Minimalna plača po novem višja

Minimalna plača v letu 2021.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Na podlagi novele Zakona o minimalni plači (ZMinP-B) iz decembra 2018 se je z januarjem 2021 minimalna plača začela izračunavati po novi formuli, tako, da mora znašati najmanj 20 odstotkov več od minimalnih življenjskih stroškov. Doslej se je minimalna plača določala v nominalnem znesku in je za leto 2020 znašala 940,58 evra bruto.
 
Zakon o minimalni plači (ZMinP) določa pravico do minimalne plače, njeno višino (v bruto znesku) ter način njenega določanja in objave. Delavec je upravičen do plačila za opravljeno delo najmanj v višini minimalne plače, če pri delodajalcu v Republiki Sloveniji dela polni delovni čas. V primeru krajšega delovnega časa od polnega delavcu pripada najmanj sorazmerni del minimalne plače.
 

Na področju minimalne plače je do zadnje večje spremembe prišlo z januarjem 2020, ko so bili iz definicije minimalne plače izvzeti vsi dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.
 
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
V letu 2021 na področju minimalne plače spet pričakujemo spremembe. V skladu z novelo Zakona o minimalni plači iz decembra 2018 se z januarjem 2021 minimalna plača ne bo več določala v nominalni vrednosti, temveč se bo začela izračunavati po novi formuli. Tako naj bi najnižji prejemek za polni delovni čas po novem za 20 odstotkov presegal izračunane minimalne življenjske stroške. Hkrati se minimalna plača omeji tudi navzgor.

Skladno z novelo iz leta 2018 bo lahko minimalna plača izračunane minimalne življenjske stroške presegala za največ 40 odstotkov. Višina minimalne plače naj bi s predvidenim zvišanjem v celoti sledila smernicam Evropske unije na področju minimalne plače, katerih osnovni namen je preprečevati revščino med zaposlenimi in zagotavljati pogoje za dostojno življenje.
 

Predlog sedmega protikoronskega zakona (t. i. »PKP7«) je sprva predvideval zamrznitev minimalne plače, tako da naj bi bila nova formula za izračun minimalne plače uveljavljena šele 1. aprila 2021, vendar bi šlo nato to zvišanje do konca septembra v breme države. Predvidena zamrznitev novega izračuna minimalne plače v interventni zakonodaji je sprožila burne odzive, predvsem na strani sindikatov. Predlog na koncu ni bil sprejet, zato je omenjena novela ZMinP stopila v veljavo.
 

Koliko konkretno naj bi minimalna plača znašala?

 
Zakon določa, da mora Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti znesek minimalnih življenjskih stroškov izračunati na vsakih pet let. Zadnji izračun je bil opravljen leta 2017, naslednji pa naj bi bil po napovedih opravljen šele leta 2023. Trenutno bi torej minimalna plača znašala 20 odstotkov nad 613 evrov, kar je 735,60 evrov neto oziroma okoli 1050 evrov bruto.
 

Več iz rubrike

Komentarji: