike