Trumpova zapuščina

Po štirih burnih letih se predsedstvo Donalda Trumpa končuje 20. januarja.
Fotografija: Donald Trump, 45. predsednik ZDA, se poslavlja. FOTO: REUTERS/Carlos Barria
Odpri galerijo
Donald Trump, 45. predsednik ZDA, se poslavlja. FOTO: REUTERS/Carlos Barria

Donald Trump je res da zapustil predsedniški stolček, vendar je spremenil smer ameriške politike, vpliv pa bodo čutile številne generacije. Trumpova zapuščina bo namreč odmevala še desetletja.
 
Odkar je vstopil v Belo hišo, je bila njegova uprava polna polemik in škandalov. Njegov odziv na pandemijo novega koronavirusa, njegova vloga v nasilnem napadu na ameriški Kapitol 6. januarja in njegova druga ustavna obtožba, bodo zasenčili tisto, kar je lahko uresničil v enem mandatu vrhovnega poveljnika.

Kmalu bivši ameriški predsednik je v zadnjih dneh na svojem položaju ostal izoliran in skrit pred javnostjo. V zadnjem tednu namreč ni organiziral nobenih javnih prireditev. Njegovi pomočniki sicer trdijo, da bo do zadnjega dne trdo delal v imenu ljudstva.
 
Trump naj bi danes zgodaj zjutraj Washington zapustil pred prisego novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna, s čimer bo postal prvi predsednik po več kot 150 letih, ki je ob slavnostnem prenosu oblasti preskočil inavguracijo svojega naslednika.
 
Washington bo zapustil po Trumpovsko – še vedno kot predsednik.
 
Pred odhodom iz Washingtona je Trump izrekel številne pomilostitve – vseh obtožb oprostil 70 oseb in znižal kazni za nadaljnjih 73 oseb. Pri tem je vztrajal, čeprav so mu odvetniki to odsvetovali, saj je takšna poteza lahko pravno vprašljiva. Pomilostitve, preden odhajajoči predsednik zapusti položaj, so sicer običajne.
 
Nancy Pelosi FOTO: REUTERS 
Nancy Pelosi FOTO: REUTERS 
Demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je medtem po potrjeni ustavni obtožbi Trumpa dejala, da ta dokazuje, da ni nihče nad zakonom. To je storila po glasovanju, na katerem je ustavno obtožbo ob vseh demokratskih članih predstavniškega doma podprlo tudi deset republikancev, kar je največja podpora predsednikove stranke ustavni obtožbi v zgodovini. 

V ustavni obtožbi Trumpu očitajo vzpodbujanje k uporu proti zakoniti vladi ZDA. Obtožnica omenja Trumpovo zavajanje glede izida predsedniških volitev 3. novembra in besede podpornikom 6. januarja, s katerimi jih je vzpodbudil k vdoru v Kapitol, da bi ustavili formalno potrditev Bidnove zmage, pri čemer je umrlo pet ljudi.
 
Če Trumpovo zapuščino pogledamo skozi dva popolnoma drugačna objektiva; Konservativci, premožni poslovni razred in verska desnica, bi ga lahko častili kot enega največjih predsednikov svojega časa. Toda večina Američanov ga prezira, kar dokazuje raziskava Pew Research, ki je pokazala, da zapušča funkcijo z 29-odstotno podporo, kar je najslabše v njegovem predsedniškem mandatu. Kljub temu ga navijači in zavezniki hvalijo, ker je omajal ustanovo in hitro uresničil nekaj svojih obljub v letu 2016.

Preoblikovanje sodstva

 
Trumpov vpliv na zvezni sodni sistem bo zagotovo njegova najbolj trajna zapuščina, ki jo bo čutiti v dobrem ali slabem. Na Vrhovno sodišče je posedel tri doživljenjske sodnike in tako utrdil konzervativni nagib sodišča, kar bi lahko imelo posledice za vse, od vprašanj, s katerimi se soočajo skupnosti LGBTQ +, do reproduktivnih pravic, zdravstvenega varstva, priseljevanja in delovne politike.
 
Trump je na zvezna sodišča imenoval tudi več kot 200 sodnikov, ki bodo v času svojih imenovanj verjetno presodili v korist republikancev in konservativcev.
 
Po poročilu za leto 2019 je Trump imenoval enega od štirih sodnikov okrožnega sodišča. Pri tem je zanesljivo izbral ostro ideološke konservativce, kar je obljubil svojim podpornikom.
 

