Trump v težavah: banke in korporacije mu zapirajo vrata

Zgodovinski upor največjih korporacij, ki se v politiko običajno ne vpletajo, razen z donacijami in lobiranjem.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Sarah Silbiger
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Sarah Silbiger

Največja nemška banka Deutsche Bank ne bo več poslovala z Donaldom Trumpom, saj se posledice nasilja iz prejšnjega tedna še naprej širijo, so sporočili iz banke.
 
Deutsche Bank, ki ji Trumpova organizacija dolguje 340 milijonov ameriških dolarjev (približno 280 milijonov evrov), se je »odločila, da se ne bo več ukvarjala s Trumpom in njegovim denarjem,« je pred izjavo banke za Bloomberg dejal neimenovan vir.
 
Banka kljub velikemu dolgu ugotavlja, da ni mogoče drugače končati odnosa s Trumpom, poroča tudi The New York Times.
 
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo
Deutsche Bank je Trumpu posojala denar od poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja. V samo zadnjih dveh letih (do novembra 2020), mu je posodila več kot dve milijardi ameriških dolarjev (1,64 milijarde evrov).
 
Po poročilih naj bi se banka zdaj naveličala »kolateralne škode« in slabe tiskovne zveze, ki je izhajala iz razmerja.
 
Newyorška banka Signature, ki je pomagala financirati Trumpovo igrišče za golf na Floridi, se je prav tako distancirala od odhajajočega predsednika.
 
»Nikoli prej se nismo vpletali v politične zadeve in upamo, da nam tega ne bomo nikoli več potrebno storili,« je banka Signature zapisala v izjavi.
 
»Menimo, da bi moral predsednik takoj odstopiti, kar je v interesu našega naroda in ameriškega ljudstva,« je še navedla banka.
 
FOTO: MANDEL NGAN / AFP)
FOTO: MANDEL NGAN / AFP)
Trump je komitent pri banki Signature od leta 2011 in ima odprta dva osebna računa s približno 5,3 milijona ameriških dolarjev sredstev, navajajo lokalni mediji.
 

V težavah celotna ekipa

 
V teh dneh prihaja do zgodovinskega upora največjih korporacij, ki se v politiko običajno ne vpletajo, razen z donacijami in lobiranjem. Vse več jih odvzema podporo republikanskim članom kongresa, ki so soodgovorni za napetosti, ki so privedle do napada na kongres, pravijo.
 
Podjetja od Forbesa do Hallmarka so namreč obsodila nasilen protest, zaradi katerega je prejšnji teden umrlo pet ljudi, pri čemer je Forbes strogo opozoril podjetja, ki razmišljajo o zaposlitvi nekdanjih Trumpovih uradnikov.
 

»Naj bo znano v poslovnem svetu: Najemite katerega koli Trumpovega kolega fabulista ... in Forbes bo domneval, da je vse, kar izjavi vaše podjetje, laž. Preučili bomo, dvakrat preverili in raziskali z enako skepso, kot da bi se lotili Trumpovega tvita,« je v članku z naslovom »A Truth Reckoning: Why We’re Holding Those Who Lied For Trump Accountable’,« zapisal urednik Forbesa Randall Lane.
 
Združenje PGA America je v začetku tedna sporočilo, da novemu Trumpovemu igrišču v New Jerseyju odvzelo gostovanje golf prvenstva PGA 2022, saj bi to »omadeževalo podobo PGA,« so navedli v zapisu.
 
FOTO: AFP / Olivier Douliery
FOTO: AFP / Olivier Douliery
Platforma za e-trgovino Shopify je zaprla trumpstore.com, spletno trgovino, ki je prodajala izdelke in oblačila Trumpovim privržencem. Odhajajoči predsednik, pa je izgubil tudi dostop do glavnih platform socialnih omrežij.
 
Mesto New York si prizadeva za prekinitev poslovnih odnosov s Trumpom. Njegova organizacija ima trenutno sklenjene pogodbe za upravljanje dveh drsališč, igrišča za golf in vrtiljaka v mestu.
 
»Napadi na naš Kapitol so ubili policista, umrli so štirje izgredniki, izpostavili poslance virusu covid-19 in ogrozili ustavni prenos oblasti. Gre za nacionalno grozoto,« je dejal tiskovni predstavnik župana Billa de Blasija.
 
»Preučujemo, ali glede na te nove okoliščine obstajajo pravne podlage za prekinitev koncesij z organizacijo Trump.«
 
Glede na nedavna finančna razkritja so koncesije teh parkov Trumpu prinesle 17 milijonov ameriških dolarjev letno.
 

Več iz rubrike