Bitcoin za las zgrešil novo najvišjo rekordno vrednost

Bitcoin se izjemno hitro približuje novim najvišjim vrednostim, saj je njegova cena dosegla že skoraj 63.000 dolarjev.
Fotografija: Bitcoin je največja kriptovaluta na svetu. Foto: Shutterstock

 
Odpri galerijo
Bitcoin je največja kriptovaluta na svetu. Foto: Shutterstock  

Najbolj priljubljena kriptovaluta je včeraj prvič po šestih mesecih presegla vrednost 60.000 ameriških dolarjev oziroma 51.700 evrov in se tako približala novi rekordni vrednosti. Svojo najvišjo vrednost doslej je bitcoin sicer dosegel letos spomladi, ko je ta znašala 64.895 dolarjev.

image_alt
Velike banke so pognale ceno bitcoina čez 50.000 dolarjev

Včeraj zvečer je bitcoin trgoval pri 62.933 dolarjih in je tako za slaba dva tisočaka zgrešil novo zgodovinsko najvišjo vrednost. Nedavna rast naj bi bila povezana z novico, da bo Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) odobrila ustanovitev prvega ameriškega ETF sklada za bitcoin.

Ameriški regulatorji ne nasprotujejo

Vlagatelji v kriptovalute so dolgo čakali na odobritev prvega ameriškega ETF sklada za bitcoin, ki naj bi pospešil množično sprejetje digitalnega premoženja. »Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo [SEC] naj bi prihodnji teden dovolila začetek trgovanja s prvim ameriškim terminskim skladom ETF za bitcoin,« je v četrtek poročal Bloomberg.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters

»Na splošno se pričakuje, da bo prišlo v četrtem tromesečju do znatnega napredka v zvezi z ETF skladom za bitcoin v ZDA,« je dejal Ben Caselin, vodja raziskav in strategij na azijski kripto borzi AAX. Po njegovih besedah je petkovo rast spodbudila objava urada SEC za izobraževanje vlagateljev na Twitterju, v kateri so navedli: »Pred vlaganjem v sklad, ki ima v lasti terminske pogodbe za bitcoin, skrbno pretehtajte morebitna tveganja in koristi.«

image_alt
NaSvet kapitala: Koliko ste pripravljeni plačati za en evro dobička?

Euronews navaja, da je vloge za uvedbo bitcoin ETF skladov v ZDA vložilo več upravljalcev, med katerimi so VanEck Bitcoin Trust, ProShares, Invesco, Valkyrie in Galaxy Digital Funds. Kripto ETF skladi so bili letos sicer uvedeni tudi v Kanadi in Evropi. SEC pregleduje približno 40 vlog za omenjene sklade, prihodnji teden pa se bodo iztekli številni roki za odločanje o produktih, vezanih na terminske pogodbe.

Zaščita vlagateljev

Noelle Acheson, vodja tržnih vpogledov pri družbi Genesis Global Trading, je pojasnila, da so predvsem v zadnjih tednih opazili več institucionalnega kopičenja denarja, kot kdajkoli po padcu cene bitcoina aprila, navaja Euronews. Predsednik SEC Gary Gensler je že prej dejal, da vključuje trg kriptovalut številne žetone, ki so lahko neregistrirani vrednostni papirji, zaradi česar so cene odprte za manipulacije, milijoni vlagateljev pa so izpostavljeni tveganjem.

image_alt
Predsednik SEC želi ukrotiti »divji zahod« na kripto trgu

»Kripto ETF-ji so neizogibni. Takšen produkt bo sčasoma zaživel, če obstaja povpraševanje po njem,« je za Reuters dejal Chris Kline, operativni direktor in soustanovitelj podjetja Bitcoin IRA. Individualni pokojninski račun (IRA) na klasičnem finančnem trgu Američanom sicer omogoča davčno ugodno varčevanje za pokojnino.

»Zdi se jasno, da bodo regulatorji kmalu odobrili neko različico kripto ETF sklada, najverjetneje do ponedeljka,« je dejal Kline in pojasnil, da se regulatorji vse bolje spoznavajo s tem področjem. »SEC začenja razumeti, kako se ta sredstva shranjujejo, zavarujejo in usklajujejo.« Svoje mnenje glede cene bitcoina in novih rekordnih vrednostih je sicer z nami že delil slovenski strokovnjak na tem področju, Andrej Bohinc.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

V poročilu Bloomberga, ki se sklicuje na osebe, seznanjene z zadevo, je navedeno, da temeljijo predlogi podjetij ProShares in Invesco na terminskih pogodbah. Vloženi so bili v skladu s pravili o vzajemnih skladih, za katere je Gensler dejal, da zagotavljajo »znatno zaščito vlagateljev«.

Več iz rubrike