Praznično razpoložen bitcoin še naprej podira rekorde

Rekordni pohod bitcoina se med prazniki nadaljuje. Konec tedna je bila dosežena nova najvišja vrednost, po tržni vrednosti, pa je bitcoin prehitel podjetja kot so Walmart, Visa in Samsung.
Fotografija: Letošnja rast vrednosti bitcoina je osupljiva-FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Letošnja rast vrednosti bitcoina je osupljiva-FOTO: Shutterstock

Na božični dan se je cena najstarejše in najbolj znane kriptovalute prvič povzpela nad 25.000 ameriških dolarjev. V nedeljo, pa je na trenutke celo presegla 28.000 dolarjev.
 
Ker centralne borze za trgovanje s kriptovalutami ni, se lahko cene med različnimi t. i. kriptoborzami razlikujejo. Vsem pa je skupno to, da so zabeležile nove rekordne vrednosti prve kriptovalute.


Letošnja rast vrednosti bitcoina je osupljiva. Cena, ki se je v začetku leta gibala pri približno 8000 dolarjih, je spomladi med prvim valom pandemije sprva padla na nekaj manj kot 4000 dolarjev. Nato se je začelo okrevanje, ki se je jeseni močno pospešilo in prešlo v neustavljivo rast. Samo od sredine oktobra se je vrednost bitcoina več kot podvojila. S skoraj 70-odstotnim tržnim deležem je bitcoin daleč največja kriptovaluta na trgu.  

Glede na analitično spletno stran Companies Market Cap je bitcoin s tržno vrednostjo 500 milijard dolarjev prehitel tudi več deset znanih blagovnih znamk, kot so Walmart (406 milijard), Visa (460 milijard), Samsung (472 milijard) in je za petami podjetjem, kot so Berkshire Hathaway (531 milijard), Tesla (627 milijard), Alibaba (638 milijard) itd. Trenutno najdražje podjetje je po navedbah analitičnega portala Apple (2244 milijard).

Letošnje gibanje tečaja bitcoina v USD - 28. 12. 2020. FOTO: TradingView
Letošnje gibanje tečaja bitcoina v USD - 28. 12. 2020. FOTO: TradingView

 
Vzpenja se tudi cena druge največje kriptovalute ether. V nedeljo je ta na trenutke stala dobrih 650 dolarjev – najvišja raven od pomladi 2018. Danes se rast – za razliko od bitcoina – nadaljuje, ether namreč trenutno trguje pri dobrih 730 dolarjih za enoto. Rekordno vrednost je ether zabeležil konec leta 2017, ko je ta presegla 1200 dolarjev.
 
Znatni dvig cene bitcoina upravičujejo številni dogodki. Ključnega pomena je, da se je tema kripto oziroma digitalnih valut spet razširila med vlagatelji. Trend je zagotovo pospešila novica predplačniškega velikana PayPala o vstopu na trg, nato pa še naznanitev, da se bitcoin uvršča na Wall Street.

Dve največji kriptovaluti po tržni kapitalizaciji - bitcoin in ether - 28. 12. 2020. FOTO: CoinMarketCap
Dve največji kriptovaluti po tržni kapitalizaciji - bitcoin in ether - 28. 12. 2020. FOTO: CoinMarketCap


Dejstvo je, da se vse več večjih vlagateljev zanima za kriptovalute. Zanimanje poklicnih vlagateljev se pogosto šteje za dolgoročno, kar bi lahko nekoliko bolj stabiliziralo zelo nestanoviten tečaj bitcoina.
 
Privlačnost kriptovalut povečuje tudi pandemija covida-19 in s tem močan dvig globalnega dolga. Zaradi tega se nekateri vlagatelji bojijo srednjeročne in dolgoročne rasti inflacije, pred katero se želijo zavarovati z alternativnimi naložbami.
 

Več iz rubrike