Javni dolg Združenega kraljestva prvič v skoraj 60 letih presega BDP

Javni dolg Velike Britanije je maja prvič v 57 letih presegel BDP države, kažejo podatki, ki jih je v petek objavila Nacionalni statistični urad Združenega kraljestva (ONS).
Fotografija: Obseg zadolževanja države v maju je bil za 49,6 milijarde funtov večji kot v enakem obdobju lani. FOTO: Russell Boyce / Reuters
Odpri galerijo
Obseg zadolževanja države v maju je bil za 49,6 milijarde funtov večji kot v enakem obdobju lani. FOTO: Russell Boyce / Reuters

Po podatkih ONS je bilo je bilo zadolževanje najvišje maja (55,2 milijarde funtov), kar je nekoliko višje od zadolževanja aprila, ki je bilo revidirano na 48,5 milijarde funtov. Statistični urad ugotavlja, da se je vlada v prvih dveh mesecih te krize zadolžila več kot v desetih mesecih po propadu bratov Lehman septembra 2008.

»Javni dolg je konec maja 2020 znašal 100,9 odstotkov BDP. Koeficient dolga je prvič presegel 100 odstotkov BDP od proračunskega leta, končanega marca 1963,« piše v poročilu ONS.

Obseg zadolževanja države v maju je bil za 49,6 milijarde funtov večji kot v enakem obdobju lani. Hkrati so se prihodki v državni proračun zmanjšali na 40,7 milijarde funtov, kar je za 28,4 odstotka manj v primerjavi z majem 2019. Od tega zneska so davčni prihodki znašali 28,9 milijarde funtov.


O podpornih ukrepih


Prejšnji teden je britansko ministrstvo za finance sporočilo, da so ukrepi, usmerjeni v finančno podporo podjetnikom in prebivalstvu kraljestva, britanske oblasti že stali več kot 110 milijard funtov.

Od začetka izbruha bolezni, povezanih s koronavirusom, so britanska podjetja prejela posojila v višini več kot 33 milijard funtov. Nadaljnjih 16 milijard funtov finančne pomoči je angleška banka zagotovila britanskim korporacijam.


Državne podpore v višini 10 milijard funtov so prejela mala podjetja, hoteli, restavracije in trgovci na drobno. Poleg tega je proračun države zaradi odloga DDV podjenikom prikrajšan za 22 milijard funtov.

Po zadnjih podatkih britanskega ministrstva za zdravje je število primerov okužbe z novo vrsto koronavirusa v državi preseglo 300 tisoč, število smrti pa - 42,2 tisoč.
 

Več iz rubrike

Komentarji: