Kitajsko mesto bo upravljala umetna inteligenca

Dansko arhitekturno podjetje BIG in kitajsko tehnološko podjetje Terminus načrtujeta razvoj pametnega mesta, ki ga v celoti vodi umetna inteligenca.
Fotografija: FOTO: Lucian R / BIG-Bjarke Ingels Group
Odpri galerijo
FOTO: Lucian R / BIG-Bjarke Ingels Group

Dansko arhitekturno podjetje BIG in kitajsko tehnološko podjetje Terminus sta med spletnim odborom na spletni konferenci Web Summit, svetovni tehnološki konferenci, razpravljali o načrtih za izgradnjo UI-projekta v kampusu v mestu Chongqing na jugozahodu Kitajske.
 
FOTO: Lucian R / BIG-Bjarke Ingels Group
FOTO: Lucian R / BIG-Bjarke Ingels Group
Projekt z imenom Cloud Valley načrtuje uporabo senzorjev in naprav, povezanih prek brezžičnega interneta, za zbiranje podatkov o vsem, od vremena in onesnaženja do prehranjevalnih navad ljudi, da samodejno zadovolji potrebe prebivalcev, je dejal ustanovitelj podjetja Terminus Victor Ai.
 
»Vračamo se k zamisli, kot bi živeli v vasi, kjer ob prihodu, čeprav ste prvič tam, natakar pozna vašo najljubšo pijačo,« je dodala Bjarke Ingels, ustanoviteljica podjetja BIG.
 
»Ko postane naše okolje zaznavno in čuteče ... lahko dosežemo takšno brezhibnost, saj UI prepozna ljudi, ki prihajajo,« je še dejala Ingelsova. 

Tekma za boljše urbano življenje

 
Mesta po vsem svetu tekmujejo, da bi razvila tehnologijo, ki bi izboljšala urbano življenje z zbiranjem podatkov za reševanje težav, kot so denimo zastoji na cestah in kriminal na ulicah.
 
Po navedbah tamkajšnje vlade se po celotni Kitajski gradi več kot 500 pametnih mest, ki bodo spodbudila rast v svetovnem gospodarskem upadu.
 
FOTO: Lucian R / BIG-Bjarke Ingels Group
FOTO: Lucian R / BIG-Bjarke Ingels Group
Projekt Cloud Valley, ki se je začel aprila letos, predvideva mesto s približno 13 milijoni kvadratnih metrov – kar je približno 200 nogometnih igrišč – kjer tehnologija ljudem omogoča udobnejše življenje s predvidevanjem njihovih potreb.
 
»Ko sončna svetloba doseže okno stanovanja, se to samodejno zatemni, prilagodi na raven naravne svetlobe,« piše Terminus na svoji spletni strani. »Ko luč napolni prostor, virtualna gospodinja z imenom Titan izbere vaš zajtrk, prilagodi vašo obleko vremenu in predstavi celoten urnik vašega dneva.«
 
Mesto, ki vključuje pisarne, domove, javne prostore in samovozeče avtomobile, ki se premikajo pod nenehnim budnim očesom umetne inteligence, naj bi bilo končano v približno treh letih, navaja Terminus.
 
Kljub temu pa je, tako kot pri drugih pametnih mestih, tudi ta tehnološko usmerjen pristop sprožil pomisleke glede zasebnosti.
 

Grožnja človekovim pravicam

 
FOTO: Lucian R / BIG-Bjarke Ingels Group
FOTO: Lucian R / BIG-Bjarke Ingels Group
»Zveni kot nadzorno stanje,« je v klepetu panela zapisal eden od virtualnih udeležencev konference, ki se je skliceval na distopični roman Georgea Orwella, kjer »Big Brother« neprestano nadzoruje državljane. »Ali ni vse to malo strašljivo?« je dodal drugi.  
 
Eva Blum-Dumontet, višja raziskovalka iz britanske zagovorniške skupine Privacy International, je dejala, da pametna mesta lahko postanejo grožnja človekovim pravicam, če podjetja in vlade ne bodo sprejele ukrepov za omejitev nadzora in zagotavljanje vključenosti.
 
»Vprašati se moramo na primer, kako bo mesto vplivalo na ljudi, ki morda niso tehnološko dovolj pismeni,« je v komentarjih po e-pošti povedala Fundaciji Thomson Reuters.
 
»To tveganje je toliko večje, če ni pravnega okvira, ki bi omejeval dostop vlad do podatkov, ki jih zbirajo zasebna podjetja,« je še opozorila britanska raziskovalka.
 

Več iz rubrike