SBC: Zaposleni ne vedo, koliko v resnici zaslužijo

Klub slovenskih podjetnikov SBC je pripravil akcijo Za transparentnost plač s preglednimi plačnimi izpiski.
Fotografija: Skupni znesek plače pravzaprav pomeni, koliko je podjetje namenilo za plače, z vsemi davki in prispevki, brez povračila za prehrano in prevoz. FOTO: Javornik Dejan
Odpri galerijo
Skupni znesek plače pravzaprav pomeni, koliko je podjetje namenilo za plače, z vsemi davki in prispevki, brez povračila za prehrano in prevoz. FOTO: Javornik Dejan

V SBC so prepričani, da so v podjetjih pogosti primeri, da zaposleni zaradi mnogih številk, ki so jih polni plačni izpiski, ne vedno, koliko v resnici zaslužijo oziroma koliko za njihovo plačo nameni podjetje.

Goran Novković je direktor Kluba slovenskih podjetnikov, Slovenian Business club. FOTO: Pivk Mavric
Goran Novković je direktor Kluba slovenskih podjetnikov, Slovenian Business club. FOTO: Pivk Mavric
»Želimo, da se iz ključnih podatkov že na vrhu izpiska jasno vidi, koliko je podjetje namenilo za plačo zaposlenega v celoti in da zaposlenemu bolj pregledno pokažemo razliko med celotnim zneskom plače in izplačano neto plačo na osebnem računu,« je na novinarski konferenci dejal izvršni direktor SBC Goran Novković.

Skupni znesek plače pravzaprav pomeni, koliko je podjetje namenilo za plače, z vsemi davki in prispevki, brez povračila za prehrano in prevoz, je spomnil Novković.


Neto plača ni vedno enaka izplačilu na transakcijskem računu


Član upravnega odbora SBC Marko Lotrič je ob tem izpostavil, da neto plača ni vedno enaka izplačilu na transakcijskem računu. »Do razlik prihaja zaradi kreditov, pa tudi zaradi prilivov iz naslova prehrane, prevoza, dnevnic. Skratka, plačilno listo je treba razumeti. Želimo, da se s temi petimi ključnimi podatki na vrhu plačnih list vzpostavi večja transparentnost,« je dejal.
Marko Lotrič. FOTO: Jože Suhadolnik
Marko Lotrič. FOTO: Jože Suhadolnik

Akciji so se pridružila podjetja Revidera, Vizija računovodstvo in Simič & partnerji, s katerimi so v SBC pripravili predlog novih izpiskov. O tem bodo obvestili vsa večja IT podjetja, ki programirajo plačne izpiske, vabijo pa tudi vse delodajalce, da jih začnejo uporabljati. Menijo, da imajo zaposleni pravico, da vsak mesec ob plači prejmejo pregledne in jasne podatke o njihovih zaslužkih, poroča STA.


Plača se ne bo spremenila


Lotrič je izpostavil, da se z novim načinom prikaza sama višina plače ne bo spremenila, bo pa zaposlenim morda nekoliko bolj jasno, kaj predstavljajo različne postavke. »Dejstvo pa je, da se tudi v računovodstvu lahko zmotijo, zato bo zaposleni lahko tako lažje preveril, ali je prišlo do napake,« je dejal Lotrič.


Davčni strokovnjak Ivan Simič pa je ob tem dodal, da bodo imele nespremenjene plačilne liste z obstoječimi podatki na vrhu dodano tabelo, v kateri bodo zbrani bolj pregledni podatki. Hkrati pa bodo zaposleni vedeli tudi, da je skupno breme plače dvakrat večje od tistega, kar dobijo izplačano na račun.

Ivan Simič. FOTO: Šipić Roman
Ivan Simič. FOTO: Šipić Roman
Omenjene tabele bodo na vrhu plačnih izpiskov že ta mesec začeli uporabljati v družbi Vizija računovodstvo. Katarina Ložar iz te računovodske družbe je ocenila, da je bistveno osveščanje, tako delavcev kot podjetij, še piše STA.

Podjetja namreč uporabljajo različne izpiske, ki med sabo niso primerljivi po transparentnosti, je ob tem dodal Andrej Flis iz revizorske družbe Revidera. »S temi ključnimi petimi podatki pa bi se prikazala razlika med zneskom, ki ga nekdo zasluži in pa izplačilom na njegov račun,« je pojasnil.
 
 

Več iz rubrike