Investicijska priložnost, ki se pojavi enkrat na generacijo

Pri investicijski banki Goldman Sachs stavijo na razvoj zelene tehnologije, ki naj bi bila na dolgi rok izrazit zmagovalec trga.
Fotografija: V poročilu investicijske banke Goldman Sachs piše, da analitiki vidijo velik potencial rasti v okolju prijaznih tehnologijah, predvsem pa v t.i. zelenem vodiku. FOTO: TimSiegert-batcam / Shutterstock
Odpri galerijo
V poročilu investicijske banke Goldman Sachs piše, da analitiki vidijo velik potencial rasti v okolju prijaznih tehnologijah, predvsem pa v t.i. zelenem vodiku. FOTO: TimSiegert-batcam / Shutterstock

Investitorji vselej sanjajo o edinstvenih priložnostih, ki bi njihove majhne naložbe spremenile v veliko bogastvo. Ob tem smo vsi že slišali tudi zgodbe, ko posamezniki kupijo poceni delnice nepoznanega tehnološkega podjetja, ki nato zraste v giganta. Primarni investitorji so tako postali milijonarji, takšne osebne zgodbe o zaslužku pa se ne bi branil nihče.
 

Potencial rasti


Morda pa se ravno kaže takšna priložnost, pišejo pri spletnem Motley Foolu. V poročilu investicijske banke Goldman Sachs piše, da tam vidijo velik potencial rasti v okolju prijaznih tehnologijah oziroma v t.i. zelenem vodiku. Ta bi lahko do leta 2050 postal okoli 12 trilijonov dolarjev velik trg. Glede na velike obete rasti, naj investitorji pozorno spremljajo dogajanje, saj takšne priložnosti ne bi bilo pametno zamuditi, opozarjajo pri Goldman Sachsu.
 

Zeleni vodik


Pri Goldman Sachsu dajejo velik poudarek na tehnologijo imenovano zeleni vodik. Ta vodi dodaja elektrolite pri tem postopku pa uporablja energijo, ki se pridobiva izključno na okolju prijazen način. Izpostavljajo še, da postopek loči atom vodika od dveh atomov kisika, ravno vodik pa je idealen nadomestek pogonskih goriv brez emisij.

Zaenkrat so stroški postopka še vedno zelo visoki, saj je ta energetsko zelo potraten. Kakorkoli, stroški obnovljivih virov že zdaj hitro kopijo, s tem pa zeleni vodik postaja vse bolj dostopen in interesantna rešitev.

Dobri obeti v Evropi


Zaradi vsestranskosti vodika in padca stroškov, pri Goldman Sachsu verjamejo, da ima tehnologija, ki bazira na tem, ogromen potencial. Tako pričakujejo, da bo zeleni vodik postal kar največji porabnik energije v Evropi, ki trenutno prednjači pri razvoju le-tega. Obenem bi se s tem na stari celini podvojila potreba po energiji, kar je dobra novica za razvijalce in ponudnike energije iz obnovljivih virov. Tako se hkrati kaže tudi možnost prenove obstoječe energetske infrastrukture, ki vključujejo cevi za plin in termalno energijo.
Vrednost celotnega trga zelenega vodika bi lahko do leta 2050 narasla kar na 12 trilijonov dolarjev. FOTO: petrmalinak / Shutterstock
Vrednost celotnega trga zelenega vodika bi lahko do leta 2050 narasla kar na 12 trilijonov dolarjev. FOTO: petrmalinak / Shutterstock


Ko se Evropski iniciativi pridružijo še načrti in potencial razvoja v ZDA in Aziji, trg zelenega vodika pridobi na vrednosti; končna vrednost celotnega trga se do leta 2050 ocenjuje kar na 12 trilijonov dolarjev, piše poročilo. Zaradi tega analitiki pri Goldman Sachsu zeleni vodik opisujejo kot enkratno priložnost za investicije.
 

Začetni koraki do dobička


Med vodilnimi podjetji pri razvoju je tudi ameriško podjetje NextEra. Vodja financ podjetja Rebecca Kujawa izpostavlja: »Prepričani smo, da bo naša tehnologija nujna za prihodnost brez emisij, še posebej pa smo navdušeni nad dolgoročnim potencialom zelenega vodika.« V podjetju vseeno poudarjajo, da so trenutna dognanja vendarle komaj še v začetni fazi in da se izvajajo zgolj pilotni projekti, nekateri od teh pa bodo zagnani šele čez tri leta.

Gre za izrazito dolgoročno naložbo, ki bi v končni fazi lahko izrazito prispevala k brez ogljični družbi. Veliko je seveda odvisno od padca stroškov tovrstnih tehnologij, zagotovo pa bodo investitorji, zaradi velikega potenciala rasti, omenjeno področje pozorno spremljali.

Več iz rubrike