Znižanje davkov

 
Trump je svoje prvo leto mandata zaključil s podpisom zakona, s katerim se je ameriška stopnja davka od dohodkov pravnih oseb s 35 znižala na 21 odstotkov. Tudi posamezniki so opazili znižanje davčnih stopenj, čeprav so te spremembe začasne in manjše.
 
FOTO: REUTERS/Ringo Chiu 
FOTO: REUTERS/Ringo Chiu 
Znižanje davka je blagodejno vplivalo predvsem za najbogatejše ljudi v ZDA in velike korporacije, ki so mnoge namesto dvigovanja plač za svoje zaposlene, dodaten denar porabile za odkupe delnic in izplačila bonitet za vodstvo.
 
Na udaru so davkoplačevalci. Nepristranski kongresni proračunski urad je ocenil, da bodo znižanja davkov v desetih letih povečala primanjkljaj države za 1900 milijard dolarjev. Trumpovi kritiki so zaskrbljeni, da morajo tisti z najnižjimi dohodki in najranljivejši plačati ceno, ker konservativci zmanjšujejo programe socialnovarnostnih mrež za uravnoteženje proračuna.
 

Ponovno pogajanje o trgovinskih poslih

 
Trump je na oblast prišel deloma tako, da je obljubil, da bo sklenil in se ponovno pogajal o starih trgovinskih dogovorih med ZDA in drugimi državami. Medtem je sprožil trgovinsko vojno s Kitajsko in domača podjetja pahnil v veliko negotovost. A je uspel izbrisati ključni severnoameriški trgovinski pakt Billa Clintona – Severnoameriški sporazum o prosti trgovini – in ga nadomestil s ponovno dogovorjenim poslom, za katerega so celo njegovi kritiki priznali, da je boljši.

Agenda »America First«

 
Dosežki Trumpove administracije se ne merijo vedno z njegovo politiko, ampak tudi s tem, kako je svet spremenil pogled in odnos do Washingtona.
 
Trumpova politična agenda »America First«, včasih sicer nejasna, je poskrbela, da je bil ves svet pozoren na njegova dejanja. V zgodnjih fazah predsedniške kampanje 2016 se je Trump posmehoval zunanji in trgovinski politiki administracije Baracka Obame. Leta 2015 jo je označil kot nesposobno in dejal, da bo njegova administracija ZDA spet spremenila v zmagovalce.
 
FOTO: REUTERS/Stephanie Keith 
FOTO: REUTERS/Stephanie Keith 
»Predsednik Trump je nasprotoval številnim institucijam,« je dejal Jason Grumet, predsednik dvostranskega političnega centra v Washingtonu. »Kršil je norme prejšnjih uprav.«
 
Trump je svoje nekonvencionalne metode popeljal na svetovni oder in izzval dolgoletne diplomatske norme. Leta 2017 je ZDA izvlekel iz Pariškega podnebnega sporazuma in ga označil za »nepoštenega do ZDA«. Prekinil je iranski jedrski dogovor, ameriško izraelsko veleposlaništvo preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem in neuspešno poskušal razviti diplomatske vezi s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong Unom.
 

Uporaba socialnih medijev

 
Trump je večino tega naredil prek svojega, zdaj začasno ukinjenega, Twitter računa. Tudi če je njegov sloviti račun na Twitterju zdaj blokiran, je Trump neizpodbitno vplival na to, kako lahko družbene medije uporabljamo za kampanje in upravljanje. Slednje lahko zasledimo tudi pri našem premierju Janezu Janši.
 
Trump je družbena omrežja uporabil za oblikovanje svoje politične znamke, prek katere je ves čas svojega mandata napadal politične nasprotnike ter druge uradnike in jo uporabljal za neposredno interakcijo s svojimi zvestimi navijači. Bil je glavni tviteraš.
 
Njegov bombastični pristop in pogoste tirade so ustvarile volilni blok, sestavljen iz večinoma belopoltih in evangeličanskih volivcev, ki so trdili, da so bile tako imenovane Washingtonske elite brez pravic. To je republikanski stranki prineslo novo podporo. Politično mu je uspelo združiti koalicijo, ki je Američani še niso videli. Ustvaril je svojo nišo podpore, ki ji te dni v skrajnost sledijo predvsem teoretiki zarot.
 

