Od drame na Wall Streetu do eksplozije na trgu kriptovalut

Kot je zapisal Noelle Acheson z uglednega kripto portala CoinDesk, je težko prezreti simboliko in pomen drame Reddit-Robinhood-GameStop prejšnjega tedna.
Fotografija: Reddit skupina Wallstreetbets. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Reddit skupina Wallstreetbets. FOTO: Shutterstock

To še ne pomeni, da je treba pretiravati. Nekateri dogodek primerjajo z izgredi Trumpovih podpornikov in napadom na Kapitol, a to je bil protest, zelo različno. Drugi pozivajo regulatorje naj se vključijo in zaprejo investicijske platforme za male vlagatelje, čeprav ni jasno, ali je bilo storjeno kakršnokoli kaznivo dejanje. Peščica jih gre celo v skrajnost in pobudnike dogodka označujejo s teroristi … Kakorkoli, glavni junaki v tej drami niso napačni – so mali vlagatelji, ki so napeli kolektivne mišice.  
 
Namreč, v ZDA se državljane intenzivno spodbuja, naj svoje prihranke vlagajo na borzo. Ponujajo jim mobilne aplikacije, ki to olajšajo. Obmetavajo jih z nasveti in idejami v osrednjih medijih. Zalagajo jih z denarjem za porabo (stimulativni čeki). A pogoji na borzi za male vlagatelje niso enaki. 
 

Velik korak malih vlagateljev

 
Kot smo že poročali (tukaj), se je pretekli teden odvila drama okoli podjetja GameStop. Gre za verigo trgovin z videoigrami. Vlagatelji z globokimi žepi so ocenili, da jo bo v času hitre digitalizacije povozil čas, zato je postala tarča t. i. prodajalcev na kratko. To so pogosto veliki skladi, ki v postopku 'shortanja' prodajo izposojene delnice v pričakovanju, da jih bodo kasneje kupili po nižji ceni in jih vrnili prvotnemu lastniku, s tem pa ustvarili dobiček v času padanja tečajev. Če se delnica podraži, morajo tisti, ki shortajo, pokriti izgubo.

Skupina malih vlagateljev, ki se je organizirala prek spletnega foruma Reddit in se poimenovala WallStreetBets, se je odločila sistem izkoristiti in skladom prekrižati načrte. Skupina je hitro postala priljubljena. Na milijone članov pa je začelo kupovati delnice GameStopa, katerih tečaj je tako v nekaj dneh eksponentno porasel.

Tečaj GME v USD zadnjih pet dni. FOTO: TreadingView
Tečaj GME v USD zadnjih pet dni. FOTO: TreadingView

 

Jeza, kot gonilna sila

 
Kanal WallStreetBets, ki je ustvaril vojsko in vodil napad, ni podprl kripto navdušencev. Njihovi gonilniki niso decentralizacija ali pošten dostop – zdi se, da jih motivira veselje ob njihovi novoodkriti moči in predvsem jeza.
 
Jeza sega globoko. 139-odstotna short pozicija proti GameStopu je nakazovala močno udeležbo hedge skladov – a to je bil sprožilec in ne vzrok. Upor malih vlagateljev se je odvil kot izraz frustracije zaradi neenakomernih pravil kapitalskih trgov, ki utrjujejo moč »elite«, skupaj z nepozabljenim nezadovoljstvom iz finančne krize leta 2008, pomanjkanjem preglednosti trga in dolgim ​​seznamom generacijskih pritožb.
 

Podobna »stara« in »nova« miselnost poganja kripto trge

 
Veliko nas je bitcoin pritegnil; a) zaradi skrbi za vpliv na blaginjo posameznika, b) zaradi možnosti upora zakoreninjenim interesom, c)  zaradi koncepta decentraliziranega financiranja kot protistrup za potencialno škodo, ki jo je utrdila konsolidirana oblast in d) zaradi finančne suverenosti in poslovne svobode.
 
Vsi smo opazovali, kako so tradicionalne finance (institucije, podjetja,…) sprva zavračale idejo, da bi lahko imel programljiv žeton vrednost ali da bi matematična koda lahko prinašala donos. Uspeh bitcoina je večini »stare garde« dokazal nasprotno. Da se stvari spreminjajo. Dogodki preteklega tedna bodo to sporočilo nedvomno potencirali.
 
Še več, iste platforme (med prvimi Robinhood), ki so obljubljale demokratizacijo financ, so pretekli teden omejile dostop uporabnikov do določenih delnic, trg pa je bil v polnem razmahu. Si lahko zamislite večjo pozornost javnosti o ranljivostih, ki so značilne za trenutno tržno infrastrukturo? Google Trendi kažejo, da število iskanih izrazov »defi« (okrajšava za decentralizirano financiranje) že močno narašča.
 

Lekcija Robinhood

 
FOTO: Olivier Douliery / AFP
FOTO: Olivier Douliery / AFP
V sagi Robinhood se je pokazala lekcija, ki nima (vsaj na prvi pogled) nič skupnega z delnicami, kriptovalutami, na splošno s financami ali trgovanjem – zaznavanje.
 
