Privlačnost kriptovalut in negotovost EU še naprej rasteta

Ali lahko digitalna valuta doseže prijateljsko razmerje z Evropo zunaj vseh birokratskih pravic?
Fotografija: FOTO: AFP PHOTO / JACK GUEZ 
Odpri galerijo
FOTO: AFP PHOTO / JACK GUEZ 

Stališče Evropske unije (EU) do tehnologije je od nekdaj skeptično, kljub temu, da je Unija v letu 2018 z izvajanjem GDPR prednostno obravnavala varovanje zasebnosti, je ta korak postal kritika zaradi nepredvidenih omejitev za podjetja.

Danes se porajajo različna vprašanja. Zakaj privlačnost kriptovalut, zlasti tako imenovanih stabilnih kovancev v državah članicah še naprej raste? Ali lahko digitalni kovanci dosežejo prijateljsko razmerje z EU zunaj vseh birokratskih pravic? …


Zaviranje Libre


Ob širokem izražanju zanimanja za kriptovalute leta 2017, je Facebook napovedal uvedbo lastne. Stabilni kovanec z imenom Libra. Facebookov vstop v svet kriptovalut je pritegnil tudi pozornost EU, ki je hitro ukrepala, da bi ustavila projekt na evropskem trgu.

EU je v svojem pristopu do sprejemanja kriptovalut po državah članicah jasno odreagirala. Finančni ministri EU so se strinjali, da zasebne digitalne valute, kot je Facebookova Libra, v Uniji ne bodo dovoljene, dokler tveganj, ki jih predstavljajo, ne bo mogoče pravilno odpraviti.Reakcija EU je pomenila še en udarec za Facebookov projekt stabilnega kovanca, ki je od regulatorjev po vsem svetu že tako pritegnil kritiko zaradi možnih vplivov na finančne sisteme.

Facebook je utrpel velike izgube med »sponzorji« pri projektu. Na koncu sta se tudi Mastercard in Visa odpovedala svojim obveznostim za izvajanje valute.


Prepoved vladne kriptovalute


V današnjem času je nakup in prodaja kriptovalut v EU zakonit, vendar se obdavčitev le-teh razlikuje od države do države, dobiček pa se lahko obračuna po stopnjah med 0 in 50 odstotki. Leta 2015 je Sodišče Evropske unije razsodilo, da bi morale biti menjave tradicionalne - fiat - valute za kriptovalute oproščene plačila DDV. EU pa je jasno dodala - nobena država članica v okviru svojih predpisov ne sme uvajati lastnih kriptovalut.

Značilno previden pristop EU je bil namenjen ohranjanju integritete obstoječih finančnih sistemov. Čeprav to lahko ohranja vrednost fiat valut, v času, ko se fizična poraba denarja po celini zmanjšuje, države gradijo portfelj na bitcoinu.

Razmeroma močno finančno ozračje po vsej Evropi je ključni dejavnik nepripravljenosti EU, da bi sprejela vladne kriptovalute, vendar voditelji članic nedvomno spremljajo državne projekte drugje.


Venezuelanski predsednik Nicholas Maduro se je denimo odločil, da bo z uvedbo nacionalnega stabilnega kovanca Petro, poskušal rešiti propadlo gospodarstvo svoje države. Digitalna valuta, ki je vezana na naftne rezerve države, je zasnovana tako, da ohranja svojo vrednost, medtem ko fiat valuta države - venezuelski Bolivar - še naprej trpi zaradi visoke inflacije.

Maduro je okrepil prizadevanja za spodbujanje sprejetja Petro in pred kratkim celo napovedal, da bo glavno mesto Caracas zgradilo igralnico - ki jo bo poganjal izključno državni stabilni kovanec - da bi spodbudil širok prestop med državljani.

Seveda je treba poudariti, da bodo politični nemiri v Venezueli neizogibno naredili pomanjkljivo študijo primera, vendar se lahko pokaže dobra praksa v smislu številk sprejemanja in praktične uporabe stabilnih kovancev za opravljanje vsakodnevnih nalog.
Velja opozoriti, da je kljub nenaklonjenosti, EU pustila odprta vrata kriptovalutam, ki so uspešno prestale vrsto regulativnih testov.

Evropska centralna banka (ECB) je ugotovila, da bi skladna javna digitalna valuta lahko predstavljala učinkovito alternativo zasebnim kriptovalutam. V dokumentu, ki je bil predstavljen finančnim ministrom EU, je ECB predlagala, da bi lahko javna digitalna valuta postala praktična rešitev brezgotovinskega poslovanja.


Svoje ugotovitve je ECB zaključila s predlogom, da bi bilo sprejetje digitalnih kovancev lahko veliko bolj neopazno, če bi poraba fizičnega denarja še naprej padala po celini. Vendar je banka ugotovila tudi, da bi bil vpliv takšne pobude na evropski finančni sistem lahko zelo velik - zato bi bilo proces potrebno skrbno načrtovati.


Bomo Evropejci v prihodnosti uporabljali kriptovalute v vsakdanjem življenju?


Glede na naravo stabilnih kovancev - ti ohranjajo konsistentno ceno - bo verjetno večina prihodnjih kripto projektov vezana na obstoječo fiat valuto ali bolj verjetno na plemenito kovino, kot je zlato.

Priljubljenost kriptovalut še naprej narašča, in ker države že eksperimentirajo s stabilnimi kovanci kot metodami za ublažitev svojih prizadetih gospodarstev, se bo EU v bližnji prihodnosti morda znašla v številnih oprijemljivih študijah primerov.


Opozorilo EU proti Facebooku pred predlaganim lansiranjem Libre je brez dvoma zaskrbljujoče za druge velike igralce, ki želijo na celino pripeljati alternativni valute.

Trenutno je bolj verjeten razvoj reguliranega stabilnega kovanca Evropske unije, zasnovanega za delovanje v tandemu z evroobmočjem. Veliko dejavnikov je treba upoštevati, preden bo mogoče po celini potovati z vozovnicami, plačanimi s stabilnimi kovanci EU, vendar se potencial stabilnih kovancev končno kaže v dobri luči. Edini subjekt, ki preprečuje njihov razvoj, je trenutno EU sama.
 

Več iz rubrike

Komentarji: