Anglija v tretji lockdown

Tretja nacionalna zapora Anglije je pravno začela veljati, poslanci pa naj bi o njej glasovali naknadno, je sporočil britanski premier.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson zapušča 10. Downing street v parlamentu 6. januarja 2021 v Londonu, tik preden je podal izjavo o tretji nacionalni zapori Anglije. FOTO: Tolga Akmen / AFP
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson zapušča 10. Downing street v parlamentu 6. januarja 2021 v Londonu, tik preden je podal izjavo o tretji nacionalni zapori Anglije. FOTO: Tolga Akmen / AFP

Boris Johnson je zaprl osnovne in srednje šole, saj je Anglija začela šesttedensko nacionalno zaporo, ki bo trajala do 15. februarja.
 
V televizijskem nagovoru državljanov je premier Johnson potrdil, da bodo izpiti v šolah to poletje odpovedani.
 
Johnson je dejal, da bi bodo sledeči tedni »najtežji do zdaj«, in dodal, da so primeri okužb so covidom-19 narasli na najvišjo raven doslej.
 
FOTO: HANNAH MCKAY / AFP
FOTO: HANNAH MCKAY / AFP
Kot je še dejal, se starši »lahko upravičeno vprašajo, zakaj odločitve o šolah niso bile sprejete prej: odgovor je preprosto v tem, da smo naredili vse, kar je v naši moči, da šole ostanejo odprte, saj vemo, kako pomemben je vsak dan namenjen izobraževanju življenjske možnosti.«
 
Johnson je poudaril, da težava ni v tem, da šole niso varne za otroke. Otrok namreč zelo verjetno ne bo prizadela niti nova različica covida.
 
»Težava je v tem, da lahko šole kljub temu delujejo kot vektorji prenosa, zaradi česar se virus širi med gospodinjstvi,« je pojasnil.
 
Premier je prav tako prepovedal vsa nebistvena potovanja in državljanom naročil, naj ostanejo doma.


 
Zaprle so se tudi vse nebistvene maloprodajne storitve, storitve gostinstva in osebne nege, kot so saloni in frizerji.
 
»Vem, kako težko je to, in vem, kako ste razočarani, in vem, da ste imeli več kot dovolj vladnih navodil za premagovanje tega virusa, toda zdaj se moramo bolj kot kdaj koli prej združiti,« je dejal.
 
Johnson je v nagovoru še dejal, da se nova različica virusa, ki je za 50 do 70 odstotkov bolj prenosljiva, širi na »frustrirajoč in zaskrbljujoč način«.
 
Število hospitalizacij je 4. januarja doseglo 26.626, kar je 40 odstotkov več kot na vrhuncu prvega vala aprila (18.974) in 30 odstotkov več kot en teden prej.


V ponedeljek popoldne so se glavni zdravstveni delavci dogovorili, da bodo prvič povečali stopnjo nevarnosti covida-19 s štirih na pet.
 
Johnson je zaključil, da bi se Anglija lahko od sredine februarja dokončno premaknila iz točke zapor, vendar se ni hotel zavezati časovnemu razporedu.
 
Rekel je, da država vstopa v »zadnjo fazo boja«, in dodal: »Če se naše razumevanje virusa ne bo drastično spremenilo, če bo uvedba programa cepiv še naprej uspešna, če bodo začeli padati smrtni primeri, ko bo cepivo začelo delovati in - kar je najbolj kritično - če bodo vsi odigrali svojo vlogo z upoštevanjem pravil, potem upam, da se bomo lahko postopoma pomaknili naprej, v drugi polovici februarja ponovno odprli šole in začeli previdno odpirati preostale dele države.  
 

Več iz rubrike