Zgodnja upokojitev je lahko škodljiva za možgane – raziskava

Nedavna raziskava, ki je bila opravljena na upokojencih, je pokazala, da predstavlja zgodnja upokojitev večje tveganje za nastanek demence.
Fotografija: FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
FOTO: Igor Mali

Raziskava z naslovom Pension Benefits, Early Retirement and Human Capital; Depreciation in Late Adulthood​, ki sta jo izvedla Plamen Nikolov, profesor ekonomije v New Yorku, in njegov doktorski študent Alan Adelman.

Pod drobnogled sta vzela Kitajce, ki so sodelovali v podeželskem pokojninskem programu, ki ga Kitajska izvaja že od leta 2009. Program omogoča ljudem okoli 60. leta, da se upokojijo, pri tem pa še naprej prejemajo dostojne prihodke.


Povečalo se je tveganje za nastanek demence


FOTO: Marko Feist 
FOTO: Marko Feist 
Ob spremljanju ljudi, ki so predčasno zaključili svojo karierno pot, je bilo ugotovljeno, da je pri njih prišlo do hitrejšega upada kognitivnih funkcij v primerjavi s tistimi, ki so bili v tej starosti še delovno aktivni. Upad bi lahko primerjali s padcem IQ-ja za približno 1,7 odstotkov glede na splošno populacijo. Pri ljudeh, ki so se zgodaj upokojili, se je hkrati povečalo tveganje za nastanek zgodne demence.

Upad kognitivnih sposobnosti se odraža v zmanjšani sposobnosti načrtovanja, ljudje pri tem težje sledijo urniku, ki so si ga zadali. Pri tem je prizadet predvsem kratkoročni oziroma srednjeročni spomin. Posamezniki, pri katerih se zmanjšajo sposobnosti mišljenja, imajo lahko težave s tem, da si zapomnijo nekaj, kar so slišali le nekaj minut nazaj. Poleg težav s spominom se pojavijo tudi težave z učenjem novih stvari, zmanjša se zmožnost koncentracije in sprejemanja odločitev. Zaradi manjše sposobnosti obdelave informacij pride do poslabšanih zmožnosti sprejemanja odločitev.

Upokojitev pomeni manj interakcij z drugimi ljudmi in manj miselnih izzivov


Kljub temu, da se sicer v zvezi z upokojitvijo navaja številne pozitivne učinke na zdravje, kot so manjša raven stresa, več časa za pripravo bolj zdrave hrane in boljši spanec, pa je v primerjavi z delovno aktivnimi ljudmi opažena zmanjšana sposobnost delovanja možganov. To je najverjetneje posledica manjšega števila interakcij z drugimi ljudmi in pomanjkanja miselnih izzivov, navaja študija.

FOTO: Šipić Roman
FOTO: Šipić Roman
Seveda zgolj upokojitev ne prinaša nujno upada možganskih zmožnosti. Je pa dobro vedeti, da upokojitev ne prinaša zgolj pozitivnih posledic. Smiselno bi bilo razmisliti o tem, če je zgodnja upokojitev res dobra izbira, opozarjata avtorja ter dodajata, da bi morali upokojenci tudi po koncu delovne dobe razmisliti o tem, kako ostati čim bolj aktivni tako v socialnih krogih kot pri učenju novih stvari. Z vključitvijo v različna izobraževanja in dejavnosti namreč lahko zmanjšajo negativne učinke, ki jih s sabo prinese upokojitev.

Seveda je potrebna previdnost pri interpretaciji rezultatov raziskave. Ta je bila namreč izvedena zgolj na geografsko zelo omejenem vzorcu, zato ni nujno, da izsledki veljajo tudi za druge predele sveta. Poleg tega se je preučevalo podeželsko prebivalstvo, ki je še nekoliko bolj odrezano od sveta. Ljudje, ki živijo v mestih, imajo namreč precej več možnosti, da se udeležujejo številnih dejavnosti, zaradi česar se lahko posledice zgodnje upokojitvije bistveno zmanjšajo.
 

Več iz rubrike