Deutsche Bank izpostavlja kriptovalute; ECB začenja testirati svojo

Deutsche Bank prihodnost finančnega sistema vidi v digitalnih valutah centralnih bank. Evropske monetarne oblasti že intenzivirajo svoje delo na področju digitalnega evra.
Fotografija: ECB navaja, da lahko tako elektronsko obliko denarja centralne banke uporablja širša javnost - tako kot gotovino, le v digitalni obliki. Denarne oblasti so zagotovile tudi, da bo digitalni evro dodatek h gotovini in ne nadomestek le-te. FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski
Odpri galerijo
ECB navaja, da lahko tako elektronsko obliko denarja centralne banke uporablja širša javnost - tako kot gotovino, le v digitalni obliki. Denarne oblasti so zagotovile tudi, da bo digitalni evro dodatek h gotovini in ne nadomestek le-te. FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski

Digitalne valute centralnih bank (CBDC) bi lahko spodkopale prevlado ameriškega dolarja na svetovnem finančnem trgu, je zapisano v septembrskem poročilu Deutsche Bank.
 
Avtorji poročila z naslovom »Digitalne valute centralnih bank: ponovno izumljanje denarja« predlagajo, naj države uporabljajo svoje lastne digitalne valute za dvostransko trgovino, pri čemer bi obšle ameriški dolar. Po podatkih Banke za mednarodne poravnave je dolar zdaj vključen v 90 odstotkov transakcij na svetovnem finančnem trgu.
 
FOTO: REUTERS/Tyrone Siu 
FOTO: REUTERS/Tyrone Siu 
Glede na poročilo nemške Deutsche Bank, že 80 odstotkov centralnih bank raziskuje prednosti uvedbe CBDC, vendar so te študije v različnih fazah.

Medtem ko je Angleška centralna banka ravno začela dajati izjave o morebitnem razvoju CBDC, Kitajska že preizkuša digitalni juan v večjih mestih. »Z izdajo CBDC pred ostalimi, se bo Kitajska lahko približala svojim ciljem, da bo do leta 2050 postala vodilna v svetu na področju znanosti in inovacij, njihova valuta pa bo postala vodilna svetovna rezervna valuta,« je zapisano v poročilu.
 
Uvedba CBDC bo rednim uporabnikom omogočila cenejše transakcije, čeprav poročilo navaja morebitne težave z »varnostjo, vsestranskostjo in enostavnostjo uporabe«, ki jih je težko oceniti kot »v celoti preizkušene v dejanskih razmerah«.

ECB intenzivira delo na digitalnem evru


ECB je v petek objavila poročilo, ki ga je pripravila delovna skupina evrosistema v kateri so sodelovali strokovnjaki iz ECB in 19 nacionalnih centralnih bank območja z evrom.
 
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Skupina je preučila scenarije, v katerih bi bilo treba uvesti digitalni evro. Ti so povečano povpraševanje po e-oblikah plačevanja, za katere bi bilo potrebno evropsko netvegano plačilno sredstvo, velik upad uporabe gotovine kot plačilnega sredstva, uvedba svetovnih zasebnih plačilnih sredstev, ki bi lahko sprožila regulativna vprašanja in ustvarila tveganja za finančno stabilnost in varstvo potrošnikov, ter široka uporaba centralnobančnega digitalnega denarja, ki bi ga izdajale tuje centralne banke.

Digitalni evro bi ohranil javno dobro, ki ga evro zagotavlja državljanom: prost dostop do plačilnega sredstva, ki je preprosto, se povsod sprejema, ni tvegano in uživa zaupanje. Predstavlja tudi izziv, ki pa bi ga evrosistem z ustreznimi strategijami pri vzpostavljanju digitalnega evra lahko premagal, so navedli v ECB.

»Evro pripada Evropejcem in naše poslanstvo je, da smo njegovi varuhi,« je dejala predsednica ECB Christine Lagarde. »Pri nakupih, varčevanju in naložbah se Evropejci vse pogosteje odločajo za digitalne oblike. Naša naloga je, da ohranjamo zaupanje v denar. Zato moramo poskrbeti, da je evro pripravljen na digitalno dobo. Pripravljeni moramo biti, da izdamo digitalni evro, če bo to treba,« je dodala.

Christine Lagarde. FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski
Christine Lagarde. FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski
Kot je povzel član izvršilnega odbora ECB in predsednik delovne skupine Fabio Panetta, tehnologija in inovacije spreminjajo oblike potrošnje, dela in medčloveških odnosov. »Digitalni evro bi podpiral evropska prizadevanja za trajen inovacijski razvoj. Prispeval bi tudi k naši finančni suverenosti in okrepil mednarodno vlogo evra,« je pojasnil.

Tehnično bo digitalni evro podoben bitcoinu, toda za razliko od prve kriptovalute bo digitalni evro pod nadzorom centralne banke. Digitalne valute delujejo na podlagi tehnologije Blockchain - verige, ki raste z vsako transakcijo. Tak evro bi obstajal kot digitalna enota in bi bil na voljo za spletno poslovanje.

ECB navaja, da lahko tako elektronsko obliko denarja centralne banke uporablja širša javnost - tako kot gotovino, le v digitalni obliki. Denarne oblasti so zagotovile tudi, da bo digitalni evro dodatek h gotovini in ne nadomestek le-te.
 
Po navedbah centralne banke v Frankfurtu svet ECB še ni sprejel odločitve o izdaji digitalnega evra. Trenutno se načrtuje posvetovanje z državljani in državljankami, z akademskimi krogi, finančnim sektorjem in predstavniki oblasti, da bi lahko natančno ocenil njihove potrebe, pa tudi prednosti in izzive, ki jih pričakujejo v zvezi z uvedbo digitalnega evra. Javno posvetovanje se bo začelo 12. oktobra. V istem času se bo začela tudi faza testiranja, ne glede na končno odločitev, so napovedali.

Več iz rubrike