Vladimir Putin vse bolj vznemirjen

Vrnitev Alekseja Navalnega. Razkrita skrivna palača. Na desetine uličnih protestov. Na platformi Tiktok se trgajo plakati s Putinovo podobo. Športne zvezde o tem javno govorijo, … Putinu stvari uhajajo iz rok.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Družnik Matej
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Družnik Matej

Pojavlja se vse več znakov, ki kažejo, da ruski predsednik Vladimir Putin postaja čedalje bolj vznemirjen zaradi vrnitve svojega zelo ostrega kritika in opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.
 
Prejšnji teden se je Navalni vrnil domov po petmesečnem okrevanju v Nemčiji zaradi domnevnega poskusa umora, ki naj bi ga po njegovih besedah in mnenju preiskovalnih novinarje, naročil sam Putin. Pred dobrim tednom je bil pridržan na moskovskem letališču, naslednji dan pa so ga po hitrem zaslišanju v improvizirani sodni dvorani zaprli za 30 dni.
 
Navalnijevi podporniki nameravajo protestirati proti njegovemu pridržanju na sobotnih demonstracijah, načrtovanih v več desetih mestih, kar je že sprožilo odgovor ruskih oblasti – tako na spletu kot v javnem življenju. 
 
Vladimir Putin. FOTO: REUTERS 
Vladimir Putin. FOTO: REUTERS 
V množičnih aretacijah je bilo pridržanih najmanj pet ključnih oseb, povezanih z Navalnijevo fundacijo za boj proti korupciji, vključno z njegovo tiskovno predstavnico Kiro Yarmysh. Obdržala je pokončno držo,  ko je na Twitterju v petek sporočila, da je dobila devetdnevno kazen zaradi pozivanja ljudi, naj se pridružijo protestom.
 
»Veste, kaj morate storiti«, je tvitnila. »23. januarja, 14.00, na glavnih ulicah vaših mest. Pridite!«
 
V tvitu prej je dejala, da je prisotnost na protestih »dolžnost vseh, če želimo uspešnost, svobodo in blaginjo naše države. Zahtevamo tudi izpust Alekseja in vseh tistih, ki so se za rešetkami znašli nezakonito«.
 
Ruske oblasti so družbenim omrežjem naročile, naj umaknejo pozive k protestom, ki zahtevajo izpustitev Navalnega.
 
Protesti na ruskih ulicah. FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov
Protesti na ruskih ulicah. FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov
Potem ko so objave, ki spodbujajo proteste in podpirajo Navalnega, dosegle na milijone ogledov, so uradniki v petek sporočili, da družbena omrežja Tiktok, Instagram in VKontakte, ruska različica Facebooka, odstranjujejo velike količine objav po ukazu državnega cenzorja. Nekatere so celo prikazovale učence, ki s sten učilnic snemajo Putinove slike.
 
V drugih objavah so pop in rap zvezde ter televizijski voditelji izrazili podporo Navalniju.
 
Policija je sporočila, da bo preganjala vse, ki pozivajo ljudi, naj se pridružijo protestom, in še posebej tiste, ki spodbujajo udeležbo otrok.
 
V sporočilu, ki je bilo v petek objavljeno na Navalnijevem Instagram računu, se je zaprti opozicijski vodja zahvalil študentom za njihovo podporo prek Tiktoka. Opozoril je, da to Putina gotovo jezi, in dodal, da se ne namerava ubiti, če bi se mu kaj zgodilo.
 
FOTO: AFP
FOTO: AFP
»Ne nameravam se obesiti za okenske rešetke ali si prerezati žile ali grlo z ostro žlico,« je zapisal.
 
Strokovnjaki pravijo, da je brutalno ravnanje ruske države proti Navalniju in njegova neustrašna kampanja po vrnitvi iz Nemčije prejšnji teden ustvarilo novo stopnjo podpore njegovemu političnemu namenu in pretreslo ruske oblasti.
 
Uradna razlaga za Navalnijevo 30-dnevno zaporno kazen je kršenje pogojev pogojnega izpusta in kazni, za katero privrženci in Evropsko sodišče za človekove pravice menijo, da je bila politično motivirana.

Večno zanikanje

 
Dan po zaprtju Navalnega je njegova protikorupcijska fundacija objavila video preiskavo, v kateri Putinu očitajo obmorsko palačo v višini 1,37 milijarde dolarjev, ki je bila zgrajena z nezakonitimi sredstvi oligarhov. Videoposnetek namiguje, da ima ruska zvezna varnostna služba (FSB) v lasti približno 70 kvadratnih kilometrov zemlje okoli palače, blizu letovišča Gelendzhik.
Posnetek se je hitro razširil po družbenih omrežjih, kjer je zbral več deset milijonov ogledov ter osramotil ruskega voditelja.
 