V nekaterih primerih je zaznavanje pomembno celo bolj kot resničnost. Na primer v zadevah zaupanja potrošnikov. Lahko namreč uberemo vse prave stvari iz vseh pravih razlogov, toda če so ti razlogi nejasni, je morda prav zaznavanje potrošnikov tisto, ki nam pove, da je to kar počnemo, napačno.
 
Blagovna znamka podjetja deluje tudi kot obljuba. Strankam pove, za kaj se zavzemamo in kaj naj od nas pričakujejo. Medtem ko izpolnjujemo to obljubo, gradimo zaupanje. Če se zdi, da smo storili nekaj, kar izda to, za kar pravimo, da se zavzemamo, smo v težavah.
 
Prav to se je zgodilo s platformo Robinhood.
 
Če ste v zadnjih dneh nekako zamudili kaos, je Robinhood aplikacija v središču trenutne blaznosti okoli delnic, kot sta GameStop in AMC ter kriptovaluto dogecoin. Priljubljena platforma med malimi vlagatelji, jih je enostavno – izneverila.
 
Roobinhood je svojim uporabnikom – v četrtek zjutraj – nenadoma odvzel pravico do nakupa omenjenih delnic. Ta usodna odločitev je bila morda povsem potrebna zaradi obvladovanja tveganj, a način, kako je podjetje pristopilo k obvladovanju situacije, je izdalo vse, za kar se je zavzemala njihova blagovna znamka.
 
FOTO: REUTERS/Brendan McDermid
FOTO: REUTERS/Brendan McDermid
Slednja je bila zasnovana na obljubi, da si »prizadeva demokratizirati finance«. Obljubo pa je podjetje prelomilo, ko je uporabnikom preprečilo trgovanje z določenimi delnicami. Blagovna znamka, zasnovana na legendarnem junaku, ki je kradel bogatim in dajal revnim, je stopila v bran »eliti«.
 
Robinhood je svoje celotno podjetje in, kar je še pomembneje, blagovno znamko zgradil na tem, da je služil malim vlagateljem, ki nimajo dostopa do istih orodij kot »veliki fantje«. Podjetje je v enem dnevu to znamko popolnoma uničilo – ponavljam ne zaradi resničnosti, ampak zaradi zaznavanja.
 
Večini tega, kar se je zgodilo, se je bilo popolnoma mogoče izogniti. Največja težava Robinhooda ni le v tem, da so ustavili trgovanje, ampak v dojemanju, zakaj in kako.
 
Za ustvarjanje zaupanja vredne blagovne znamke je treba vložiti veliko časa, za njeno uničenje pa niti ne. V primeru Robinhooda je trajalo manj kot en dan.
 

Nazaj v prihodnost

 
Zaradi dogodkov iz preteklega tedna verjetno ne bo ponovno preučena le struktura trga. Celotno razumevanje trga je treba premisliti. To je povezano tudi s kripto sredstvi.
 
Videli smo kako razpoloženje premika trge, in to ne le kratkoročno. Noben analitik ne more razumno prezreti tovrstne moči. Kolektivne mišice malih vlagateljev so pokazale, da razpoloženje ne vpliva le na napovedi dohodka, temveč lahko vpliva tudi nanj. Kolektivna moč je pokazala, da je tržno razpoloženje temeljna značilnost trgov, zdaj bolj kot kdaj koli prej.
 
Čeprav se bo nestanovitnost verjetno sčasoma umirila in bi morala poslovna analiza vedno imeti pomembno vlogo pri odločitvah o naložbah, ne moremo več trditi, da razpoloženje ni temeljna sestavina cene sredstva.
 
To je še posebej pomembno pri kripto sredstvih. Kritiki bitcoinu pogosto očitajo, da nima »temeljne vrednosti«, tj. je brez denarnega toka, bilance stanja in podobno. Resda teh stvari nima, vendar ima splošno prepričanje o svoji uporabnosti, monetarni politiki in morebitnem sprejetju še širše skupnosti. To vero je treba obravnavati kot temeljno značilnost, saj je zdaj očitno, da spodbuja apreciacijo cen.
 


Bitcoin ni edini primer. Pretekli teden se je cena dogecoina (DOGE) na neki točki povečala za 1000 odstotkov, s čimer je kriptovaluto na kratko potisnila na seznam desetih največjih kriptovalut po tržni vrednosti. DOGE je kriptovaluta brez posebnih primerov uporabe. Njen ustanovitelj je projekt pred leti opustil. Nekateri so kovanec označili za šalo, ki je nato postala del njegove pripovedi – z drugimi besedami, nezahtevno pomanjkanje osnov kriptovalute je postalo del njene vrednosti.
 
Lahko se posmehujemo ljudem, ki prihranke vlagajo v premoženje, ki temelji izključno na občutkih – toda to razpoloženje že več kot šest let ohranja DOGE pri življenju in pritegne številne odmevne privržence. V zadnjih dveh dneh (predvsem danes) se podobna zgodba odvija s kriptovaluto ripple (XRP).

