Nove nevarnosti za svetovno gospodarstvo

Nemška Deutsche Bank v svoji študiji opozarja na nove grožnje globalnemu gospodarstvu.
Fotografija: Leto 2020 je na primeru covida-19 že dokazalo, kako uničujoča je lahko globalna pandemija. FOTO: REUTERS/China Daily
Odpri galerijo
Leto 2020 je na primeru covida-19 že dokazalo, kako uničujoča je lahko globalna pandemija. FOTO: REUTERS/China Daily

V svoji novi študiji je banka predstavila štiri možne scenarije. Po enem od njih se bo v svetu pojavila pandemija novega virusa. Po drugi strani svetovno gospodarstvo ogroža do zdaj najhujši vulkanski izbruh kategorije VEI-7 (izbruh, pri katerem količina emisij pepela presega 100 kubičnih kilometrov). Tretji in četrti scenarij nakazujeta močan sončev izbruh in začetek globalne vojne. Verjetnost, da se bo eden od teh scenarijev uresničil v naslednjih desetih letih je 33-odstotna, navaja Deutsche Bank.

Kot so pojasnili pri Deutsche Bank, je leto 2020 na primeru covida-19 že dokazalo, kako uničujoča je lahko globalna pandemija. Med napovedovanjem novega scenarija, je banka spomnila na izbruh islandskega vulkana Eyyafyadlayekyudl leta 2010, ki je prizadel gospodarstvo in ohromil letalski promet po celotni Severni Evropi. Obenem so strokovnjaki ugotovili, da je ta izbruh v primerjavi s kategorijo VEI-7 - šibek.O grožnji sončevega izbruha, so strokovnjaki pojasnili, da lahko povzroči resno škodo sodobni infrastrukturi, ki je vezana na elektroniko. Kot primer so navedli geomagnetno nevihto (znano tudi kot »dogodek Carrington«), ki se je zgodila leta 1859. Takrat je izbruh povzročil odpoved telegrafskih sistemov po Evropi in Severni Ameriki, po vsem svetu pa je bilo moč videti severni sij. Scenarij z globalno vojno so pri Deutsche Bank označili za najmanj verjetnega, vendar slednje ni mogoče popolnoma izključiti, pravijo strokovnjaki.

Leta 2020 je virus covid-19 prizadel vse države in povzročil - od velike depresije v tridesetih letih prejšnjega stoletja - najhujši gospodarski šok za planet. Po podatkih Svetovne banke se bo globalni BDP v letu 2020 zmanjšal za 5,2 odstotka. Mednarodni denarni sklad (IMF) je aprila napovedoval gospodarski padec v višini 3 odstotke, vendar je junija popravil oceno in dejal, da bo padec hujši.
 

Več iz rubrike

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

Komentarji: