Hrvaška ima načrt za izhod iz krize: turiste spreminja v prebivalce

V Združenih državah Amerike odmeva gostoljubno vabilo Hrvaške vsem neevropskim turistom.
Fotografija: Hrvaške prav nič ne skrbi, da bi si poslabšala svojo epidemiološko sliko. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Hrvaške prav nič ne skrbi, da bi si poslabšala svojo epidemiološko sliko. FOTO: Shutterstock

Ameriška televizija CNN je izdatno poročala o tem, kako toplo je turistično gostoljubje Hrvaške. Mnogo toplejše od vseh ostalih članic EU. Zakaj?
 
Hrvaška je namreč že poleti brez vsakršnih omejitev ali predhodnih obveznosti omogočila počitnice skoraj vsakomur na čudoviti jadranski obali in tudi v srednjeveškem mestu, mestu »Game of Thrones«, v Dubrovniku.

Hrvaška vabi digitalne nomade
Hrvaška vabi digitalne nomade
 

In tudi zdaj, ko je epidemiološka slika mnogo slabša kot je bila v poletnih mesecih, se Hrvaška po mnenju ameriških poročevalcev, izkazuje kot dobra gostiteljica. Vsi turisti, ki niso iz EU, so na hrvaških tleh zelo dobrodošli. Seveda, če opravijo koronski test ali karanteno.
 
Še več: Hrvaška vsem tistim, ki želijo ostati dlje kot le za počitnice, povsem olajša birokratske zaplete. Tistim, ki želijo ostati pri njih, brez velikih formalnosti izda enoletna dovoljenja za prebivanje brez vizuma.
 
Pri tem Hrvaške očitno prav nič ne skrbi, da bi si delila usodo Dubaja, ki je zaradi prevelike gostoljubnosti do tujih gostov izrazito poslabšal svojo epidemiološko sliko.
 
Mehičana Ariel Medel in Claudia Sau živita v Splitu že od novembra 2020. Imata status digitalnih nomadov. Ukvarjata se z grafičnim oblikovanjem.
Mehičana Ariel Medel in Claudia Sau živita v Splitu že od novembra 2020. Imata status digitalnih nomadov. Ukvarjata se z grafičnim oblikovanjem.
Hrvaška sledi prepričanju, da je spodbuden dolgoročni turizem ključ za izhod iz krize. Nova zakonodajna pravila, ki poenostavljajo prihode Neevropejcev na hrvaška tla, so pričela veljati januarja letos. Zaradi te novosti so prišli že prvi turisti in sicer iz velike Britanije, Mehike, Združenih držav Amerike, Singapurja itd. Vsi gostje so t. i. digitalni nomadi, ki svojo službo nosijo s seboj. Torej, za opravljanja dela ne potrebujejo pisarne oziroma je njihova pisarna ves svet.
 
Kot je poročal CNN so zaradi nove zakonodaje na Hrvaškem, svojo pot in bivanja tam uredili hitreje, lažje in predvsem brez zapletov. Vsi »digitalni nomadi« in novi prebivalci Hrvaške so za CNN dejali, da se jim zdi ideja hrvaške vlade izrazito dobra popotnica za reševanje turistične države iz krize zaradi pandemije in da jim je bivanje pri naši južni sosedi ena velika in prijetna avantura.Ta ideja, tj. ideja za izdajanje dovoljenj za daljše prebivanje za digitalne nomade je bila prvič objavljena na družabnih omrežjih. Kot apel hrvaški vladi jo je zapisal Nizozemec.

Jane Tor iz Singapore j ebila tako navdušena na Hrvaško, da je za selitev navdušila tudi svoja starša. Ukvarja se s svetovanjem start upom.
Jane Tor iz Singapore j ebila tako navdušena na Hrvaško, da je za selitev navdušila tudi svoja starša. Ukvarja se s svetovanjem start upom.
Spomnimo, da je zamisel o uvedbi dovoljenja za prebivanje za digitalne nomade je bila zamisel Jana de Jonga, nizozemskega podjetnika in investitorja, ki živi na Hrvaškem od leta 2006. Julija je na LinkedIn objavil odprto pismo hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, v katerem je opozoril na potencialne ekonomske ugodnosti sprejemanja oddaljenih delavcev. Plenković je dobil sporočilo in po posvetovanju z De Jongom so bile decembra 2020 sprejete ustrezne spremembe zakonodaje o priseljevanju. Za de Jonga je sprejemanje digitalnih nomadov kot dolgoročnih turistov koristno.

»Hrvaška je varna država s sredozemskim življenjskim slogom, ki se bo mnogim digitalnim nomadom zdela privlačna,« je dejal. »To je zelo topla in gostoljubna država, gostoljubnost ljudi pa je velika. Poleg blagodejne klime, ima Hrvaška neverjetno naravo in več kot 1.000 otokov. Ljudje govorijo odlično angleško. Obstajajo tudi dober internet in enostavne potovalne povezave s preostalo Evropo. Življenje tukaj lepo. Poleg tega bodo digitalni nomadi svoje prihodke lahko trošili tukaj, na Hrvaškem, in ne kod drugod po svetu«, je svojo idejo obrazložil de Jong.
 

Več iz rubrike