Si je kreator bitcoina pripravljen sneti masko?

Skrivnostni imetnik je po desetih letih premaknil 1000 bitcoinov iz obdobja »Satoshi ere«. Špekulacije se vrstijo.
Fotografija: Satoshi Nakamoto je psevdonim osebe ali oseb, ki so razvile bitcoin. Kot del implementacije je Nakamoto oblikoval tudi prvo zbirko podatkov na tehnologiji Blockchain. V tem procesu je Nakamoto prvi rešil problem dvojne porabe digitalne valute.
FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Satoshi Nakamoto je psevdonim osebe ali oseb, ki so razvile bitcoin. Kot del implementacije je Nakamoto oblikoval tudi prvo zbirko podatkov na tehnologiji Blockchain. V tem procesu je Nakamoto prvi rešil problem dvojne porabe digitalne valute. FOTO: Shutterstock

V javnosti duhove buri novica o tisoč bitcoinih, ki so nastali v tako imenovani Satoshi eri, tj. ko je bil ustanovitelj ali so bili ustanovitelj/i prve kriptovalute pod psevdonimom Satoshi Nakamoto še aktiven/ni v kripto skupnosti. Nakamota od leta 2010 ni nihče več slišal, identiteta pa je še vedno popolna skrivnost.
 
Po trenutni ceni so kripto kovanci vredni okoli 11,4 milijona dolarjev oziroma 9,67 milijona evrov. Bitcoini so bili v kompletu premaknjeni iz ene elektronske denarnice v drugo – prenos je vzbudil pozornost kripto navdušencev.


Še vedno ni jasno, zakaj naj bi uporabnik premaknil 1000 bitcoinov, ki so bili v denarnici shranjeni že desetletje. Slednji so bili namreč prirudarjeni (s t. i. rudarjenjem nastaja bitcoin) septembra 2010, ko kriptovaluta še ni dopolnila dveh let od zagona in je bila širši javnosti nepoznana.
 
Takrat je bila cena bitcoina nižja od desetine dolarja. Če bi v tistem obdobju skrivnostni imetnik 1000 bitcoinov prodal, izkupiček nebi znašal več kot sto dolarjev. Če bi jih prodal danes, bi požel blazen dobiček.
 
Sama prodaja oziroma pojav omenjenih bitcoinov na kateri od kripto borz nima velike možnosti neposrednega vpliva na trg v katerem se dnevno premikajo milijarde dolarjev vredni bitcoini, a bi posredno lahko prestrašil nekatere investitorje in zagnal panično reakcijo.  

Bitcoin rudarjenje je proces pridobivanja oziroma nastajanja bitcoina. Slednji je količinsko omejen na 21 milijonov bitcoinov.  FOTO: Jiap / Shutterstock
Bitcoin rudarjenje je proces pridobivanja oziroma nastajanja bitcoina. Slednji je količinsko omejen na 21 milijonov bitcoinov.  FOTO: Jiap / Shutterstock

Številni uporabniki kriptovalut so presenečeni nad nenavadno transakcijo. Nekateri trdijo, da je skrivnostnež, ki je premaknil bitcoine, povezan z ljudmi iz Nakamotovega ožjega kroga.
 
Vprašanje, ki se poraja v kripto skupnosti, je, zakaj se je lastnik odločil za premikanje bitcoinov prav v tem kriznem času. Spomnimo, da je bil bitcoin predstavljen kot odgovor na zadnjo finančno krizo leta 2008.
 
Nejasno ostaja, kdo je lastnik dotičnih bitcoinov ali zakaj jih je premaknil. Mnogi sicer špekulirajo, da si je v trenutni krizi – tokrat niti ne finančni – skrivnostnež, ki stoji za načrtom prve kriptovalute, pripravljen sneti masko. A če smo iskreni, je to zelo malo verjetno.

Več iz rubrike