Enega najbogatejših Kitajcev pogoltnila tema

Jack Ma, 56-letni milijarder in ustanovitelj Alibabe, je izginil iz javnosti.
Fotografija: Jack Ma se je nazadnje oglasil na Twitterju 10. oktobra lani. FOTO: Aly Song/REUTERS
Odpri galerijo
Jack Ma se je nazadnje oglasil na Twitterju 10. oktobra lani. FOTO: Aly Song/REUTERS

Med letoma 2016 in 2017 so številni kitajski milijarderji potonili v temo. Nekateri se niso nikoli več pojavili – domneva se, da so imele vlogo pri njihovem izginotju žene, ljubimci ali poslovni tekmeci – drugi pa so se znova pojavili in izjavili, da »pomagajo oblastem«. To obdobje je sovpadlo s kitajskim prizadevanjem za boj proti korupciji. Zdaj, v trenutku, ko Kitajske oblasti preiskujejo vprašanje monopola Alibabe in njene podružnice, je pogrešan ustanovitelj Jack Ma.
 
Odmevni poslovnež se ni pojavil niti, kot je bilo predvideno v zadnji epizodi njegovega lastnega šova talentov, Afriški poslovni junaki, ki nadobudnim afriškim podjetnikom daje priložnost, da se potegujejo za kos 1,5 milijona ameriških dolarjev velike torte.
 
FOTO: REUTERS/Charles Platiau 
FOTO: REUTERS/Charles Platiau 
56-letni milijarder naj bi bil del sodništva, v novembrskem finalu pa ga je zamenjal izvršni direktor Alibabe, je poročal britanski Telegraph. Njegova slika je bila odstranjena tudi s spletne strani.
 
Kot poroča Financial Timesa, je tiskovni predstavnik Alibabe dejal, da Ma ni mogel sodelovati v oddaji »zaradi neskladja z razporedom«.
 
Majev poslovni imperij Ant Group, podružnica Alibabe, ki se ukvarja s finančnimi storitvami in je lastnik Alipaya, največjega plačilnega servisa na Kitajskem, je pod nadzorom Pekinga, odkar je imel Ma na gospodarskem forumu v Šanghaju 24. oktobra kontroverzni govor, v katerem je kritiziral kitajski regulativni sistem zaradi zadušitve inovacij in globalni bančni sistem primerjal s »klubom starih ljudi«.
 
»Današnji finančni sistem je zapuščina industrijske dobe,« je v govoru dejal Ma.
 
FOTO: REUTERS/Damir Sagolj Đ
FOTO: REUTERS/Damir Sagolj Đ
Največje tveganje Kitajske je, da »nima finančnega ekosistema,« je kritiziral rojstno državo. Kitajske banke so kot »zastavljalnice«, kjer so zavarovanje in garancije trde valute. »Kot radi rečejo Kitajci, če ste si pri banki izposodili 100.000 juanov, ste prestrašeni; če si izposodite milijon juanov, ste tako vi kot banka nekoliko živčni; če pa vzamete posojilo v višini milijarde juanov, vas ni nič strah, banko je,« je tamkajšnje stanje opisal Ma.
 
Ta žalitev je bila očitno preveč za kitajske oblasti.
 
Nekaj ​​več kot teden dni kasneje je bil Antov IPO (ocenjen na kar 255 milijard evrov), ki je že prejel zeleno luč kitajske službe za nadzor vrednostnih papirjev, prekinjen po naročilu tamkajšnjih oblasti.
 
Kitajske oblasti so nato konec decembra proti Alibabi sprožile protimonopolno preiskavo in Ant Group prisilile v prestrukturiranje oziroma ukazale razbitje na več podjetij.
 
Jack Ma se je nazadnje oglasil na Twitterju 10. oktobra lani.

Košarica Evrope in ZDA

 
Kitajski milijarder se ogromno ukvarja z dobrodelnimi dejavnostmi. Njegova fundacija se osredotoča na področja izobraževanja, podjetništva, voditeljstva in ohranjanja okolja po vsem svetu.
 
Ma je ​​Evropi, ZDA in Svetovni zdravstveni organizaciji nedavno podaril milijone obraznih zaščitnih mask – prav takrat, ko jih skoraj ni bilo mogoče dobiti. A kot poroča Al Jazeera, so v ZDA in Evropi regulativni napad na Alibabo pozdravili – kot dokaz, da je komunistična Kitajska grožnja svobodnemu podjetništvu.

Kitajske sanje

 
Razlog za odrezovanje kril Antu je zmanjšanje vzvoda v finančnem sistemu. Tu se prepletata prihodnost Xi Jinpinga in Kitajske – ohraniti mora stabilno gospodarstvo, da izpolni svojo vizijo in zaščiti svoj položaj.
 
Xi je o »kitajskih sanjah« govoril že dolgo nazaj (marca 2013), ko je bil Donald Trump izvoljen s pomočjo krilatice »Make America Great Again«. Te sanje temeljijo na želji, da bi si povrnila mesto, ki ga je Kitajska uživala pred stoletji, ko je bilo njeno gospodarstvo prevladujoče.
 
FOTO: REUTERS/Charles Platiau
FOTO: REUTERS/Charles Platiau
Kitajski sistem, gledan od zunaj, vključuje pakt ali pogodbo, kjer bodo ljudje žrtvovali svojo svobodo v zameno za red, blaginjo in nacionalni prestiž.
 
V ta namen si Kitajska ne more privoščiti, da bi zaradi neravnovesij, ki so na primer privedle do krize v evroobmočju, gospodarstvo iztirilo. Zlasti si ne želijo izgubljenega desetletja, podobnega tistemu, ki ga je utrpela Japonska – upoštevajte, da je prejšnji teden Nikkei prvič po 29 letih spet dosegel raven 27.000 točk.
 
Kitajsko gospodarstvo bo zaradi učinka državnih ukrepov za okrevanje po pandemiji covida-19 v prihodnjih letih beležilo hitrejšo rast kot ameriško in evropska gospodarstva. Do leta 2028 naj bi zaradi tega tako prehitelo ameriško, kaže raziskava britanskega Centra za ekonomske in poslovne raziskave.
 
Xi Jinpingov položaj bi v prihodnjih letih tako lahko postal še veliko pomembnejši, zlasti v okviru Komunistične partije, o notranjih posvetovanjih in rivalstvu katere, na Zahodu vemo razmeroma malo.

Več iz rubrike