Je bil ustvarjalec bitcoina tesni sodelavec Pabla Escobarja

Na dan je prišla nova teorija o identiteti anonimnega ustvarjalca kriptovalute bitcoin - Satoshija Nakamoto. Slednji naj bi bil tesni sodelavec narko kralja Pabla Escobarja.
Fotografija: Escobar je Netflixu grozil z milijardo dolarjev težko tožbo zaradi netočne upodobitve njegove osebnosti v uspešnici Narcos. FOTO: Daniel Daza / Netflix
Odpri galerijo
Escobar je Netflixu grozil z milijardo dolarjev težko tožbo zaradi netočne upodobitve njegove osebnosti v uspešnici Narcos. FOTO: Daniel Daza / Netflix

Yasutaka Nakamoto je bil inženir za Pacific West Airlines, ki je delal za kolumbijskega mamilarskega kralja Pabla Escobarja, ki je v ZDA tihotapil droge iz Južne Amerike. Yasutaka je leta 1992 popolnoma izginil iz javnosti, potem ko je preživel poskus atentata nekdanjega delodajalca. Leta kasneje naj bi se ponovno pojavil in predstavil Bitcoin. Menda je bil tudi brat Doriana Satoshija Nakamota.

To je zgodba, ki jo je za Cointelegraph povedal Olof Gustaffson, izvršni direktor Escobar Inc, večnacionalnega holdinga, povezanega s kolumbijskim lordom Pablom Escobarjem. Gustaffson je 27-letni švedski podjetnik, ki je svojo podjetniško pot začel pri 13 letih. Do 21. leta je postal izvršni direktor multinacionalnega konglomerata Escobar s sedežem v Medellínu v Kolumbiji.

V nedavnem telefonskem pogovoru s Cointelegraphom je Gustaffson - desna roke Pablovega brata Roberta - novico razkril s prizadevanjem, kot pravi, da utiša govorice spornega samooklicanega Satoshija Nakamoto - Craiga S. Wrighta.


Po besedah ​​Gustafssona je bil Yasutaka kot glavni inženir družbe Pacific West Airlines popoln kandidat za operacije tihotapljenja drog Pabla Escobarja. Tako kot komercialni pilot Barry Seal (igral ga je Tom Cruise v filmu American Made), ki je že pred časom dobavljal droge za Escobarja, je bil tudi Yasutaka, predvsem zaradi neomejenega dostopa, ključni člen verige tihotapljenja, pravi Gustafsson.

Gustafsson trdi, da so Yasutaki izkušnje z mikroprocesorji in polprevodniki zagotovile osnovo tehničnega znanja, ki ga je pozneje uporabil pri prvi in najbolj znani kriptovaluti.


Yasutaka Nakamoto v medijih


Na spletu je mogoče najti samo eno javno omembo Yasutaka Nakamota. Gustafsson je napotil k članku Los Angeles Timesa iz 1. oktobra 1992, ki pripoveduje zgodbo o Yasutaku A. Nakamotu, zaposlenega v podjetju Hughes Aircraft Co., ki je v svojem avtomobilu med parkiranjem v službi našel bombo. Članek navaja:


V skladu s svojo politiko policija ni hotela razkriti podrobnosti o bombi. Prav tako niso želeli ugibati, zakaj bi se kdo želel znabiti letalskega inženirja.  

Ta poskus atentata je za Nakamoto pomenil konec plodnega obdobja sodelovanja pri tihotapljenju mamil za Escobarja, pravi Gustafsson. Omemba v mediju je tudi zadnje, kar je bilo slišano o Yasutaki Nakamotu.


Podjetju Escobar Inc. svet kriptovalut ni tuj


Leta 2018 je Roberto Escobar predstavil »Diet Bitcoin«, kopijo oziroma razcep Bitcoin blockchaina, ki je leta 2019 migriral v Ethereumovo arhitekturo po standardu ERC-20.

Leta 2016 je Escobar začel kampanjo GoFundMe, kjer je skušal zbrati 50 milijonov dolarjev za pospešitev obtožbe Donalda Trumpa. Roberto Escobar je trdil, da ima podatke, ki so ključni za preiskavo, ki jo je začel Robert Mueller. GoFundMe je podjetje za zbiranje sredstev odstranilo zaradi pomanjkanja jasnosti glede dodeljevanja sredstev. V 10 urah pred zaustavitvijo je kampanja zbrala več kot 10 milijonov dolarjev.


Istega leta je Escobar Netflixu grozil z milijardo dolarjev težko tožbo zaradi netočne upodobitve njegove osebnosti v uspešnici Narcos. Zahteval je tudi pravico do urejanja naslednjih sezon oddaje.


Spor o blagovni znamki


Leta 2019 sta Gustafsson in Escobar izgubila lastništvo blagovne znamke Bitcoin, registrirane pri ameriškem uradu za patente in blagovne znamke (USPTO). Samooklicani Satoshi Nakamoto Craig Wright je namreč v letu 2019 vložil zahtevo za pravice do blagovne znamke. Potem ko v dodeljenem šestmesečnem roku na zahtevo Wrighta ni bilo pritožbe, je Gustafssonovo podjetje Coin Legal Ltd. s sedežem v Veliki Britaniji, izgubilo nadzor nad blagovno znamko Bitcoin.

Zdi se, da je nihalo obrnilo nazaj. Najnovejše prijave na spletni strani USPTO kažejo, da bo blagovna znamka najverjetneje spet pod nadzorom Coin Legal Ltd.


Kot vsaka teorija o identiteti Satoshija, ki se pojavlja v zadnjih letih, tudi zgodba Yasutaka Nakamoto ostaja sporna na področju dokazov in verodostojnosti. Edina znana oseba, ki bi lahko izpodbijala ali potrdila to zgodbo je Dorian Satoshi Nakamoto, za katerega Gustafsson trdi, da je Yasutakov brat.

Dorian Nakamoto je bil predmet kratkih, a intenzivnih špekulacij leta 2014, potem ko je novinar Newsweeka objavil trditve, da je prav Dorian »obraz bitcoina«. Preden je Dorian zanikal kakršno koli vpletenost v Bitcoin, je novinarjem rekel, da »v to ni več vključen« in da o tem ne more razpravljati.

Gustafsson trdi, da je bilo ustvarjanje Bitcoina eno od zadnjih dejanj Yasutaka, preden je umrl v začetku leta 2010. Medtem je Dorian Nakamoto po letih nadlegovanja medijev po članku Newsweeka pozval, naj ga pustijo pri miru. Čeprav bi standardna novinarska praksa v tem primeru narekovala stik z Dorianom Nakamotoom, Cointelegraph namerava spoštovati Dorianove želje in ga ni kontaktiral.
 

Več iz rubrike