Najrevnejši milijarder na svetu

Če bo Donald Trump ponovno izvoljen, ga čaka obračun na gori dolgov. Ne samo, da ni dovolj bogat, da bi jih poplačal, morda je tudi prereven, da bi zavrnil pomoč.
Fotografija: Ker so Trumpovi posli tako netransparentni, Američani morda nikoli ne bodo vedeli, kaj se dejansko dogaja za zaprtimi vrati. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ker so Trumpovi posli tako netransparentni, Američani morda nikoli ne bodo vedeli, kaj se dejansko dogaja za zaprtimi vrati. FOTO: Shutterstock

Ivanka Trump, hčerka razvpitega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je z javnostjo nekoč delila zanimivo zgodbo:
 
»Spominjam se, da sva nekoč z očetom hodila po Peti aveniji in zagledala brezdomca, ki je sedel tik pred Trump Towerjem, in spomnim se, da je oče pokazal nanj in rekel: 'Veš, ta tip ima 8 milijard dolarjev več kot jaz' -, ker je bil takrat tako globoko zadolžen.«  

Leta 2020 se zdi, da je Trump kljub bleščečemu uspehu resničnostnega šova »The Apprentice«, v katerem je televizijska hiša NBC poslovneža upodobila kot poslovnega genija, spet vreden manj kot brezdomec na ulici.

Poročilo New York Timesa nakazuje, da je Donald Trump upnikom dolžan približno 400 milijonov dolarjev. Velik del tega dolga zapade v plačilo v naslednjih štirih letih. Premor na ironiji: Trump je s pretvarjanjem na televiziji, da je uspešen poslovni tajkun, dejansko dosegel poslovni uspeh – zaslužil je namreč 427 milijonov dolarjev (vključno z licenčnimi posli). Nepričakovan uspeh je vodil do pričakovane izgube in tako se samoklicani milijarder v bližnji prihodnosti zopet sooča z resno finančno krizo.


400 milijonov dolarjev (v današnjih dolarjih) je skoraj natanko toliko, kot naj bi podedoval po očetu. Trump je vedno govoril, da mu je oče zapustil »majhno posojilo v višini milijona dolarjev«, a če bi to bogastvo zgolj vložil v enega izmed vodilnih delniških skladov, bi bil danes vreden več kot 30 milijard dolarjev.
 
Namesto tega je vlagal v vrsto razkošnih neuspehov: Trumpovi zrezki, Trumpova vodka, Trumpove letalske družbe, Trumpov Taj Mahal, revija Trump, Trump družabna igra, Trumpova hipoteka, Trumpova univerza in še in še. Je uspel? Seveda so bile njegove knjige, ki so »razkrivale« poslovne veščine, prodajne uspešnice. Nekatere njegove naložbe v nepremičnine še naprej prinašajo dohodek. Pomembno pa je poudariti, da so njegove najbolj trdne naložbe v nepremičnine v lasti in upravljanju drugih.


Glede na premoženje, katerega sam rad izpostavlja, ne bi smel imeti težav pri odplačevanju dolga. Ali pač? Zgodbe v Timesu niso osvetlile njegove neto vrednosti. Morda ima nepremičnine, ki jih lahko proda. Zdi pa se, da so večina njegovega premoženja igrišča za golf in letovišča, ki jih je oskubil covid-19. Mar-a-Lago, Doral, Turnberry, hotel Trump International v DC in drugi so izgubili bistveno več denarja, kot so ga ustvarili v zadnjem desetletju – še preden jih je prizadela pandemija.
 
FOTO:  REUTERS/Kevin Lamarque 
FOTO:  REUTERS/Kevin Lamarque 
Raziskava iz leta 2019 je pokazala, da je 54 odstotkov Američanov menilo, da je Donald Trump uspešen poslovnež. Druge ankete, opravljene med letoma 2016 in 2018, so pokazale, da številni Američani niso vedeli, da Trump svojega »imperija« ne ustvarja sam.
 
Kaj pa zdaj? Če bo Trump ponovno izvoljen, ga čaka obračun na gori dolgov. Ne samo, da ni dovolj bogat, da bi jih poplačal, morda je tudi prereven, da bi zavrnil pomoč. Brez dvoma obstajajo državni premoženjski skladi iz krajev, kot je Katar, in oligarhi iz okrožij, kot sta Rusija in Kitajska, ki bi bili v zameno za ugodne ameriške politične razmere pripravljeni Trumpu pomagati pri odpisu tega dolga. Ker so Trumpovi posli tako netransparentni, Američani morda nikoli ne bodo vedeli, kaj se dejansko dogaja za zaprtimi vrati.

Več iz rubrike