Recesija zelo verjetno ne bo imela oblike V

Proizvodnja v evroobmočju se je v aprilu zmanjšala za 17,1 odstotka; okrevanje zna biti dolgotrajno.
Fotografija: Proizvodnja se je povsod v evroobmočju znižala, vse pa kaže, da je dno bilo doseženo v aprilu. FOTO: Vogel Voranc/Delo
Odpri galerijo
Proizvodnja se je povsod v evroobmočju znižala, vse pa kaže, da je dno bilo doseženo v aprilu. FOTO: Vogel Voranc/Delo

Zamrznitev gospodarskih aktivnosti je v euroobmočju zmanjšalo obseg proizvodnje na raven leta 1993. Najbolj prizadet je bil pričakovano mesec april, saj so bili ukrepi za zajezitev virusa covid-19 vzpostavljeni celoten mesec - v marcu so ukrepi veljali le za določen del meseca.

Odgriznjena je bila skoraj petina marčevske proizvodnje, ING pa piše, da je bil padec proizvodnje podoben v večini držav evroobmočja. Nekoliko manjši padec v marcu je doživela Nemčija, od povprečja pa precej odstopa Nizozemska, kjer je proizvodnja padla zgolj za 7 odstotkov (v euroobmočju je od februarja sicer proizvodnja v povprečju padla za 27 odstotkov).Z rahljanjem ukrepov se boljši rezultati pričakujejo za pretekli maj, ko se je zaupanje v gospodarstvo povečalo. Kljub temu zadnji podatki kažejo, da naročila tudi v maju še niso poskočila. Slednje je tudi prvi znanilec, da recesija zelo verjetno ne bo imela oblike V, kot se je optimistično upalo.

Znova so se pojavile tudi grožnje nove trgovinske vojne in pa nejasnosti okoli Brexita, ki lahko krizo podaljšajo za nekaj mesecev. Vse kaže, da so aktivnosti v aprilu bile dno krize, pri ING pa nikakor ne izključujejo dolgotrajnega okrevanja proizvodnje.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: