ZDA: Razkrivanje skrivnosti o neznanih letečih predmetih

Začelo se je 180-dnevno odštevanje, da Pentagon in ameriške obveščevalne agencije razkrijejo, kaj vedo o NLP-jih.
Fotografija: FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/getty Images

V 5593 strani dolg dokument in 2300 milijard dolarjev vreden sveženj pomoči gospodarstvu, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump podpisal v nedeljo, je zajeta tudi nepričakovana zahteva, da Pentagon v 180 dneh obvesti Kongres o vsem, kar ve o neznanih letečih predmetih (NLP).
 
Čeprav ni v samem besedilu zakona, komentar senatskega obveščevalnega odbora, ki je priložen delu svežnja za financiranje obveščevalnih operacij, direktorja nacionalne obveščevalne službe prosi, naj se posvetuje z drugimi najvišjimi obrambnimi uradniki ter vohunskimi šefi in v šestih mesecih predloži poročilo o »Neidentificiranih zračnih pojavih« (UAP).
 
V poročilo naj bodo zajeti »opaženi predmeti v zraku, ki niso bili identificirani in podrobna analiza podatkov o neznanih pojavih, ki jih zbirajo,« piše v komentarju.


Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva je za New York Post, ki je o tem prvi poročal, povedal, da je bil seznanjen z zahtevo. 
 
»Zavedamo se, da je poročilo za obveščevalni odbor senata o zakonu o odobritvi obveščevalnih podatkov za proračunsko leto 2021 vključevalo zahtevo, da direktor nacionalne obveščevalne službe v posvetovanju z ministrom za obrambo predloži poročilo o neznanih zračnih pojavih (UAP) v 180 dneh od uveljavitve,« je dejal.

Čeprav ne gre za zakon, zahteva prihaja z najvišjega položaje države, ki se je očitno odločila, da bo javno raziskala NLP-je.
 
FOTO. Shutterstock
FOTO. Shutterstock
»Zdaj je že možno trditi, da prošnja za poročilo o pojavu UAP uživa podporo obeh strani v obeh kongresnih domovih,« je za The Debrief dejal Christopher Mellon, nekdanji namestnik pomočnika obrambnega ministra za obveščevalne zadeve in nekdanji direktor senata ZDA za obveščevalne zadeve. »Ob predpostavki, da izvršna veja upošteva to pomembno zahtevo, bo država končno imela objektivno podlago za oceno veljavnosti vprašanja in njegovih posledic za nacionalno varnost. Na to smo dolgo čakali.«
 
Med številnimi nenavadnimi političnimi dogajanji v Trumpovih letih predsedovanja, rezkritje tajnih dokumentov okoli NLP-jev, ne preseneča. Leta 2017 je New York Times poročal o Pentagonovem naprednem programu za odkrivanje vesoljskih groženj, prizadevanju za preiskavo UAP-jev, s katerimi so se srečevali pripadniki vojaške službe, ki je bil na koncu »ukinjen« – nadaljeval se je pod drugimi imeni v različnih delih vojaško-obveščevalnega aparata.
 
V začetku leta 2020 je obrambno ministrstvo objavilo preverjene videoposnetke UAP, s katerimi so se srečali piloti mornarice, do sredine avgusta pa je Pentagon uradno priznal, da še vedno preiskuje takšne incidente v okviru nove projektne skupine za neznane zračne pojave (UAPTF).


»Ministrstvo za obrambo je ustanovilo UAPTF, da bi izboljšalo razumevanje in pridobilo vpogled v naravo in izvor UAP,« je zapisano v izjavi. »Naloga projektne skupine je odkriti, analizirati in katalogizirati UAP, ki bi lahko ogrozili nacionalno varnost ZDA.«
 
Zdi se, da je motiv, bolj kot nacionalna varnost, želja po nadaljnjem raziskovanju teh pojavov.
 
Senator Marco Rubio, republikanec s Floride, ki predseduje obveščevalnemu odboru, ki je vložil zahtevo, je julija za CBS dejal, da je zaskrbljen, da bi bili UAP lahko povezani s »tehnološkim preskokom« ameriških nasprotnikov, kot sta Kitajska ali Rusija.
 
»Mogoče obstaja nekakšna povsem dolgočasna razlaga. Ampak to moramo še ugotoviti,« je dejal.
 

Več iz rubrike