Kaže se nov paradiž za Bitcoin rudarje

Bitcoin rudarji v Kazahstanu dohitevajo Kitajsko, Rusijo in ZDA.
Fotografija: Medtem ko je Kitajska na vrhu in se ji ni treba bati konkurence, se ZDA in Rusija soočajo s precejšnjo konkurenco - Kazahstana. FOTO: REUTERS/Alessandro Bianchi 
Odpri galerijo
Medtem ko je Kitajska na vrhu in se ji ni treba bati konkurence, se ZDA in Rusija soočajo s precejšnjo konkurenco - Kazahstana. FOTO: REUTERS/Alessandro Bianchi 

Bitcoin je bil največje promocije deležen v letih 2017 in 2018, ko je dosegal najvišje ravni cene v zgodovini. Hitro zvišanje vrednosti je pritegnilo čedalje več vlagateljev. Za razliko od običajnih valut, kjer lahko uradne centralne banke denar tiskajo s posebnimi stroji, so kriptovalute količinsko omejene in jih ni mogoče reproducirati v neskončnost. Vsaj tiste, ki sledijo prvotnemu vzorcu.

Za nastanek novih enot je treba rešiti zapletene kriptografske naloge. Za to so potrebni močni strežniški sistemi za razčlenjevanje ustreznih algoritmov – tako imenovane farme za rudarjenje kriptovalut. 


Visoka rast rudarjenja v Kazahstanu


Bitcoin rudarjenje trenutno večinoma izvaja Kitajska. Tamkajšnji rudarji ustvarijo več kot 65 odstotkov vseh novih Bitcoin enot. Kitajski sledijo ZDA (7,2 odstotka) in Rusija (6,9 odstotka). Tri velesile, ne le da prevladujejo v političnem svetu, ampak tudi pri promociji kriptovalut.

Medtem ko je Kitajska na vrhu in se ji ni treba bati konkurence, se ZDA in Rusija soočajo s precejšnjo konkurenco - Kazahstana.
Tabela prikazuje povprečno mesečno razčlenitev hashrata po državah v padajočem vrstnem redu. FOTO: University of Cambridge
Tabela prikazuje povprečno mesečno razčlenitev hashrata po državah v padajočem vrstnem redu. FOTO: University of Cambridge

Sosednja država Kitajske trenutno proizvede približno 6,2 odstotka novih Bitcoin enot. Bitcoin rudarjenje podpira tudi kazahstanska vlada. Slednja do konca leta 2020 načrtuje vložek 160 milijonov tenge v povečanje zmogljivosti. Tudi če je protivrednost okoli 350.000 evrov, je to podvojitev prejšnje naložbe. Gre za jasen napad na rudarsko industrijo v ZDA in Rusiji. Po načrtih kazahstanske vlade naj bi se država iz Srednje Azije kmalu uvrstila na drugo mesto v svetovnem merilu.


Zakaj je rudarjenje kriptovalut v Kazahstanu tako privlačno?


Potem ko je Narodna banka Kazahstana leta 2018 zahtevala splošno prepoved kriptovalut, so se politiki odločili drugače - za aktivno promocijo Bitcoin rudarjenja.

Ustrezen zakon je legaliziral rudarske dejavnosti, kot tudi trgovanje s kriptovalutami. Poleg tega je poceni električne energije za Kazahstan lokacijska prednost. Rudarske farme porabijo ogromno električne energije, zato je cena električne energije velikega pomena za rudarjenje kripto navdušencev.
 

Več iz rubrike