Samo premožnejši bodo potovali udobno – brez zaščitnih mask

Medtem, ko morajo ostali potniki na letalu nositi masko skozi celoten polet, so potnikom v višjih razredih dodelili zelo sporno pravico.
Fotografija: Premožnejši bodo lahko potovali udobneje. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Premožnejši bodo lahko potovali udobneje. FOTO: ShutterstockCathay Pacific omogoča potnikom prvega in poslovnega razreda na letih, opremljenih z ravno posteljo, da odstranijo masko v tako imenovanem spalnem položaju. Potniki v drugih razredih naj bi maske nosili še naprej. Novo direktivo, ki je zdaj uradno potrjena, je razkril portal Executive Traveller.
 
Letalska družba Qatar Airways je bila prva in nekaj časa edina letalska družba, ki je potnikom v kabini poslovnega razreda, oziroma priljubljenih Q-apartmajih, dovolila uporabo mask »po lastni presoji« in ne kot pravilo. Qatar Airways namreč pri večini sedežev v poslovnem razredu ponuja vrata za zasebnost, ki sedeže spremenijo v »apartmaje«.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Nova sprememba pri Cathay Pacific je odgovor na še trajajoče študije, ki kažejo, da visoke stene v kombinaciji z najsodobnejšimi HEPA filtri in večjo razdaljo med potniki v poslovnem in prvem razredu ne predstavljajo dodatnega tveganja. Zato je uporaba maske v ležečem položaju neobvezna.
 
To so podkrepile nedavne študije ameriškega ministrstva za obrambo, ki so preučile obseg širjenja in filtracije delcev na resničnih letih z najrazličnejšimi spremenljivkami ter potrdile uspeh sistemov HEPA.
 


Maske so pri Cathay Pacific še vedno obvezne v sedečem položaju, tudi v prvem in poslovnem razredu. Za tiste, ki »spijo« na sedežih v ekonomskem, pa veljajo stroga pravila.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Qatar Airways diskretnost svojega poslovnega razreda razume malo drugače. Poleg zaščitne maske morajo potniki v ekonomskem razredu namreč nositi tudi ščitnik za obraz, kar ustvarja precejšno vrzel med potniki v udobnem višjem razredu in tistimi v nižjih razredih.
 

Se bodo pridružili drugi letalski prevozniki?

 
Zanimivo je, da je hongkonški Cathay Pacific druga letalska družba, ki se je pridružila predlogu o opuščanju mask. Hongkong je bilo eno od mest z najstrožjimi ukrepi v boju proti covid-19. Letalske posadke so se denimo pri vstopu soočale s strogimi omejitvami. Potovalni koridorji s Singapurjem so bili začasno ustavljeni zaradi 60 primerov okužb, kar je podrlo načrte o regionalnih potovanjih. Če temu letalskemu prevozniku ustreza takšna politika, bo morda tudi drugim.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Cathay Pacific je druga družba letalske zveze Oneworld, ki ponuja takšno izjemo. Vse druge izjeme od drugih letalskih prevoznikov se osredotočajo na preverjene zdravstvene razloge in niso posledica lastne izbire. Sta lahko British Airways ali American Airlines naslednja? Ali bomo videli letalske družbe iz drugih zvez, ki bodo začele omiljevati uporabo mask?
 
Pred letalskimi prevozniki so prav gotovo tvegani novi časi.
 

Več iz rubrike