Recesija zelo verjetno ne bo imela oblike V

Proizvodnja v evroobmočju se je v aprilu zmanjšala za 17,1 odstotka; okrevanje zna biti dolgotrajno.
Fotografija: Proizvodnja se je povsod v evroobmočju znižala, vse pa kaže, da je dno bilo doseženo v aprilu. FOTO: Vogel Voranc/Delo
Odpri galerijo
Proizvodnja se je povsod v evroobmočju znižala, vse pa kaže, da je dno bilo doseženo v aprilu. FOTO: Vogel Voranc/Delo

Zamrznitev gospodarskih aktivnosti je v euroobmočju zmanjšalo obseg proizvodnje na raven leta 1993. Najbolj prizadet je bil pričakovano mesec april, saj so bili ukrepi za zajezitev virusa covid-19 vzpostavljeni celoten mesec - v marcu so ukrepi veljali le za določen del meseca.

Odgriznjena je bila skoraj petina marčevske proizvodnje, ING pa piše, da je bil padec proizvodnje podoben v večini držav evroobmočja. Nekoliko manjši padec v marcu je doživela Nemčija, od povprečja pa precej odstopa Nizozemska, kjer je proizvodnja padla zgolj za 7 odstotkov (v euroobmočju je od februarja sicer proizvodnja v povprečju padla za 27 odstotkov).Z rahljanjem ukrepov se boljši rezultati pričakujejo za pretekli maj, ko se je zaupanje v gospodarstvo povečalo. Kljub temu zadnji podatki kažejo, da naročila tudi v maju še niso poskočila. Slednje je tudi prvi znanilec, da recesija zelo verjetno ne bo imela oblike V, kot se je optimistično upalo.

Znova so se pojavile tudi grožnje nove trgovinske vojne in pa nejasnosti okoli Brexita, ki lahko krizo podaljšajo za nekaj mesecev. Vse kaže, da so aktivnosti v aprilu bile dno krize, pri ING pa nikakor ne izključujejo dolgotrajnega okrevanja proizvodnje.

Več iz rubrike

Komentarji: