Povečana uporaba rokavic ustvarila nove milijonarje

Tekoče leto in aktualne razmere koronavirusa so idealen pogoj za podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo gumijastih rokavic.
Fotografija: Povečano povpraševanje po rokavicah je izrazito povečalo dohodke proizvajalcev. FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Odpri galerijo
Povečano povpraševanje po rokavicah je izrazito povečalo dohodke proizvajalcev. FOTO: Andrew Kelly/Reuters

Znano je, da se je z razmahom novega koronavirusa znatno povečalo povpraševanje po zaščitni opremi. Podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo mask, razkužil in rokavic imajo za sabo izredno uspešne mesece, sorazmerno pa so se povečale tudi vrednosti delnic omenjenih podjetij.
 

Vsi hočejo imeti gumijaste rokavičke


Kar 65 odstotkov vseh gumijastih rokavic je proizvedenih v Maleziji, ki je obenem največji proizvajalec tovrstnih rokavic. Ta azijska država je zdaj dom vsaj štirim milijonarjem, ki so si premoženje ustvarili prav s proizvodnjo gumijastih rokavic, dva od teh sta milijonarja postala v letošnjem letu. Zadnji, ki se je pridružil klubu milijonarjev je Thai Kim Sim iz podjetja Supermax, navaja spletni Bloomberg. Njegovo premoženje je bilo ocenjeno na milijardo dolarjev v začetku tega meseca.

Jugovzhodne afriške države so bile že pred pandemijo med večjimi proizvajalkami zaščitne opreme, trenutna situacija pa je povečala število premožnih posameznikov.
 

Dohodki proizvajalcev rokavic so se ponekod povečali tudi za 300 odstotkov. FOTO: Pixabay
Dohodki proizvajalcev rokavic so se ponekod povečali tudi za 300 odstotkov. FOTO: Pixabay
Posebnež zgodbe o uspehu je Supermax


»Nošenje rokavic je postala nova normalnost za številna opravila, tako v zdravstvu kot v predelovalni industriji; večja uporaba bo izrazito koristila proizvajalcem rokavic. Zelo zanimiva pa je zgodba podjetja Supermax, ki dejansko dela tudi na svoji blagovni znamki, medtem ko so ostali predvsem izvozniki« je za Bloomberg povedal analitik pri CGS-CIMB Walter Aw.

Supermax je ustanovil malezijski par par že leta 1987, v začetku pa so se bolj kot s proizvodnjo ukvarjali s preprodajo gumijastih rokavic. Proizvodnjo so vzpostavili leta 1989 in postali tudi prvi proizvajalec rokavic, ki je razvil svojo blagovno znamko. Potezo je podprla takratna malezijska vlada, ki je zagovarjala znamke, ki so proizvedene v Maleziji. Podjetje na svoji spletni strani izpostavlja, da svoje proizvode izvaža v več kot 160 držav in pri tem pokriva 12 odstotkov svetovnega trga gumijastih rokavic.Potrebe po rokavicah iz lateksa naj bi se v letošnjem letu skupno povečale za 11 odstotkov, kar bi pomenilo proizvodnjo 330 milijard parov rokavic v enem letu.
 

Malezijska niša


Bloomberg v svojem članku izpostavlja, da je Malezija vodilna svetovna proizvajalka rokavic, kar se je začelo z epidemijo AIDS-a v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Malezijski podjetniki so zaradi nizkih cen dela lahko odprli proizvodne obrate, tem pa so koristil tudi nasadi Kavčuka, ki so iz Brazilije ga uvozili britanski kolonialisti.

Praktično vsi proizvajalci rokavic - in teh je v Maleziji kar nekaj - so v zadnjem obdobju povečali svoje dohodke. Nekatera podjetja so svoje dohodke povečale za skoraj 400 odstotkov; takšno je podjetja Top Glove, ki je v zadnjih treh mesecih ustvarilo rekordnih 81 milijonov dolarjev dohodkov. Premoženje lastnika podjetja Lim Wee Chai se je povečalo za trikrat in je zdaj vredno že 2,5 milijarde dolarjev, hkrati pa pravi, da najboljši časi za podjetja še prihajajo.

Več iz rubrike