PayPal s 346 milijoni uporabnikov vstopil na trg kriptovalut

26 milijonov trgovcev in skupno 346 milijonov aktivnih uporabnikov bo dobilo neposreden dostop do kriptovalut.
Fotografija: Po uradnih informacijah ponudnika plačil bodo štiri kriptovalute – bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH) in litecoin (LTC) – uporabnikom v ZDA na voljo že v naslednjih nekaj tednih. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Po uradnih informacijah ponudnika plačil bodo štiri kriptovalute – bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH) in litecoin (LTC) – uporabnikom v ZDA na voljo že v naslednjih nekaj tednih. FOTO: Shutterstock

PayPal Holdings Inc. je v sredo napovedal uvedbo nove storitve, ki strankam omogoča, da kupujejo, hranijo in prodajajo kriptovalute neposredno s svojega računa PayPal.

Po uradni izjavi se je cena delnice PayPal v nekaj minutah zvišala za več kot tri odstotke, na 179 ameriških dolarjev, konec trgovalnega dne na borzi NASDAQ pa zaključila rekordno pri dobrih 213 ameriških dolarjih. Zadnja, zgodovinsko najvišja vrednost te delnice je bila zabeležena pri vrednosti 183 dolarjev. Cena bitcoina je prav tako povečala svoj že tako pozitivni dnevni rezultat in se je povzpela za več kot 7 odstotkov, na približno nekaj manj kot 12.800 ameriških dolarjev.
Gibanje cene delnic PayPala na borzi NASDAQ, 21.10.2020. FOTO: TradingView
Gibanje cene delnic PayPala na borzi NASDAQ, 21.10.2020. FOTO: TradingView

PayPal se je odločil za sodelovanje s kripto podjetjem Paxos, ki je med drugim znano po izdaji t. i. stabilnega kovanca, podprtega z zlatom.


Ameriški ponudnik plačil je prejel tudi pogojno licenco, splošno znano kot BitLicense. Slednja družbi omogoča, da na svoji platformi ponuja digitalne oziroma kriptovalute.
 
PayPal bo na obstoječo platformo integriral digitalno denarnico, tako bodo lahko uporabniki neposredno iz obstoječega računa kupovali prodajali in hranili kriptovalute. Prav tako do konca leta 2020 ne bo nobenih provizij za nakup ali prodajo prek platforme, storitev pa ne bo zaračunavala provizij za shranjevanje kriptovalut.
 
Malo bolj presenetljiva je novica, da uporabniki PayPala ne bodo mogli na svoj račun prejemati kriptovalut iz drugih denarnic ali kripto borz, ali jih tja pošiljati.
Gibanje cene bitcoina na kriptoborzi Coinbase, 21.10.2020. FOTO: TradingView
Gibanje cene bitcoina na kriptoborzi Coinbase, 21.10.2020. FOTO: TradingView

346 milijonov potencialnih uporabnikov


Pri PayPalu upajo, da se bodo kriptovalute zdaj hitreje uveljavile v splošnem toku. Po poročanju Reutersa plačilni velikan upa, da nova storitev spodbudi uporabo kriptovalut po vsem svetu, in je optimističen glede prihodnosti na tem področju.
 
PayPal bo na obstoječo platformo integriral digitalno denarnico, tako bodo lahko uporabniki neposredno iz obstoječega računa kupovali prodajali in hranili kriptovalute. FOTO: Shutterstock 
PayPal bo na obstoječo platformo integriral digitalno denarnico, tako bodo lahko uporabniki neposredno iz obstoječega računa kupovali prodajali in hranili kriptovalute. FOTO: Shutterstock 
»Naš globalni doseg, naše znanje na področju digitalnih plačil, naše dvosmerno omrežje in strog nadzor varnosti in skladnosti nam dajejo priložnost in odgovornost, da olajšamo razumevanje, odkup in interoperabilnost teh novih orodij za izmenjavo,« je dejal predsednik in izvršni direktor PayPala Dan Schulman in dodal, da sodelujejo s centralnimi bankami in razmišljajo o vseh oblikah digitalne valute. Prav tako želijo igrati pomembno vlogo v industriji digitalnih valut.
 
Druga mainstream fintech podjetja, kot sta ponudnik mobilnih plačil Square, Revolut in podjetje za enostavno trgovanje z delnicami Robinhood Markets, uporabnikom že nekaj časa omogočajo nakup in prodajo kriptovalut, vendar je vstop PayPala na trg kriptovalut še toliko bolj omembe vreden zaradi obsega uporabnikov.
 

Dodatnih 26 milijonov trgovcev


Uporabniki PayPala bodo z naslednjim letom lahko s kriptovalutami kupovali pri katerem koli trgovcu v njegovi veliki mreži, so sporočili iz podjetja. 26 milijonov trgovcev po vsem svetu, ki jih ima v mreži PayPal, bo lahko kriptovalute v trenutku (avtomatsko) pretvorilo v željeno fiat valuto – tako ne bodo izpostavljeni volatilnosti določene kriptovalute.
 
Po uradnih informacijah ponudnika plačil bodo štiri kriptovalute – bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH) in litecoin (LTC) – uporabnikom v ZDA na voljo že v naslednjih nekaj tednih. V prvi polovici leta 2021 pa podjetje načrtuje storitev omogočiti še  uporabnikom iz drugih držav.


Res je, da tovrstni ponudniki, omogočajo lažji dostop, morda celo uporabo kriptovalut, a je potrebno ostati previden. V kripto skupnosti obstaja izraz not your keys, not your coins, ki se nanaša predvsem na kripto borze in ponudnike, kot je denimo PayPal. Namreč, če ima do vaše digitalne denarnice poleg vas dostop še kdo, se stvari lahko hitro zapletejo. A ti ni edina nevarnost.
 
Ne samo, da je lahko vrednost kriptovalut izredno volatilna, za vstop v ta svet je potrebno poznavanje mnogih terminov, ki so nastali skupaj s samimi kriptovalutami, še posebej pa se je potrebno podučiti o zaščiti premoženja in varnosti.
 

Več iz rubrike