Vse več napadov na teorijo QAnon; privrženci napovedujejo Trumpbook

Družbeno omrežje Twitter je v ponedeljek sporočilo, da je po vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongres blokiralo več kot 70.000 uporabniških računov, povezanih s teorijo zarote QAnon.
Fotografija: Prihaja socialno omrežje Trumpbook? FOTO: Shotterstock
Odpri galerijo
Prihaja socialno omrežje Trumpbook? FOTO: Shotterstock

Račune so začeli blokirati v petek, potem ko so zaradi retorike, ki spodbuja nasilje, trajno zaprli Trumpov račun. »Od petka je bilo po zaslugi naših prizadevanj blokiranih več kot 70.000 računov, pri čemer gre v številnih primerih za več računov, ki jih uporablja ena oseba,« je sporočilo podjetje.

Pojasnili so, da so se na teh računih na veliko širile s teorijo QAnon povezane vsebine, čemur so bili ti računi v prvi vrsti tudi namenjeni.

FOTO: Win McNamee/Getty Images/AFP
FOTO: Win McNamee/Getty Images/AFP
Teorija zarote QAnon se je rodila v času predsedniške kampanje v ZDA leta 2016. Med drugim trdi, da Trump vodi skrivno vojno proti globalnemu liberalnemu kultu satanističnih pedofilov. Kasneje se je teorija razširila na trditve o edinem pravem vodji naroda - Trumpu. Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je leta 2019 ugotovil, da bi lahko ta zarota določene ljudi privedla do nasilnih ali kaznivih dejanj.

Po nasilnem vdoru Trumpovih podpornikov v kongres prejšnji teden se je več velikih družbenih omrežij odločilo ukrepati. 

Parler zablokirali in ne more več delovati na spletu


Tehnološki velikani Apple, Google in Amazon so po nasilnem vdoru v ameriški kongres s svojih platform umaknili družbeno omrežje Parler. Omrežju, priljubljenemu zlasti med konservativnimi in skrajno desnimi uporabniki, očitajo širjenje objav, ki hujskajo k nasilju. Od danes Parler zato ne more več delovati na spletu.

Google je Parler iz svoje trgovine aplikacij umaknil v petek, dva dni po nasilnem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v stavbo kongresa. Dan kasneje se je za to odločil še Apple. Amazon je Parler s svoje platforme umaknil v nedeljo zvečer in v pismu njegovim lastnikom napovedal, da bo omrežje v ponedeljek opolnoči po krajevnem času (ob 9. uri po srednjeevropskem) izgubilo dostop do njegovih strežnikov.

FOTO: REUTERS/Joshua Roberts
FOTO: REUTERS/Joshua Roberts
Parler tako od ponedeljka dopoldne ne more več delovati na spletu, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na specializirane spletne strani. Po poročanju spletne strani Down For Everyone Or Just Me vse kaže, da Parler do izteka Amazonovega roka ni uspel najti novega prostora za gostovanje.

Leta 2018 ustanovljeni Parler je priljubljeno omrežje podpornikov Trumpa, ki mu je Twitter v petek zaradi podžiganja nasilja trajno zaprl profil. Po zaprtju Trumpovega profila na Twitterju se je več milijonov njegovih privržencev preselilo na Parler.


Do sobote zjutraj je bil največkrat naložena brezplačna aplikacija na Applovih iPhonih. Apple je zato Parler umaknil iz svoje trgovine za aplikacije in mu dal na voljo 24 ur, da predloži načrt za bolj zmerne objave. V nedeljo zvečer je sledil še Amazon, kot razlog pa so navedli, da je Parler kršil pogoje uporabe, ko ni učinkovito ukrepal proti naraščanju števila nasilnih vsebin.

FOTO: Olivier DOULIERY / AFP
FOTO: Olivier DOULIERY / AFP
Izvršni direktor Parlerja John Matze je ostro obsodil potezo Amazona, Googla in Appla, češ da gre za usklajeno akcijo, ker so vedeli, da so Parlerjeve možnosti omejene in da mu bodo največjo škodo povzročili v trenutku, ko so Trumpu zaprli račune na ostalih družbenih omrežjih. Poudaril je še, da gre za vojno proti svobodi govora in da se ne bodo vdali. »Ne bodo zmagali. Smo zadnje upanje sveta za svobodo govora in informacij,« je poudaril.
 

Prihaja Trumpbook?


Trumpovi podporniki napovedujejo, da jim bo sam bivši predsednik omogočil dostop do novega socialnega omrežja Trumpbook. To naj bi bilo ustvarjeno za njegove sledilce, kjer bi lahko prosto razpravljali o vprašanjih, s katerimi se sooča 45. predsednik ZDA. 

Več iz rubrike