Iz propadle križarke nastaja raj za bitcoin navdušence

Kripto navdušenci na krovu! Nedaleč od panamske obale na nekdanji križarki teoretično že nastaja plavajoče bitcoin središče.
Fotografija: Crypto Cruise Ship bo središče za tehnologijo in inovacije, ki bo inovatorjem, digitalnim nomadom in kripto navdušencem ponudila možnost za delo in dom. FOTO: Ocean Builders
Odpri galerijo
Crypto Cruise Ship bo središče za tehnologijo in inovacije, ki bo inovatorjem, digitalnim nomadom in kripto navdušencem ponudila možnost za delo in dom. FOTO: Ocean Builders

Križarka Pacific Dawn, ki jo je zgradila družba P&O Cruises Australia, bo kmalu dobila nov status. Zgrajena leta 1991, bo pri svojih tridesetih postala prvo plavajoče središče za bitcoin navdušence.
 
Podjetje Ocean Builders, specializirano za gradnjo samostojnih plavajočih kapsul/domov, želi ustvariti nov življenjski prostor na oceanu. Služil bo kot nekakšno vozlišče tehnološkega inkubatorja za novodobne podjetnike, bitcoin navdušence in digitalne nomade.
 
SeaPod kapsule, ki so namenjene "življenju nad valovi". FOTO: Ocean Builders
SeaPod kapsule, ki so namenjene "življenju nad valovi". FOTO: Ocean Builders
Poleg tega bodo kripto startupi lahko svoje inovacije in tehnologije preizkušali v nadzorovanem okolju, pravi Chad Elwartowski, glavni operativni direktor podjetja Ocean Builders, ključni vlagatelj v projekt in kripto navdušenec. Cilj projekta, ki so ga poimenovali Crypto Cruise Ship je ustvariti središče za tehnologijo in inovacije, ki bo inovatorjem, vplivnežem, digitalnim nomadom in kripto navdušencem ponudila možnost za delo in dom.  
 
Elwartowski je dejal, da bo prihodnja »kripto križarka« v sredozemske vode prispela prispela 4. novembra, iz Grčije v Panamo – kjer se bo zasidrala – pa se bo odpravila decembra. Ladjo naj bi upravljala Columbia Cruise Services, ta pa bo simbolično poimenovana po ustvarjalcu bitcoina – Satoshi.
 
Medtem ko je cena, ki jo je Ocean Builders plačal za križarko, zaupna, je Elwartowski razkril, da je stala veliko manj, kot bi morali zanjo odšteti pred panedemijo.
 
»Pandemija je znižala cene. Mislim, da je bila lani vrednost ladje 100 milijonov dolarjev, toliko pa nismo plačali,« je ob naznanitvi novice o novem projektu odgovoril na eno od vprašanj novinarjev.

Pandemija odprla novo priložnost


Dejstvo, da bo križarka, prej znana kot Pacific Dawn, v prihodnosti bitcoin središče, je posledica pandemije covida-19, ki je močno prizadela turistični sektor, posledično tudi križarjenje. Skupina Carnival Cooperation je zato 29-letno ladjo prodala, da bi utrdila preostalo floto.
 
Ocean Builders s 5. novembrom načrtuje dražbo kabin. V prvem mesecu bo na dražbi 200 od 777 prostih prostorov, izklicna cena pa se giblje med 25 in 50 tisoč ameriškimi dolarji. Kupci pridobijo popolno lastništvo, a morajo plačevati še mesečno operativno provizijo.
 
Križarka bo sicer ponujala tudi možnost najema bivalnih prostorov, vključno z raziskovalnimi in pisarniškimi prostori. Komercialne prostore naj bi upravljala posamezna podjetja, ki jih med drugim navdušuje tehnologija in kriptovalute.

Ladja bo simbolično poimenovana po ustvarjalcu bitcoina – Satoshi. FOTO: Ocean Builders
Ladja bo simbolično poimenovana po ustvarjalcu bitcoina – Satoshi. FOTO: Ocean Builders

Priporočilo prvega moža projekta za družine z otroki je, da kupijo sobo z balkonom ali pogledom na morje za starše in cenejšo, obrnjeno v notranjost, za otroke. Kabine bi lahko uporabljali za spalnice, medtem ko je dnevna soba stanovalcev lahko preprosto preostanek ladje.
 
»Dnevna soba« medtem obljublja vse ugodnosti luksuzne križarke. Poleg kavarn, barov restavracij, trgovin in zdravstvenih ordinacij, so tu še vodni parki, gledališče, kino in igralnice. Bitcoin, kot plačilno sredstvo, bodo seveda sprejemali po celotni ladji, poleg tega pa bo možno plačevati tudi z ameriškimi dolarji in drugimi plačilnimi sredstvi.
 
Križarka Satoshi bo zasidrana v Panamskem zalivu, kjer kraljujejo številne kripto borze, skupno pa ponuja prostor za 2020 ljudi. Če bo šlo vse po načrtih, bo novo bitcoin središče začelo obratovati z začetkom naslednjega leta.  


 

Več iz rubrike