Bill Gates napoveduje, kakšno bo leto 2021 in opozarja na mračne mesece

Ameriški poslovni magnat napoveduje, kako se bo pandemija razvijala skozi vse leto in kdaj bi se stvari lahko normalizirale.
Fotografija: Bill Gates napoveduje, kaj nas čaka v 2021. FOTO REUTERS/Simon Dawson
Odpri galerijo
Bill Gates napoveduje, kaj nas čaka v 2021. FOTO REUTERS/Simon Dawson

Poslovnež, računalničar in filantrop Bill Gates je v preteklosti že napovedal zdravstveno krizo, v kateri smo se znašli. Kasneje je ugibal, kateri farmacevt bo prvi razvil cepivo. Na enak način zdaj napoveduje, kdaj se bo pandemija končala in katere spremembe bodo ostale. Nedavno je namreč napovedal, kakšno bi lahko bilo leto 2021.
 
Soustanovitelj Microsofta je prek svojega spletnega dnevnika objavil članek z naslovom »Zaradi tega napredka bo leto 2021 boljše od leta 2020«, v katerem piše o spoznanjih v prejšnjem letu in o tem, kaj lahko pričakujemo letos.

Prvi meseci leta 2021 bodo težki

 
Naslednji meseci bi lahko bili najbolj smrtonosni zaradi okužb s covidom-19, zlasti zaradi novega seva virusa, ki se je pojavil, opozarja Gates.
 
Napoveduje, da bo vprašanje covida-19 še naprej na političnem dnevnem redu po vsem svetu, katerega tema bo prevladovala skozi celo leto. Ocenjuje, da bo letos večino svojega časa preživel v pogovorih s svetovnimi voditelji o covidu-19 in o podnebnih spremembah.

Velik izziv distribucije cepiv

 
Čeprav je bil razvoj cepiv velik korak, ki je ustvaril upanje za ves svet, poslovnež opozarja, da bo množična proizvodnja in distribucija cepiv velik izziv za nekatere države.
 
FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann 
FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann 
»Na žalost še vedno ni veliko tovarn, kjer bi lahko izdelovali izdelke mRNA. Nekatere je treba hraniti tudi pri temperaturah do -70 ° C, zaradi česar jih je še posebej težko distribuirati v države v razvoju – čeprav je to bolj inženirski izziv kot znanstvena ovira,« v svoji publikaciji poudarja podjetnik.
 
Dobra novica je, da bo po Gatesovih besedah ​​prišlo do reprezentativnih sprememb v načinu, kako države izvajajo cenejše in hitre teste, zaradi česar bodo standardni postopki testiranja – zastareli.
 

Ne bo vse tako mračno

 
 »Pri nobeni bolezni, v enem letu nismo napredovali bolj kot pri covidu-19.« V tem smislu filantrop meni, da je leto 2021 polno upanja.
 
»Obstajata dva glavna spodbudna razloga za optimizem: Prvi je, da lahko maske, socialno distanciranje in drugi ukrepi upočasnijo širjenje virusa in rešijo življenja med izvajanjem cepiv,« navaja v svojem članku.
 
Drugi razlog je, da bodo »spomladi 2021 cepiva in načini zdravljenja, o katerih ste brali v novicah, začeli dosegati obseg, kjer bodo imeli globalni vpliv.« Kljub temu bodo nekatere omejitve še vedno potrebne, število primerov se bo začelo precej zmanjševati – »vsaj v bogatih državah« – in življenje bo veliko bližje običajnemu, napoveduje Gates.
 

Poslovnež zaključuje s stavkom: »Čez eno leto se bomo lahko ozrli nazaj in rekli, da je bilo leto 2021 veliko boljše v primerjavi z letom 2020. Sprememba morda ne bo velika, bo pa korak naprej, izjemen in merljiv za vse ljudi po svetu«.
 
Bill Gates je že nemalokrat napovedal, kaj se bo zgodilo v naslednjih mesecih ali letih. V svojih napovedih ima običajno prav, zato ni presenetljivo, da so mnogi pozorni na to, kar pravi.
 

Več iz rubrike