Putin je video označil za »kompilacijo« in dejal, da se mu zdi »dolgočasen«.
 
»Nič, kar je tam navedeno kot moja lastnina, ne pripada meni ali mojim bližnjim sorodnikom in nikoli ni,« je na videokonferenci dejal Putin.

Vladimir Putin. FOTO: REUTERS/Sergei Karpukhin
Vladimir Putin. FOTO: REUTERS/Sergei Karpukhin
Leta 2016 je razkritje Panamskih dokumentov – delo velike skupine preiskovalnih novinarjev – razkrilo številne domnevno sumljive posle, ki vključujejo sodelavce Putina. Med osebami je bil tudi violončelist Sergej Roldugin, dolgoletni družinski prijatelj. Tudi v tem primeru je Putin zanikal kakršno koli koruptivno ravnanje in dejal, da skušajo njegovi nasprotniki destabilizirati Rusijo.
 
Putin Rusiji predseduje od leta 2000 in mnogi v njegovem elitnem ožjem krogu so povezani z njegovo prejšnjo kariero v ruski tajni službi in kabinetu župana Sankt Peterburga.

Leta 2017 je Fundacija za boj proti korupciji Navalnega (FBK) obtožila tudi nekdanjega predsednika Dmitrija Medvedeva – enega najbližjih sodelavcev Putina –, da je z denarjem neznanega izvora, pokupil številne luksuzne posesti. Medvedev je očitke zanikal in jih označil za »nesmisel«.

Trn v peti 

 
»Mislim, da so resnično vznemirjeni,« je za portal VICE dejala ruska strokovnjakinja Eleanor Bindman, višja predavateljica s področja politike na univerzi Manchester Metropolitan.
 
»Navalni je ta teden odigral res dobro, kljub temu da je bil v pridržanju.«
 
Dejala je, da je njegova odmevna zastrupitev in prebrisana kampanja, odkar je preživel napad (ob vrnitvi v domovino je na vprašanja novinarjev v angleškem jeziku odgovarjal samo v ruščini), očitno povečala javno naklonjenost in podporo njegovemu opozicijskemu gibanju, zlasti med mlajšimi in Rusi iz mestnih območij.
 
Aleksej Navalni. FOTO: REUTERS 
Aleksej Navalni. FOTO: REUTERS 
Tudi zelo znani ruski športniki, med njimi profesionalni hokejski zvezdnik Artemi Panarin, ki v ligi NHL igra za New York Rangerse, in nekdanji državni nogometni kapetan Igor Denisov, so podali izjave v podporo opozicijskem voditelju, kar je redkosti v državi, kjer so športni zvezdniki običajno naklonjeni Putinu ali se javno izogibajo politiki.
 
»Politika me nikoli ni zanimala in me tudi nikoli ne bo,« je dejal Denisov. »Toda tu ne gre za politiko. Podpreti želim Alekseja Navaljnega in njegovo družino, njegovo ženo in njegove otroke. Aleksej bi moral biti na prostosti,« je dodal.
 
Bindmanova je dejala, da je veliko Rusov zmotilo ravnanje oblasti proti Navalniju. »Nekateri ljudje menijo, da proti njemu niso ravnali na pravilen in spodoben način«.
 

Damelya Aitkhozhina, ruska raziskovalka pri organizaciji Human Rights Watch, je v elektronskem sporočilu za VICE povedala, da čeprav ni bilo jasno, kako daleč v širšo rusko družbo je segel Navalnijev poziv. Zdi se, da ima vse večjo podporo, zlasti med mestno mladino in še posebej v Moskvi.
 
FOTO: REUTERS/David W Cerny
FOTO: REUTERS/David W Cerny
»Navalni za mnoge predstavlja odpor in nezadovoljstvo proti prevladujoči korupciji, nepotizmu, gospodarski stagnaciji,« je dejala in dodala, da je posnetek »tajne Putinove palače« doživel buren odziv.
 
Poudarila je, da kljub komentarjem Kremlja, ki so ta teden omilili nevarnost grožnje, ki jo predstavlja Navalni, vse bolj avtoritarno zatiranje nekaj dni pred protesti ponuja drugačno zgodbo.
 
»Vse kaže na to, da se vladni organi vključujejo na vseh ravneh z uporabo svojih običajnih orodij, kot so preventivna pridržanja, opozarjanje in nadlegovanje aktivistov, ustrahovanje mladih,« je dejala.
 
»Jasno je, da oblasti želijo preprečiti in zatreti množične proteste.  V tem primeru jih resnično pričakujejo in očitno (pripravljajo) oster odziv«.
 
Bindmanova zaključuje, da odziv ruskih oblasti – na rast Navalnijeve priljubljenosti – z ostrejšim stališčem do njegovih podpornikov, ne bo prinesel ničear dobrega.
 

Več iz rubrike