Tečaj DOGE v USD zadnjih pet dni. FOTO: TreadingView
Tečaj DOGE v USD zadnjih pet dni. FOTO: TreadingView

 

Eksplozija XRP

 
XRP je v nov teden vstopil pri vrednosti 0,5617 ameriškega dolarja, kar je 235 odstotkov nad najnižjo letno vrednostjo 0,1660 dolarja. Prav tako je približno 30 odstotkov pod najvišjo točko lani.
 
Ripple je sicer ena najstarejših kriptovalut na trgu. Ustanovljena je bila leta 2013 in se sčasoma uveljavila kot ena največjih kriptovalut po tržni kapitalizaciji. Protokol Ripple je leta 2004 prvotno razvil Ryan Fugger, kanadski programer. Zasnovan je tako, da velikim podjetjem in bankam omogoča izjemno stroškovno učinkovite čezmejne transakcije.
 
Ripple je bil v zadnjih mesecih pod močnim pritiskom po tem, ko je ameriška zvezna komisija za vrednostne papirje in borze (SEC) začela »vrtati« v podjetje. SEC trdi, da je XRP v nasprotju z drugimi decentraliziranimi valutami, kot je bitcoin, pravzaprav vrednostni papir. Kot rezultat, so se številne ugledne kripto borze odločile, da bodo trgovanje XRP prekinile ali ustavile. Podjetje je v svoj bran konec preteklega tedna na SEC naslovilo pojasnilo v katerem so zapisali, da je XRP odprtokodna valuta, prav tako kot bitcoin.
 


Cena XRP tudi danes narašča. Na 'pomoč' so namreč priskočili številni uporabniki družbenih omrežij, med drugim tudi mali vlagatelji s spletnega foruma Reddit, tokrat poimenovani SatoshiStreetBets. Gre za podobno zgodbo kot pri WallStreetBets, a tokrat so prisotni navdušenci nad kriptovalutami. Prav slednji stojijo tudi za eksplozivno rastjo dogecoina.
 
Konec tedna je v klepetalnicah na sto tisoče uporabnikov pisalo o tem, kako kupujejo kriptovaluto, za katero menijo, da je podcenjena. Drugi so svoje nakupe pojasnili, kot način kaznovanja SEC, za katero menijo, da je na strani »elite«. Prav za današnji dan, 1. februar, pa napovedujejo novo »vojno« – tj. vrednost kriptovalute želijo potisniti navzgor. Pravzaprav napovedujejo celotedensko »bitko«, v katero naj bi ponovno vključili tudi »ničvredno« kriptovaluto DOGE.
 
Podporo že izkazujejo Kitajci, ki so sicer ljubitelji XRP, a gre verjetno bolj za zamujen vlak 'pumpanja' cene delnice GameStopa in dogecoina iz preteklega tedna. Vsem namreč diši po hitrem zaslužku. Piko na i je postavil ustanovitelj SpaceXa in Tesle Elon Musk, ki je na svojem Twitter profilu izkazal naklonjenost tako bitcoinu kot tudi dogecoinu.

Tečaj XRP v USD zadnjih pet dni. FOTO: TreadingView
Tečaj XRP v USD zadnjih pet dni. FOTO: TreadingView

 

Nov jezik vlagateljev

 
Kripto trgi že nekaj časa premikajo meje, kaj pomeni »vrednost«. Nova generacija vlagateljev nam kaže, da je treba stara pravila ponovno preučiti.
 
Prav tako trajno brišejo meje med institucionalnim »pametnim denarjem« in »neumnim denarjem« malih vlagateljev. Še več, kažejo, da lahko reformo sprožijo tisti, ki prej niso imeli velikega vpliva na ustvarjanje dobička.
 
FOTO: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo
FOTO: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo
To je na kratko kripto trg in etos: nova pravila za novo vrsto vlagateljev. Trg kriptovalut se je rodil v svetu malih vlagateljev, ki so mu ostali zvesti od začetka. Kriptovalute privabljajo tudi večje vlagatelje, ki iščejo alternativo tradicionalnemu sistemu. V tem času pa so se rodile nove metrike in paradigme vrednotenja.
 
Nova vrsta vlagateljev namreč vztraja pri novih pravilih in novem jeziku, glavni trgi pa začenjajo temu posvečati pozornost. Ta nova vrsta vlagateljev – bodisi jezni na elito in neenaka pravila, očarani nad pojavom nove vrste premoženja ali obojega – bo posodobila nekatera že uveljavljena pravila naložb in s tem potisnila filozofijo za izrazom »vrednost« do bolj prožne definicije za naše spreminjajoče se čase.

* Kljub temu, da imajo kriptovalute ogromen potencial, gre za zelo tvegano naložbo. Informacije v članku so mnenje avtorja in ne finančni nasvet. 

Več iz rubrike