Bloomberg napoveduje ekstremno rast bitcoina; Jack Dorsey vložil 50 milijonov

Bloombergovi analitiki napovedujejo, da bo bitcoin v naslednjih štirih letih dosegel vrednost 100.000 dolarjev. Izvršni direktor Twitterja v skladu s trendom podkrepil tečaj.
Fotografija: Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey. FOTO: REUTERS/Anushree Fadnavis 
Odpri galerijo
Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey. FOTO: REUTERS/Anushree Fadnavis 

Analitiki Bloomberga so objavili še en pregled stanja na trgu kriptovalut. Zadnja študija ugotavlja, da lahko bitcoin v naslednjih štirih letih ponovi scenarij, ki je bil opažen od leta 2016 do 2020.
 
Strokovnjaki so opozorili, da se je v zadnjih štirih letih prva kriptovaluta podražila s 1000 na 10.000 dolarjev. Če se trend ponovi, bi lahko cena bitcoina do konca leta 2025 dosegla 100.000 ameriških dolarjev, piše v poročilu.
 
Analitiki so poudarili, da dolgoročno krepitev tečaja bitcoina spodbujajo temeljni dejavniki ponudbe in povpraševanja.
 
Do danes je na trgu 90 odstotkov – od končnih 21 milijonov – bitcoinov. Prav omejena količina pa je eden najpomembnejših dejavnikov rasti vrednosti kriptovalut.


Ob upoštevanju dejstva, da povpraševanje po tem instrumentu s strani institucionalnih vlagateljev narašča, je mogoče predvideti, da se bo dinamika gibanja bitcoina v prihodnjih letih nadaljevala, navaja poročilo.
 
Bitcoin bi se lahko letos povzpel do 14.000 ameriških dolarjih, napovedujejo analitiki, kar pomeni, da ima dotična kriptovaluta možnost ponoviti lansko junijsko rast.

Gibanje bitcoin tečaja od leta 2016 do 2020. FOTO: Osebni arhiv
Gibanje bitcoin tečaja od leta 2016 do 2020. FOTO: Osebni arhiv

Eden izmed Blombergovih strategov Mike McGlone je poleti napovedal, da bi lahko do konca decembra letos cena bitcoina na trgu dosegla tudi 20.000 dolarjev zaradi vse večje aktivnosti naslovov (bitcoin denarnic) bitcoinov in depreciacije fiat denarja.
 

Jack Dorsey vložil 50 milijonov dolarjev


Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja ter ustanovitelj ameriškega plačilnega podjetja Square, je v tem tednu kupil okoli 4709 bitcoinov, za katere je odštel 50 milijonov dolarjev.
 
Ob objavi novice v četrtek so iz podjetja Square dejali, da verjamejo, da je bitcoin »instrument gospodarske krepitve moči, ki omogoča sodelovanje v svetovnem denarnem sistemu, ki je v skladu z namenom podjetja.«
 
Naložba predstavlja približno en odstotek celotne aktive trga.
 
Dorsey, sicer znan zagovornik bitcoina, je izjavo podjetja delil s svojega Twitter profila.Še pomembnejše od tega je, da neposredno vlagamo v odprtokodni razvoj Square Crypto, odpiramo dostop do patentov s COPA (open-patent.org) in z aplikacijo Cash omogočamo, da bitcoin postane dostopnejši in uporabnejši za milijone ljudi, je zapisal ustanovitelj.  
 

»Vseprisotna valuta«


Podjetje je leta 2018 lansiralo aplikacijo Cash, ki omogoča nakup in prodajo bitcoinov. Leto kasneje pa je družba ustanovila Square Crypto, neodvisno ekipo, ki se je osredotočila izključno na prispevanje k odprtokodnemu delu prve kriptovallute v korist vseh.

Praav tako je družba pred kratkim ustanovila Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA), neprofitno organizacijo, ki spodbuja kripto inovacije in odpiranje dostopa do patentiranih kripto izumov.
 
»Verjamemo, da lahko bitcoin v prihodnosti lahko postane vseprisotna valuta,« je dejala finančna direktorica podjetja Square Amrita Ahuja.
 
»Med vse večjim sprejemanjem [bitcoina], se nameravamo učiti in disciplinirano sodelovati. Za podjetje, ki gradi produkte, ki temeljijo na bolj vključujočise prihodnosti, je ta naložba korak v pravi smeri,« je dodala Ahuja.

Bitcoin v letošnjem letu – v skladu s trendom – beleži konstantno rast, trenutno pa na znani kripto borzi Bitstamp trguje pri vrednosti 10.881 dolarjev za bitcoin.
Gibanje bitcoin tečaja letos. FOTO: Osebni arhiv
Gibanje bitcoin tečaja letos. FOTO: Osebni arhiv

Več iz rubrike