Bitcoin po podpori Mastercarda do novega rekorda

Kriptovaluta bitcoin je danes dosegla novo najvišjo raven v zgodovini.
Fotografija: Najodmevnejša novica leta 2021 je prav gotovo 1,5-milijardni vložek Tesle v bitcoin.  
Odpri galerijo
Najodmevnejša novica leta 2021 je prav gotovo 1,5-milijardni vložek Tesle v bitcoin.  

Na kriptoborzi Bitstamp se je bitcoin, ki je najstarejša in najpomembnejša kriptovaluta, povzpel do 48.481 dolarjev, s čimer je malenkost presegel dosedanjo najvišjo vrednost, prav tako doseženo ta teden, navaja dpa.

»Ne glede na vaše mnenje o kritpovalutah - če ste zagnani fanatik ali skrajni skeptik - je dejstvo, da to digitalno premoženje postaja vse pomembnejši del sveta plačil,« je na Mastercardovem uradnem blogu v sredo zapisal Raj Dhamodharan, v podjetju pristojen za digitalno premoženje. Pri Mastercardu so denimo v zadnjem obdobju zaznali, da so ljudje z njihovimi karticami kupovali kriptovalute, vse več uporabnikov tudi pretvarja kriptopremoženje v tradicionalne valute za potrošnjo.

»Pripravljamo se na prihodnost kripto sveta in plačil,« je nadaljeval Dhamodharan. Tako je napovedal, da bo Mastercard letos začel podpirati izbrane kriptovalute neposredno na svoji mreži. »To je velika sprememba, ki bo terjala veliko dela. Zelo temeljito bomo premislili, katero premoženje bomo podprli,« je zapisal in pri tem izpostavil zaščito potrošnikov in spoštovanje zakonodaje.

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
»Naša filozofija v zvezi s kriptovalutami je preprosta: gre za izbiro. Mastercard vam ne želi priporočiti, da začnite uporabljati kriptovalute. Smo pa tukaj, da podpremo stranke, trgovce in podjetja v prenašanju digitalne vrednosti - v tradicionalni ali kripto obliki - kakor koli želijo,« je podčrtal Dhamodharan.

V zadnjem tednu gre že za drugo večje podjetje, ki je napovedalo aktiven vstop v svet kriptovalut. Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je namreč v borzni objavi v začetku tedna navedel, da bo začel v bližnji prihodnosti sprejemati plačila v bitcoinih ob nakupu avtomobilov in drugih svojih produktov. Hkrati je sam kupil za 1,5 milijarde dolarjev (1,25 milijarde evrov) bitcoinov.Vse skupaj je voda na mlin vlagateljem v kriptovalute. Bitcoin se tako z manjšimi vzponi in padci vztrajno približuje magični meji 50.000 dolarjev, trenutno se giblje okoli 48.000 dolarjev. Navzgor letijo tudi druge kriptovalute; druga najpomembnejša kriptovaluta ether je denimo prvič prebila mejo 1800 dolarjev.

Kriptovalute medtem še naprej razdvajajo javnost. Zagovorniki jih vidijo kot prihodnost plačil in zavarovanje proti inflaciji v času, ko centralne banke po vsem svetu po pandemiji covida-19 pospešeno tiskajo denar. Kritiki jim očitajo pomanjkanje regulacije in nadzora, zaradi česar so priljubljene tudi pri kriminalcih in pri financiranju terorističnih dejavnosti.

Prav tako je še živ spomin na začetek leta 2018, ko so po hitri rasti in nato zlomu vrednosti bitcoina in drugih kriptovalut mnogi vlagatelji, ki so se za vlaganje v te valute celo zadolžili, pristali v velikih finančnih težavah. Mnogi so v takratni kriptomrzlici tudi postali žrtve goljufov.

Več iz te teme:

Več iz rubrike