Kitajska novinarka, ki je dokumentirala izbruh covida-19 v Wuhanu, mora v zapor

Neodvisno kitajsko novinarko, ki je iz Wuhana poročala na vrhuncu prvega izbruha koronavirusa, je šanghajsko sodišče obsodilo na štiri leta zapora, sporoča njen odvetnik.
Fotografija: Omenjena novinarka je le ena izmed številnih neodvisnih poročevalcev, ki so bili na Kitajskem pridržani ali so izginili, odkar se je epidemija razširila v pandemijo. FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP
Odpri galerijo
Omenjena novinarka je le ena izmed številnih neodvisnih poročevalcev, ki so bili na Kitajskem pridržani ali so izginili, odkar se je epidemija razširila v pandemijo. FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP

37-letna Zhang Zhan je bila po navedbah enega od njenih zagovornikov Zhang Kekeja, ki se je udeležil zaslišanja, spoznana za krivo izzivanja prepirov in povzročanja težav, poroča CNN. Kitajska vlada kaznivo dejanje pogosto uporabi proti disidentom in borcem za človekove pravice, je dejal Keke. 

Odvetnik Zhang Keke, ki zastopa novinarko Zhang Zhana, ki je poročala o izbruhu covida-19 v Wuhanu in je bila od maja v priporu, govori pred mediji pred okrožnim ljudskim sodiščem v Šanghaju Pudong, kjer se je Zhang Zhan začelo sojenje dne 28. decembra 2020. FOTO: Leo RAMIREZ / AFP
Odvetnik Zhang Keke, ki zastopa novinarko Zhang Zhana, ki je poročala o izbruhu covida-19 v Wuhanu in je bila od maja v priporu, govori pred mediji pred okrožnim ljudskim sodiščem v Šanghaju Pudong, kjer se je Zhang Zhan začelo sojenje dne 28. decembra 2020. FOTO: Leo RAMIREZ / AFP
Nekdanja novinarka je v začetku februarja odpotovala v osrednje kitajsko mesto, epicenter izbruha novega koronavirusa, da bi poročala o poskusih zajezitve širjenja, ravno ko so oblasti začele omejevati omembe le-tega v državnih in zasebnih kitajskih medijih.

Več kot tri mesece je dokumentirala delčke življenja pod karanteno v Wuhanu in ostro resničnost, s katero se srečujejo tamkajšnji prebivalci – od prepolnih bolnišnic, do praznih trgovin. Svoja opažanja, fotografije in video posnetke je objavila na Wechatu, Twitterju in Youtubu. Spomnimo, da sta zadnja dva blokirana na Kitajskem.

Njeno poročanje se je sredi maja nenadoma ustavilo, kasneje pa je bilo razkrito, da jo je policija pridržala in pripeljala nazaj v Šanghaj, mesto, oddaljeno več kot 640 kilometrov stran od tam, kjer je živela.

PolicistI preprečujejo novinarjem snemanje pred ljudskim sodiščem v novem okrožju Šanghaja Pudong, kjer je kitajska državljanka in novinarka Zhang Zhan na sojenju. 28. decembra 2020. FOTO Leo RAMIREZ / AFP
PolicistI preprečujejo novinarjem snemanje pred ljudskim sodiščem v novem okrožju Šanghaja Pudong, kjer je kitajska državljanka in novinarka Zhang Zhan na sojenju. 28. decembra 2020. FOTO Leo RAMIREZ / AFP
Tožilci so ji v obtožnici očitali, da je »širila velike količine lažnih informacij« in sodelovala s čezmorskimi mediji, da bi zlonamerno razburila javnost glede epidemije covid-19.

Zhang Zhan je prva državljanska novinarka, za katero je znano, da je bila obsojena zaradi svoje vloge pri poročanju o novem koronavirusu. A to ni njen prvi tesnejši stik z oblastmi.

Leta 2019 je bila dvakrat pridržana za 10 dni zaradi »izzivanja težav«. V dokumentu, na podlagi katerega so jo pridržali, sicer ni bilo natančno navedeno, kaj je oblast razburilo.

Ena od mnogih

 
Omenjena novinarka je le ena izmed številnih neodvisnih poročevalcev, ki so bili na Kitajskem pridržani ali so izginili, odkar se je epidemija razširila v pandemijo.

Februarja je izginil Chen Qiushi, ki je med zaprtjem mesta iz Wuhana predvajal videoposnetke v živo in objavljal poročila na družbenih omrežjih. Septembra naj bi bil pod »državnim nadzorom«. Še dva neodvisna novinarja – Li Zehua in Fang Bin – sta bila pridržana po poročanju o izbruhu Wuhana ... Primerov je veliko, a ne pridejo vsi v javnost. 

Avto, na katerem je plakat zaprte novinarke Zhang Zhana. FOTO: Allen J. Schaben / Los Angeles Times prek Getty Images
Avto, na katerem je plakat zaprte novinarke Zhang Zhana. FOTO: Allen J. Schaben / Los Angeles Times prek Getty Images
»Pod krinko boja proti novemu koronavirusu so oblasti na Kitajskem stopnjevale zatiranje prek spleta z blokiranjem neodvisnega poročanja, izmenjave informacij in kritičnih komentarjev na vladne odzive,« je v poročilu navedla hongkonška skupina Chinese Human Rights Defenders.

Kitajska je po poročanju Reporters Without Borders (RSF) zaprla največ novinarjev na svetu in doma tesno nadzoruje tisk, hkrati pa prek Velikega požarnega zidu, državnega velikega spletnega cenzurnega in nadzornega aparata, blokira večino tujih medijev.

Marca je Kitajska s potezo brez primere proti tujim tiskom izgnala novinarje New York Timesa, Washington Posta in Wall Street Journala. Peking je pojasnil, da je bila poteza, ki je prišla ob valu kritičnega poročanja o začetnem odzivu Kitajske na novi koronavirus, odgovor na nedavne omejitve Washingtona glede delovanja kitajskih državnih medijev v ZDA.


Medtem ko so se pojavljali občasni izbruhi in jih je država hitro zatrla z lockdowni, naj bi Kitajska virus v veliki meri zajezila, kar naj bi državi omogočilo, da se vrne v relativno normalno stanje.

Omejitve za tisk pa niso odpravljene in kitajski državni mediji se nadvse agresivno trudijo razširiti zgodbo o alternativnem izvoru pandemije, s trditvami, da je virus pred začetkom izbruha v Wuhanu, že krožil zunaj države.
 

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.