Nove nevarnosti za svetovno gospodarstvo

Nemška Deutsche Bank v svoji študiji opozarja na nove grožnje globalnemu gospodarstvu.
Fotografija: Leto 2020 je na primeru covida-19 že dokazalo, kako uničujoča je lahko globalna pandemija. FOTO: REUTERS/China Daily
Odpri galerijo
Leto 2020 je na primeru covida-19 že dokazalo, kako uničujoča je lahko globalna pandemija. FOTO: REUTERS/China Daily

V svoji novi študiji je banka predstavila štiri možne scenarije. Po enem od njih se bo v svetu pojavila pandemija novega virusa. Po drugi strani svetovno gospodarstvo ogroža do zdaj najhujši vulkanski izbruh kategorije VEI-7 (izbruh, pri katerem količina emisij pepela presega 100 kubičnih kilometrov). Tretji in četrti scenarij nakazujeta močan sončev izbruh in začetek globalne vojne. Verjetnost, da se bo eden od teh scenarijev uresničil v naslednjih desetih letih je 33-odstotna, navaja Deutsche Bank.

Kot so pojasnili pri Deutsche Bank, je leto 2020 na primeru covida-19 že dokazalo, kako uničujoča je lahko globalna pandemija. Med napovedovanjem novega scenarija, je banka spomnila na izbruh islandskega vulkana Eyyafyadlayekyudl leta 2010, ki je prizadel gospodarstvo in ohromil letalski promet po celotni Severni Evropi. Obenem so strokovnjaki ugotovili, da je ta izbruh v primerjavi s kategorijo VEI-7 - šibek.O grožnji sončevega izbruha, so strokovnjaki pojasnili, da lahko povzroči resno škodo sodobni infrastrukturi, ki je vezana na elektroniko. Kot primer so navedli geomagnetno nevihto (znano tudi kot »dogodek Carrington«), ki se je zgodila leta 1859. Takrat je izbruh povzročil odpoved telegrafskih sistemov po Evropi in Severni Ameriki, po vsem svetu pa je bilo moč videti severni sij. Scenarij z globalno vojno so pri Deutsche Bank označili za najmanj verjetnega, vendar slednje ni mogoče popolnoma izključiti, pravijo strokovnjaki.

Leta 2020 je virus covid-19 prizadel vse države in povzročil - od velike depresije v tridesetih letih prejšnjega stoletja - najhujši gospodarski šok za planet. Po podatkih Svetovne banke se bo globalni BDP v letu 2020 zmanjšal za 5,2 odstotka. Mednarodni denarni sklad (IMF) je aprila napovedoval gospodarski padec v višini 3 odstotke, vendar je junija popravil oceno in dejal, da bo padec hujši.
 

Več iz rubrike

aktualno

Korona močno udarila po vrednosti kraljevih nepremičnin

Kraljica Elizabeta se sooča s padcem vrednosti nepremičnin, ki so v lasti kraljeve družine; vrednosti nepremičnin naj bi padle tudi za 700 milijonov dolarjev.

aktualno

Pogačar prikolesaril 624.230 oziroma 7158 evrov na uro

Tour de France je nedvomno največja kolesarska dirka na svetu. Slednje odraža tudi nagradni boben.

aktualno

Brat Elona Muska ustvarja super kmetijo

Zadnja leta je pridelovanje zelenjave v pravem razcvetu, brat Elona Muska pa želi še dodatno okrepiti trend urbanega vrtnarstva.

aktualno

Zelena energija nima pomena, če jo škodljivo hranimo

Človeštvo kaže interes po obnovljivih virih energije, ki bi nadomestili fosilna goriva; toda kako učinkovito hraniti energijo, pridobljeno iz zelenih virov?

Komentarji: