Najbogatejši Evropejec se pridružuje trendu večanja dobička

Bernard Arnault, predsednik skupine luksuznih izdelkov LVMH, je zadnji milijarder, ki se je podal v trendno zbiranje denarja in večanje dobička.
Fotografija: Bernard Arnault, predsednik LVMH. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier 
Odpri galerijo
Bernard Arnault, predsednik LVMH. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier 

Arnaultov investicijski holding Financière Agache združuje moči s francoskim upravljavcem premoženja Tikehau Capital in dvema odmevnima evropskima bankirjema, da bi ustanovil prevzemno družbo za posebne namene (SPAC), ki bo lovila posle v evropskem sektorju finančnih storitev.
 
Tikehau Capital je v ponedeljkovi izjavi dejal, da potencialni cilji vključujejo platforme za upravljanje premoženja, fintech podjetja, zavarovalnice in raznolike družbe za finančne storitve. Poudarek bo na »razširljivih platformah, ki ponujajo močan potencial za rast dobička,« je še dodal in nakazal, da bo to prvi od več SPAC-ov, ki jih načrtuje.
 
FOTO: REUTERS/Christian Hartmann 
FOTO: REUTERS/Christian Hartmann 
Jean-Pierre Mustier, nekdanji izvršni direktor italijanske banke UniCredit, in Diego De Giorgi, nekdanji vodja globalnega investicijskega bančništva pri Bank of America Merrill Lynch, bosta operativna partnerja družbe, so sporočili iz Tikehau Capital. 
 
SPAC-ji ali družbe s 'praznim čekom' zbirajo kapital prek IPO za nakup obstoječih podjetij. Nekoč so bili nepomemben del trga, a so nedavno postali zelo priljubljeni. Lani denimo, je 229 tovrstnih družb samo v ZDA zbralo 76 milijard dolarjev, v primerjavi s samo 13 milijardami dolarjev leta 2019, poroča investicijska banka Goldman Sachs. Tok novih vlog v letošnjem letu, kaže, da se trend ne ohlaja. Še več. Postaja celo bolj vroč.
 


Medtem ko so bile evropske borze zadnje čase večinoma v senci Wall Streeta, se zdaj že kažejo znaki, da se trg v regiji začenja vzpenjati.
 
FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Tikehau Capital ni posredoval podrobnosti o znesku, ki ga želi zbrati SPAC, navedel je le, da nameravajo štirje sponzorji skupaj vložiti vsaj 10 odstotkov celotnega izkupička.
 
Glede na Bloombergov indeks milijarderjev, je Arnaulteva neto vrednost 114 milijard dolarjev, kar pomeni, da je četrti najbogatejši človek na svetu in najbogatejši posameznik v Evropi.

Nova prevzemna družba za posebne namene bo IPO izvedla v Amsterdamu; zadnji v nizu zmag za borzo nizozemskega mesta. Euronext Amsterdam je namreč eden največjih zmagovalcev brexita, saj finančne institucije EU po brexitu ne morejo trgovati z evropskimi delnicami na britanskih borzah.
 

Več iz rubrike