Bill Gates: Čaka nas še nekaj hujšega od pandemije covida-19

»Kakor koli grozna je ta pandemija, bi lahko bile podnebne spremembe še hujše,« je zapisal filantrop Bill Gates v nedavni objavi v svojem blogu.
Fotografija: Bill Gates. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Bill Gates. FOTO: Reuters 

»Globalna kriza je pretresla svet. Povzroča tragično število smrtnih žrtev, zaradi česar se ljudje bojijo zapustiti dom in vodi v gospodarske stiske, ki se jih mlajše generacije niti ne zavedajo. Učinki se hitro širijo po vsem svetu,« je zapisal Gates. »Očitno govorim o covidu-19. Toda v samo nekaj desetletjih bo isti opis ustrezal drugi svetovni krizi: podnebnim spremembam,« je dodal.
 
Da bi preprečili smrti, škodo in uničenje, ki bo prišlo zaradi segrevanja planeta, so potrebne spremembe, meni.
 
Čeprav je pandemija skoraj ustavila potovalne in gospodarske dejavnosti, emisije toplogrednih plinov še vedno niso dovolj nizke, da bi se izognili najhujšim posledicam, pojasnjuje Gates.
 
FOTO: REUTERS/Wolfgang Rattay 
FOTO: REUTERS/Wolfgang Rattay 
»Osupljivo ni, koliko emisij se je zmanjšalo zaradi pandemije, ampak kako malo,« je zapisal. »Sorazmerno majhen padec emisij v lanskem letu jasno kaže, da emisij ne moremo občutno zmanjšati preprosto z manj letenja in vožnje.« To še ne pomeni, da zmanjšanje porabe fosilnih goriv, ki oddajajo enormne emisije ogljikovega plina, ni dober cilj, ampak le, da ni dovolj, je prepričan Gates.
 
Nujno moramo spodbuditi inovacije za boj proti podnebnim spremembam, opozarja in dodaja: »V nasprotju z novim koronavirusom, za katerega mislim, da ga bomo zajezili s cepivom, podnebnih sprememb ni mogoče obvladati v dveh letih. Desetletja bo trajalo, da razvijemo in uporabimo vse izume čiste energije, ki jih potrebujemo.«


V svojem zapisu je Gates ZDA predlagal ustanovitev Nacionalnega instituta za energetske inovacije, ki bi bil enakovreden tamkajšnjemu Nacionalnemu inštitutu za zdravje (NIH). NIH je agencija za medicinske raziskave zvezne vlade in je podružnica ameriškega ministrstva za zdravje in socialne storitve.
 
Ustanovitev nacionalnega inštituta za energetske inovacije je »najpomembnejša stvar, ki jo lahko ZDA naredijo za vodenje sveta pri inovacijah, ki bodo rešile podnebne spremembe,« je zapisal.
 
FOTO: REUTERS/Charles Platiau/File Photo
FOTO: REUTERS/Charles Platiau/File Photo
Po njegovih besedah trenutno na tem področju ni osrednjega urada, ki bi bil odgovoren za ocenjevanje in spodbujanje odličnih idej. Na primer, raziskave o čistih gorivih vodijo uradi v oddelkih za energetiko, promet in obrambo – in celo Nasa. Podobno je odgovornost za raziskave na področju shranjevanja energije porazdeljena na vsaj štiri pisarne na ministrstvu za energijo, opozarja Gates.
 
Zvezno vlado poziva, da več denarja vloži v znanost in inovacije. Analiza ameriškega Združenja za napredek znanosti s sedežem v Washingtonu kaže, da je poraba zveznih raziskav in razvoja (R&R) kot odstotek BDP v proračunskem letu 2020 vlade 0,7 odstotka in je na najnižji točki od sedemdesetih let.
 

NIH bi moral služiti kot model za predlagan Nacionalni inštitut za energetske inovacije, ker je po mnenju Gatesa tako uspešen.
 
FOTO: Stringer Shanghai / Reuters]
FOTO: Stringer Shanghai / Reuters]
»NIH je največji finančni podpornik biomedicinskih raziskav na svetu in njegov učinek je preprosto osupljiv,« poudarja Gates. »Znanstveniki, ki jih podpira NIH, so preslikali človeški genom, kar je vodilo v izdelavo testov ali zdravljenje na desetine genskih bolezni. V zadnjih 50 letih so pomagali za dve tretjini zmanjšati število smrtnih primerov zaradi bolezni srca. Od leta 1980 so raziskave, ki jih podpira NIH, prispevale k odkritju več kot 150 novih zdravil, cepiv in novih uporab obstoječih zdravil.«
 
Natančneje, Gates je predlagal, da bi morali Nacionalni inštitut za energetske inovacije sestavljati inštituti s posebnimi področji, vsaka skupina pa bi si prizadevala za prenos ideje iz raziskovalnega laboratorija na trg. Inštituti bi morali biti razporejeni po vsej ZDA.
 
»Verjamem, da se lahko izognemo podnebni katastrofi – če pametno uporabimo orodja za čisto energijo, ki jih imamo zdaj, in če naredimo velike preboje, na področjih, ki se dotikajo vseh vidikov ekonomije. Ustvarjanje nacionalnih inštitutov za energetske inovacije bi nas postavilo na pravo pot,« je v decembrskem zapisu zaključil Gates in napovedal, da bo 16. februarja izdal knjigo z naslovom »Kako se izogniti podnebni katastrofi: rešitve, ki jih imamo, in preboji, ki jih potrebujemo«. 

 

Več iz rubrike