Bitcoin odločno čez 50.000 dolarjev – kaj sledi?

Vrednost vseh bitcoinov v obtoku se približuje 1000 milijardam dolarjev. Vseh, skoraj 8500 kriptovalut, je ocenjenih na približno 1500 milijard dolarjev.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Bitcoin 'leti visoko'. Včeraj je prvič prebil psihološko mejo 50.000 dolarjev za enoto. Spomnimo, da se je lani vrednost bitcoina približno potrojila, od božiča do danes pa se je več kot podvojila. Rast vrednosti pospešuje predvsem povečana stopnja zanimanja velikih vlagateljev in podjetij. Prvi sprožilec leta 2020 je bila napoved ponudnika plačilnih storitev PayPal, da bo svojim ameriškim strankam omogočil trgovanje in plačevanje z bitcoini. Nekateri strokovnjaki so govorili o nekakšnem dokončnem priznanju potenciala bitcoina, ki je nastal leta 2008.
 
Bitcoin trenutno trguje pri približno 51.000 dolarjih za enoto. VIR: TradingView
Bitcoin trenutno trguje pri približno 51.000 dolarjih za enoto. VIR: TradingView


V zadnjih nekaj tednih se je bitcoin znašel na naslovnicah t. i. mainstream medijev. V prvi vrsti je treba omeniti proizvajalca električnih avtomobilov Tesla. Ne samo, da je družba sporočila, da je v bitcoin vložila 1,5 milijarde. Kriptovaluto namerava v prihodnosti sprejeti tudi kot plačilno sredstvo. Teslin šef in multimilijarder Elon Musk je velik ljubitelj kriptovalut, kot je bitcoin. Slednje je večkrat izrazil z raznimi tviti.
 
Poleg Tesle je Mastercard nedavno pokazal naklonjenost kriptovalutam. Vodja Raj Dhamodharan, odgovoren za digitalno premoženje pri Mastercardu, je prejšnji teden v blogu zapisal, da želi skupina omogočiti transakcije z izbranimi kriptovalutami. 
 


Tudi poklicni vlagatelji kažejo vse večje zanimanje za kriptovalute, predvsem bitcoin. Bloomberg je konec tedna poročal, da je investicijska veja ameriške banke Morgan Stanley bitcoin uvrstila na seznam možnih naložb. Nekaj ​​podobnega so nedavno poročali o newyorški banki BNY Mellon.
 
Drugi razlog za razcvet bitcoina strokovnjaki vidijo v močnem povečanju državnega dolga – marsikje po svetu. V koronski krizi države podpirajo potrošnike in podjetja z denarnimi pomočmi, zaradi česar se breme državnega dolga znatno poveča. To, in tudi izjemno ohlapna monetarna politika centralnih bank, bi lahko na koncu privedlo do občutno višje inflacije, ki bi razvrednotila tradicionalne valute. Nekateri vlagatelji zato premoženje premikajo v alternativne naložbe, kot so kripto valute.
 
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Poleg bitcoina so v zadnjem času razcvet doživele tudi druge kriptovalute. Če omenimo samo drugo največjo kriptovaluto za bitcoinom po tržni vrednosti, ether. Nazadnje se je povzpel na rekordnih 1860 dolarjev. V odstotkih se je cena ethra letos dvignila veliko hitreje kot pri bitcoinu. Nekateri strokovnjaki menijo, da ima ether večji potencial kot bitcoin. Ether je sicer valuta projekta Ethereum, ki se osredotoča na inteligentne pogodbene programe (»pametne pogodbe«) in decentralizirane finančne storitve.
 
Mnenja o kriptovalutah in zlasti o bitcoinu se še naprej močno razlikujejo. Kritiki se pritožujejo nad številnimi šibkimi točkami; izjemnimi nihanji deviznih tečajev, zelo visoko porabo energije med proizvodnjo (»rudarjenje«) ali tveganjem zlorabe kaznivih dejanj.
 
Zagovorniki po drugi strani cenijo obsežno anonimnost, ki jo ponujajo kriptovalute, pa tudi neodvisnost od državnih institucij, kot so centralne banke, ki predstavljajo tradicionalne valute. A tudi slednje ne želijo zamuditi trenda, tako si številne centralne banke zdaj prizadevajo tudi za lastne kripto oziroma digitalne valute.
 
Analitiki se večinoma strinjajo, da je leto 2021 za bitcoin 'zeleno' obarvano. Po preboju psihološke meje pri 50.000 dolarjih, jih večina napoveduje, da bo bitcoin še v tem letu dosegel tudi vrednost 100.000 dolarjev za enoto.
 

Več iz rubrike