Zapuščina v številkah

 
Statistični pregled Trumpovega štiriletnega mandata.

Stopnja brezposelnosti
Prej: 4,7% (januar 2017)
Zdaj: 6,7% (december 2020)

Borzni indeks Dow Jones
Prej: 19.827 (konec 20. januarja 2017)
Zdaj: 30.814 (konec 15. januarja 2021)

Bruto domači proizvod
Prej: 2,3% (1. četrtletje 2017)
Zdaj: 33,4% (3. četrtina leta 2020)

Zaupanje potrošnikov
Prej: 111,6 (podatki konference na januar 2017)
Zdaj: 88,6 (podatki konferenčnega odbora od decembra 2020)
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo


Povprečni dohodek gospodinjstva (prilagojen inflaciji)
Prej: 62.898 USD (podatki popisa za leto 2016)
Zdaj: 68 703 USD (podatki popisa za leto 2019)

Američani, ki živijo pod stopnjo revščine
Prej: 40,6 milijona (podatki popisa za leto 2016)
Zdaj: 34,0 milijona (podatki popisa za leto 2019)

Primanjkljaj zveznega proračuna
Prej: 584 milijard dolarjev (FG 2016)
Zdaj: 3300 milijard dolarjev (FG 2020)

Zvezni javni dolg
Prej: 1990 milijard dolarjev (januar 2017)
Zdaj: 2770 milijard dolarjev (december 2020)

Američani brez zdravstvenega zavarovanja
Prej: 28,1 milijona (2016)
Zdaj: 26,1 milijona (2019)

Število republikancev v predstavniškem domu ZDA
Prej: 241
Zdaj: 211

Število republikancev v ameriškem senatu
Prej: 52
Zdaj: 50 (ob prisegi demokratov Jona Ossoffa in Raphaela Warnocka)

Število ameriških vojakov v Iraku
Prej: približno 5200 (januar 2017)
Zdaj: približno 2500 (januar 2021)

Število ameriških vojakov v Afganistanu
Prej: približno 12.000 (januar 2017)
Zdaj: približno 2500 (januar 2021)

Poslovilno sporočilo

 
Predsednik Donald Trump je v torek objavil poslovilni video, v katerem je obsodil politično nasilje ter pohvalil nekatere največje dosežke svoje uprave. »Služiti kot vaš predsednik je bila čast, ki je neopisljiva,« je dejal Trump v skoraj 20-minutnem videu, ki ga je delila Bela hiša. »Hvala za ta izjemen privilegij«.
 
Trump je izpostavil znižanje davkov, trgovinske posle in gospodarsko zunanjo politiko svoje uprave. Povzel je tudi stanje domačega gospodarstva, delovanje borze in hitro razvita cepiva proti covidu-19. »Temu so rekli medicinski čudež,« je dejal. »Druga uprava bi potrebovala tri, štiri, pet, morda celo do 10 let, da bi razvila cepivo. Mi smo to storili v devetih mesecih«, se je pohvalil.
 
Poleg tega je pohvalil prizadevanja svoje uprave za oživitev ameriškega gospodarstva med pandemijo in zaščito južne meje.
 
Drugi dosežki, ki na katere je Trump opozoril, so bili ustanovitev vesoljskih sil, prvi izstrelitev astronavtov na ameriški raketi po koncu programa Space Shuttle pred več kot desetletjem in likvidacija iranskega generala Qassema Soleimanija in vodje ISIS Abuja Bakra al-Bagdadija.
 
»Še posebej sem ponosen, da sem prvi predsednik po desetletjih, ki ni začel nobene nove vojne,« je dejal. »Zavzel sem težke bitke, najtežje boje in najtežje odločitve, saj ste me za to izvolili,« je še dodal.
 
V premiku proti prihodnosti je Trump obsodil cenzuro in skupinsko razmišljanje. »Zaustavitev svobodne in odprte razprave krši naše temeljne vrednote in najbolj trajno tradicijo,« je dejal. »V Ameriki ne vztrajamo pri absolutni skladnosti in ne uveljavljamo togih pravovernosti in kazenskih govornih kod. Tega preprosto ne počnemo.« Dejal je, da se bo delo njegovega gibanja nadaljevalo, tudi ko se bo njegov mandat iztekel.
 
»Gibanje, ki smo ga ustvarili, se šele začenja,« je zaključil.
 

Več iz rubrike