Koliko zelencev šteje vodilni ameriški epidemiolog

Dr. Anthony Fauci ni le najbolje plačani zdravnik v ameriški zvezni vladi, ampak tudi najbolje plačan od vseh štirih milijonov zveznih uslužbencev.
Fotografija: Osemdesetletni dr. Fauci je doktor medicine na univerzi Cornell, svojo 53-letno kariero pa je začel leta 1968 v Nacionalnem inštitutu za alergije in nalezljive bolezni. FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst 
Odpri galerijo
Osemdesetletni dr. Fauci je doktor medicine na univerzi Cornell, svojo 53-letno kariero pa je začel leta 1968 v Nacionalnem inštitutu za alergije in nalezljive bolezni. FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst 

Dr. Anthony Fauci je leta 2019 (zadnje leto, za katero so na voljo podatki o zveznih plačah) zaslužil 417.608 ameriških dolarjev. Zaradi tega ni bil le najbolje plačani zdravnik v zvezni vladi, ampak tudi najbolje plačan od vseh štirih milijonov zveznih uslužbencev. Dr. Fauci je zaslužil celo več kot takratni ameriški predsednik Donald Trump (400.000 dolarjev).
 
Vse podatke o plačah je zbrala spletna stran OpenTheBooks.com (vir) na podlagi Zakona o prostem dostopu do informacij. V raziskavo so bili vključeni le zvezni uslužbenci, ki plače dobivajo od davkoplačevalcev. Tako na primer direktor uprave Tennessee Valley Jeffrey Lyash, čigar plača se izplačuje s prihodki družbe (v lasti zvezne vlade), ni bil vključen.
 
FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst
FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst
2,5 milijona dolarjev. To je plača dr. Faucija, direktorja ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje (NIAID), Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni (NIH) in sedanjega glavnega zdravstvenega svetovalca ameriškega predsednika, ki jo bo prejel v obdobju od 2019 do 2024, če ostane na položaju v trenutni administraciji in ne dobi (če že ni) povišice. V desetletnem obdobju med letoma 2010 in 2019 je Fauci zaslužil plačo v višini 3,6 milijona dolarjev, leta 2014 pa se je povečala s 335.000 na sedanjih 417.608 dolarjev letno..
 
V intervjuju za Instagram 13. avgusta 2020, ga je igralec Matthew McConaughey vprašal, ali je v cepiva vložil na milijone dolarjev. Doktor Fauci se je zasmejal in odgovoril: »Matthew, ne, nič nisem dobil! Sem državni uslužbenec. Imam državno plačo«. Pozabil pa je omeniti, da je njegova plača v višini 417.608 dolarjev največja v celotni zvezni vladi.
 

Dr. Fauci je postal obraz delovne skupine Bele hiše za boj proti pandemiji koronavirusa, ki se je vsak dan, pogosto v neposrednem prenosu, javljal državljanom in jih obveščal o pojavljajoči se bolezni covid-19. Marca 2020 je predsednika Trumpa prepričal v petnajstdnevno zaustavitev javnega življenja, ki naj bi zaustavila dvig krivulje, 29. marca 2020 pa naj bi zagovarjal njeno podaljšanje.
 
Res je, da je podpredsednik Mike Pence, ki je predsedoval delovni skupini, na višjem položaju v vladi od dr. Faucija, toda njegova plača leta 2019 v višini 235.100 dolarjev je bila nižja od dobro plačanega direktorja NIH, s katerim si je delil oder. Njihova kolegica iz delovne skupine, dr. Deborah Birx, je leta 2019 zaslužila 305.972 dolarjev, kar je prav tako manj od plače dr. Faucija.
FOTO: Graeme Jennings/REUTERS
FOTO: Graeme Jennings/REUTERS

 
Če njegovo plačo primerjamo še naprej: govornica parlamenta Nancy Pelosi bo letos zaslužila 223.500 dolarjev. Predsednik vrhovnega sodišča John Roberts bo zaslužil 270.700 dolarjev, člani predstavniškega in senatorskega doma pa po 174.000 dolarjev. Vojaški generali s štirimi zvezdicami imajo višji čin, a z 268.000 dolarji na leto še vedno zaslužijo manj od dr. Faucija.
 
Dr. Stephen Lindstrom, znanstvenik Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), odgovoren za nadzor CDC sistema za testiranje na covid-19, ki je s predčasnim in neuspešnim izvajanjem zamaknil ameriški sistem testiranja za nekaj odločilnih tednov, je zaslužil 108.747 dolarjev osnovne plače, dodatnih 23.533 dolarjev prilagojene plače, leta 2019 pa je prejel še »nagrado« v višini 750 dolarjev.
 


Osemdesetletni dr. Fauci je doktor medicine na univerzi Cornell, svojo 53-letno kariero pa je začel leta 1968 v Nacionalnem inštitutu za alergije in nalezljive bolezni. Funkcijo direktorja NIAID je prevzel leta 1984 in svetoval vsem ameriškim predsednikom od predsednika Ronalda Reagana naprej – čeprav deluje pod Francisom Collinsom, direktorjem NIH. Kot najboljši državni strokovnjak za nalezljive bolezni, je po pravilih zvezne pokojninske reforme iz leta 1984 upravičen do polne zvezne pokojnine in socialnega zavarovanja.
 
FOTO: MANDEL NGAN / AFP
FOTO: MANDEL NGAN / AFP
Izvršilna oblast vključuje 2,1 milijona zveznih uslužbencev, 1,4 milijona uniformiranega osebja in 500.000 zaposlenih v pošti (vir). Plače zveznih uslužbencev so običajno omejene na tamkajšnji IV. razred izvršnega seznama, ki je leta 2019 znašala 172.500 dolarjev (vir). Vendar dr. Faucijeva plača dokazuje izjeme, ki naj bi obstajale zato, da zvezne plače zdravnikov in znanstvenikov postanejo bolj konkurenčne zasebnemu sektorju.
 
Leta 2008 je takratni predsednik ZDA George W. Bush dr. Fauciju podelil predsedniško medaljo svobode – najvišjo civilno odlikovanje. Dvanjast let kasneje, 19. oktobra 2020, pa je predsednik Trump dr. Faucija označil za »katastrofo«, a njegove kritike niso vplivale na doktorjevo plačo.
 
Če si glavni zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika res zasluži tolikšno plačo, si lahko odgovori vsak posameznik zase. 

Več iz te teme:

Več iz rubrike