Covid-19 bo prisoten vsaj še 10 let, pravi mož, ki je razvil cepivo

Potrebujemo novo definicijo normalnega, pravi izvršni direktor BioNTecha, ki je med prvimi razvil cepivo proti covidu-19.
Fotografija: Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin. FOTO: REUTERS/Fabian Bimmer
Odpri galerijo
Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin. FOTO: REUTERS/Fabian Bimmer

Medtem ko se svet spopada s pandemijo sredi izvora novejših in potencialno smrtonosnih sevov, je izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin dejal, da bo covid-19 z nami ostal še vsaj naslednje desetletje. Na virtualni tiskovni konferenci ta teden je Sahin spregovoril o koronavirusu, ko so ga vprašali, kdaj meni, da bi se lahko življenje normaliziralo.
 
»Potrebujemo novo definicijo normalnega. Virus bo ostal z nami še vsaj naslednjih 10 let,« je dejal novinarjem.
FOTO: REUTERS/Daniel Becerril
FOTO: REUTERS/Daniel Becerril

 
Cepivo BioNTech, razvito v sodelovanju z ameriškim farmacevtskim gigantom Pfizer, je bilo odobreno za uporabo v več kot 45 državah. Sahin je še dejal, da je mogoče cepivo prilagoditi novi različici virusa v Združenem kraljestvu v približno šestih tednih.

»Načeloma je čar današnje tehnologije v tem, da lahko cepivo oblikujemo tako, da popolnoma posnema mutacijo virusa. Novo cepivo bi lahko tehnično zagotovili vsakih šest tednov,« je dejal za medije.


Sahin je prepričan, da nova različica covida-19 v Združenem kraljestvu ne bo vplivala na učinkovitost cepiva.
 
Spomnimo, da je 19. decembra premier Boris Johnson naznanil odkritje prvega seva covida-19, ki naj bi bil približno 70 odstotkov bolj prenosljiv. Zaradi tega je Johnson uvedel omejitve četrte stopnje za London in druge dele Anglije.
 

Več iz rubrike