Bitcoin prihaja na Wall Street

Medtem ko se bo bitcoin naslednje leto pojavil na Wall Streetu, se tudi Visa podaja globoko v svet kriptovalut. Poleg tega priznana Nemška banka ustanavlja svoj kripto sklad.
Fotografija: Ta poteza zaznamuje zadnjo zavezo Wall Streeta, da bo sprejela bitcoin in druge kriptovalute, kar bo še poudarilo zanimanje institucionalne sfere. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ta poteza zaznamuje zadnjo zavezo Wall Streeta, da bo sprejela bitcoin in druge kriptovalute, kar bo še poudarilo zanimanje institucionalne sfere. FOTO: Shutterstock

S&P Dow Jones Indices – skupno podjetje med S&P Global, CME Group in News Corp – bo v naslednjem letu predstavilo indekse kriptovalut. V četrtkovem sporočilu za javnost S&P DJI opisuje bitcoin (BTC) in t. i. altcoine kot »nastajajoči razred sredstev«.

Dow Jones Indices bo sodeloval z znanim ameriškim podjetjem Lukka, ki blockchain podatke pretvarja v informacije, enostavne za uporabo pri poslovanju. S pomočjo slednjega bo S&P DJI lansiral indekse, ki bodo pokrivali kar 550 kriptovalut oziroma kripto žetonov.

»Z digitalnimi sredstvi, kot so kriptovalute, ki hitro postajajo razred resnih sredstev, je pravi čas za neodvisna, zanesljiva in uporabniku prijazna merila uspešnosti,« v sporočilu za javnost navaja Peter Roffman, vodja globalnega oddelka za inovacije in strategije pri S&P DJI.

»Navdušeni smo, da bomo z novim partnerjem spodbujali večjo preglednost v tem nastajajočem sektorju.«

Ta poteza zaznamuje zadnjo zavezo Wall Streeta, da bo sprejela bitcoin in druge kriptovalute, kar bo še poudarilo zanimanje institucionalne sfere.


»Naše sodelovanje s S&P DJI je še en mejnik, ki zapolnjuje vrzel med ekosistemom kripto aktivnosti in tradicionalnimi finančnimi storitvami,« je dejal Robert Materazzi, izvršni direktor podjetja Lukka.

»V industriji, ki hitro zori, je pri sodelovanju z zelo spoštovanimi blagovnimi znamkami, kot je S&P DJI, cilj nadgraditi institucionalne standarde. V podjetju Lukka smo navdušeni, da bomo v sodelovanju s S&P DJI pomagali spodbujati nenehne inovacije,« je dodal Materazzi.

V objavi ni navedeno, katere kriptovalute bodo zajete, niti metodologija njihove izbire.
 

Ena najstarejših bank v Nemčiji ustanavlja kripto sklad

 
V istem času nemška banka Hauck & Aufhäuser, ustanovljena leta 1796, sporoča, da bo januarja 2021 ustanovila kripto sklad.
Institucionalni sklad, usmerjen na vlagatelje, imenovan HAIC Fund Digital Asset Fund, bom vlagal v kriptovalute bitcoin, ether in stellar. Za ustanovitev sklada, nemška banka sodeluje z berlinskim fintech zagonskim podjetjem Kapilendo. Minimalna naložba v sklad je 200.000 evrov.

FOTO: Hauck & Aufhäuser
FOTO: Hauck & Aufhäuser
»Opažamo, da postajajo kriptovalute vse bolj privlačne za institucionalne vlagatelje,« je ob novici dejal Holger Sepp, član upravnega odbora Hauck & Aufhäuser. »Za začetek našega prvega kripto sklada smo ustvarili inovativno naložbeno vozilo, ki bo našim strankam omogočilo cenovno ugoden in varen dostop do novega razreda digitalnih sredstev.«

Letos je nemški finančni regulator kriptovaluto bitcoin priznal kot »zakonit finančni instrument«. Februarja je Blocknox, hčerinska družba borze v Stuttgartu, odprla svojo storitev kripto skrbništva za institucionalne vlagatelje.
 

Tudi Visa se podaja v kripto vode

 
Gigant plačilnih kartic Visa je v teh dneh sporočil, da povezuje svojo globalno plačilno mrežo s 60 milijoni trgovcev z ameriškim kripto kovancem USDC, ki ga je na blockchainu Ethereuma razvil Circle Internet Financial. Projekt kriptovalute USDC, ki je vezana na ameriški dolar v razmerju 1:1, je ocenjena na 2,9 milijarde dolarjev.

Circle bo pomagal integrirati programsko opremo USDC v platforme ponudnika plačilnih kartic, da bodo uporabniki teh lahko pošiljali in prejemali plačila v USDC.

»To bo prva korporativna kartica, ki bo podjetjem omogočila, da zapravijo dobroimetje v USDC,« je dejal vodja kripto oddelka pri Visi Cuy Sheffield.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
»Pri Visi še naprej razmišljamo o mreži omrežij,« pravi Sheffield, petletni veteran Vise, ki je junija lani prevzel vodenje oddelka. »Blockchain omrežja in stabilni kovanci, kot je USDC, so le dodatna omrežja, a menimo, da lahko Visa strankam nudi veliko vrednost, ko jim omogoča dostop do njih«.
 
Visa ocenjuje, da se letno v Ameriki prenese 120 bilijonov dolarjev s pomočjo čekov in takojšnjih bančnih nakazil, kar stane do 50 dolarjev, ne glede na velikost transakcije. Ker USDC deluje na tehnologiji Blockchain, se transakcije lahko opravijo veliko hitreje, v le nekaj sekundah [20] in, kar je še pomembnejše - skoraj brezplačno.
 
Visa verjame, da se lahko veliko število trgovcev odloči za uporabo te alternativne oblike – predvsem mednarodnega – prenosa denarja.

Vstop Vise v svet kriptovalut je vrhunec dveletnega dela v finančnem velikanu. V jedru evolucije Vise je, po besedah Sheffielda, novo razumevanje samega sebe kot mreže omrežij, ki jih ima Visa v lasti, kot je Visa Net, in drugih, kot je medbančno plačilno omrežje Swift, lokalna omrežja ACH in zdaj USDC.

Vse tri velike novice prihajajo v času, ko bitcoin (in marsikateri altcoin) postavlja nove rekorde na različnih kripto borzah in napada svojo najvišjo vrednost v zgodovini.
 

Več iz rubrike