Pfizer: Ne vemo, koliko časa vas ščiti prvi odmerek cepiva proti covidu-19

»Ni podatkov, ki bi dokazovali, da se zaščita po prvem odmerku ohrani po 21 dneh,« sta v ponedeljkovem sporočilu za javnost zapisala družba BioNTech in partner Pfizer.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

BioNTech in Pfizer sta v ponedeljek opozorila, da nimata dokazov, da bo njuno skupno razvito cepivo učinkovalo, če bo uporabljeno po drugačnem postopku, kot je bilo preizkušeno na preskusih.

»Varnost in učinkovitost cepiva nista bili ovrednoteni pri različnih shemah odmerjanja, saj je večina udeležencev preskusa prejela drugi odmerek v okviru, določenem v načrtu študije,« sta v skupni izjavi navedli podjetji ob sklicevanju na osnovne in obnovitvene odmerke cepiva v razmiku treh tednov.

Sedanje cepljenje naj bi bilo izvedeno v obliki prvega in obnovitvenega odmerka, ki bi ga osebe prejele v treh tednih po prvem odmerku.

FOTO: DENIS CHARLET / AFP
FOTO: DENIS CHARLET / AFP
Podjetji sta se oglasili iz dveh razlogov; prvič, več držav, med njimi Nemčija in Velika Britanija, razmišlja o podaljšanju 21-dnevnega roka za drugi odmerek cepiva, da bi lažje obvladale predvideno pomanjkanje cepiva, poroča Reuters.

Danska denimo, je že potrdila zamudo do šestih tednov med prvim in drugim odmerkom.

Drugi razlog so zgodnja poročila o novi mutaciji covida-19, tokrat iz Južne Afrike, kar v znanstveni skupnosti, ki je že radovedna glede učinkovitosti obstoječih cepiv na tako imenovano britansko mutacijo, povzroča zmedo, je v ponedeljek poročal portal N12.

Izraelski zdravstveni strokovnjaki podpirajo podobno potezo: podaljšanje časovnega okvirja med prvim in drugim odmerkom, ter prvi odmerek zagotoviti čim več Izraelcem, medtem ko država čaka na novo pošiljko.


Tamkajšnji namestnik generalnega direktorja ministrstva za zdravje prof. Itamar Grotto to potezo podpira, toda evolucijski virolog Univerze v Tel Avivu dr. Adi Stern opozarja, da bo to dejansko eksperiment na izraelskih državljanih.

»Tega nočem poskusiti,« je dejal. »Mislim, da se ne splača.«

Pomisleke je izrazila tudi dr. Ran Nir-Paz, ki je specializirana za nalezljive bolezni v Univerzitetnem medicinskem centru Hadassah-Hebrew Hebrejske univerze v Jeruzalemu, in dejala: »Vemo, kaj deluje. Ni nam treba izvedeti še, kaj ne«.
 
 

Več iz rubrike