Poznate svoje pokojninske pravice?

V današnjem svetu je vedno bolj pomembno, da pomislimo na starost, na pomembnost sprejemanja informiranih odločitev skozi celotno življenje. Odločitve in možnosti lahko namreč vplivajo na našo starost.
Fotografija: Pogosteje so ženske zaposlene za krajši delovni čas, imajo manj delovne dobe, v povprečju prejemajo nižje plačilo, zaradi skrbstvenih obveznosti so tudi pogosteje odsotne z dela. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Pogosteje so ženske zaposlene za krajši delovni čas, imajo manj delovne dobe, v povprečju prejemajo nižje plačilo, zaradi skrbstvenih obveznosti so tudi pogosteje odsotne z dela. FOTO: Dejan Javornik

Razlike med spoloma na trgu dela so odraz različnih dejavnikov, med katerimi so zelo pomembne odločitve in možnosti usklajevanja poklicnega in družinskega življenja. Pogosteje so ženske zaposlene za krajši delovni čas, imajo manj delovne dobe, v povprečju prejemajo nižje plačilo, zaradi skrbstvenih obveznosti so tudi pogosteje odsotne z dela. Prav tako jih je manj na vodstvenih in vodilnih delovnih mestih.
 
Vse našteto vpliva tudi na možnosti upokojevanja in višino pokojnine. Neenakost med ženskami in moškimi je opazna tako pri višini plače kot pokojnine.

Pokojninska vrzel med ženskami in moškimi je leta 2019 znašala 16 odstotkov. V pokojninski vrzeli se odražajo vse nakopičene neenakosti, s katerimi se ženske srečujejo tekom življenja; predvsem gre za stereotipna prepričanja in pričakovanja o vlogah žensk in moških.


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj s projektnim partnerjem, Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, v letih 2019 in 2020 izvaja projekt Moje delo.Moja pokojnina. Projekt opozarja na problem pokojninske vrzeli med ženskami in moškimi ter preučuje njene glavne vzroke, sofinancira pa ga Evropska unija iz sredstev Programa za pravice, enakost in državljanstvo (2014 – 2020).
 
Bistvo kampanje je zajeto v sloganu #PomisliNaJutri. Pomembno je, da se zavedamo, kako na pokojnine vplivajo tudi naše odločitve in možnosti, ki jih imamo v poklicnem in zasebnem življenju. Zakaj prihaja do vrzeli? Katere odločitve in možnosti v življenju vplivajo na našo pokojnino?
 

V zanimivem animiranem spotu je predstavljena zgodba Lininega življenja. V okviru projekta se bodo na seminarju O tem res še ne razmišljam, a vidim, da bi morala pogovarjale slovenske in tuje strokovnjakinje in strokovnjaki. Predstavili bodo trenutno stanje na področju upokojevanja in z ekonomskega ter sociološkega vidika osvetlili pogled na pokojninsko vrzel med moškimi in ženskami.

Več iz rubrike