Banke v regiji pred velikimi izzivi

Bančni sektor v srednji in vzhodni Evropi je bil pred izbruhom covida-19 v dobrem stanju, obeti za prihodnost so bili dobri. Zdaj pa se banke zaradi pandemije soočajo z velikimi izzivi.
Fotografija: FOTO: Vidic Leon / Delo
Odpri galerijo
FOTO: Vidic Leon / Delo

Pravih posledic krize še ni mogoče oceniti, a ni dvoma, da je covid-19 močno udaril po bankah v regiji, pravijo pri svetovalni družbi Deloitte.

Banke v regiji so bile do izbruha pandemije v dobrem stanju. Leta 2019 je povprečna kapitalska ustreznost znašala 20 odstotkov, slabih posojil je bilo razmeroma malo in so še upadala, povprečna donosnost kapitala je bila pri 12,7 odstotka.

FOTO: Vogel Voranc / Delo
FOTO: Vogel Voranc / Delo
Skoraj 60 odstotkov celotnih sredstev v sektorju je bilo v rokah 15 največjih bančnih skupin. Na prvem mestu je Erste, ki je navzoča v osmih državah v regiji, sledita KBC z navzočnostjo v štirih državah ter Unicredit, ki ima svoje banke v devetih državah v regiji, tudi Sloveniji.

Leto 2020 ni prineslo le upočasnitve gospodarstva, ki se je nakazovala že proti koncu leta 2019, pač pa ogromno recesijo in globalno krizo. Poslabšane razmere na trgu močno vplivajo na donosnost in kapitalski položaj bank, čemur manjši, manj stabilni akterji na trgu, morda ne bodo kos, ocenjujejo pri družbi Deloitte. Medtem se bo večjim, bolj diverzificiranim bančnim skupinam, odprla priložnost za selektivne prevzeme drugih, oslabljenih bank.


Zakonodajni ukrepi za zaščito gospodarstva pred pandemijo bi lahko do določene mere začasno prikrili dejansko nastalo gospodarsko škodo, vendar pri Deloittu pričakujejo, da bo pandemija izjemno vplivala na kakovost portfeljev in dobiček bank.

V prihodnjem obdobju bo po teh ocenah kakovost sredstev bank močno odvisna od kombinacije okrevanja gospodarstva in nadaljnje državne podpore. Če bi se te prehitro umikale, bi se lahko močno povečala neplačila v prihodnjem obdobju.

Več iz te teme:

Več iz rubrike