Bitcoin pognalo nad novo psihološko mejo

Cena bitcoina je 2. januarja 2021 presegla nov mejnik – 30.000 ameriških dolarjev.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Samo v zadnjih sedmih dneh se je cena bitcoina zvišala za več kot 20 odstotkov. Mesečno celo za več kot 50 odstotkov. Skupna vrednost najbolj uveljavljanje kriptovalute je presegla 580 milijard ameriških dolarjev in je zdaj več kot impresivna, kar se kaže tudi v njeni prevladi nad drugimi kriptovalutami na trgu. Ta znaša več kot 71 odstotkov in je trenutno na točki kot pred štirimi leti januarja 2017. V času, ko nastaja prispevek, je cena bitcoina že prebila 31.000 dolarjev in raste. 

Gibanje tečaja bitcoina (BTC:USD) v zadnjem mesecu. FOTO: TradingView
Gibanje tečaja bitcoina (BTC:USD) v zadnjem mesecu. FOTO: TradingView

 
Nobena druga kriptovaluta ni tako znana in enostavna za nakup kot bitcoin. Vse več tradicionalnih listinjenj omogoča vlaganje v bitcoin prek računa vrednostnih papirjev. Ta vedno večja paleta izdelkov z vrednostnimi papirji, za katere je osnova bitcoin, ni privlačna samo za zasebne vlagatelje, ki se izogibajo kripto borzam in digitalnim denarnicam, temveč tudi za institucionalne vlagatelje, ki so v prvi vrsti vključeni v regulirani sektor vrednostnih papirjev.
 
Številni novi skladi, kot sta von Guggenheim ali VanEck, pa tudi podjetja za upravljanje kripto premoženja, kot sta Galaxy Digital ali Voyager Digital, zagotavljajo institucionalni dostop do trga kriptovalut. Velik denarni tok teče le tam, kjer sta na voljo dobro razvita infrastruktura in likvidnost. Ko gre za kriptovalute, je bitcoin v tem pomenu daleč pred ostalimi t. i. altcoini.
 

Kaj lahko pričakujemo v letu 2021?


Priliv svežega kapitala v letu 2021 verjetno ne bo usahnil. Navsezadnje v bitcoin vlaga le manjšina institucionalnih vlagateljev. Številne družbe za upravljanje premoženja že napovedujejo vključitev kriptovalut v svoj portfelj, da bi zadovoljile naraščajoče povpraševanje vlagateljev.

Tudi če se iz profesionalno vodenih portfeljev v bitcoin preusmeri le majhen odstotek skupnega zneska, bi to hitro pognalo tržno kapitalizacijo na več kot 1000 milijard dolarjev, kar bi za ceno bitcoina pomenilo slabih 54.000 dolarjev. Navsezadnje velik denar pokojninskih skladov še ni imel nobenega stika z bitcoinom. Glede na tečaj prve kriptovalute je zato še veliko prostora za rast.
 

Na rast cene bitcoina še posebej podporno vplivajo centralne banke, kot sta ECB in Fed. S svežim »tiskanjem« denarja namreč tvegajo gospodarsko inflacijo. Vlagatelji se zato vedno bolj zatekajo k alternativnim naložbam, da bi ohranili svoje premoženje.
 
Kljub pozitivnim napovedim se je treba zavedati, da lahko cena bitcoina nenadoma tudi drastično upade, saj je ta bolj nagnjena nihanju, kot ostale naložbe.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike